Már egy hete csak az új bejegyzésen töröm a fejem, és közben gyűlnek, gyűlnek a mesélnivalók. Rengeteg terv született, némelyik elindult a megvalósulás felé... de haladjunk sorban.

1. Legtávolabbi tervek

Első és legfontosabb fegyvertény: megszületett az őszi alapstruktúra, vagyis a koncepció, hogyan is fog felépülni az új gyermek-, ifjúsági és családi csatorna egy napja, hete, hétvégéje: az élete. Ez a koncepció teljesíti azokat az elvárásokat, amelyeket magunkkal szemben támasztottunk: kiszámítható, állandó sávokkal dolgozik, figyelmebe veszi, mikor melyik korosztály nézhet jó eséllyel tévét, tele van ötletekkel, interaktív, nézőket résztvevővé alakító lehetőségekkel.
Az utolsó bólintásra várok, és várhatóan február elején meg tudom mutatni, mit hegesztettünk. Aztán lehet cincálni. :)

Második tény ezzel kapcsolatban, hogy minden álom csak akkor valósulhat meg, ha van miből megvalósítani. Mivel a törvényalkotók, a döntéshozók szándéka eddigi tudomásom szerint az, hogy legyen gyermek-, ifjúsági és családi csatorna, remélem, azt is tudják, hogy ehhez pénzre van szükség.
A célcsoport, nagyjából 2 millió 400 ezer ember (0-24 éves korig), vagyis Magyarország lakosságának durván 24 százaléka. Meg a szüleik...
Ehhez képest a műsorkészítésre a teljes közszolgálatra fordított pénz 10 százaléka elegendő lenne.
24 százaléknak 10 százalék. Ez nem telhetetlen igény, ugye?

Harmadik gondolatom, inkább kérdésem az indulással kapcsolatban, hogy mikor is startol a csatorna. A hivatalos kommunikáció 2011 őszéről, szeptemberről beszél, és mi is arra készülünk. Ugyanakkor vannak hangok, amelyek januárt emlegetnek. Ezeket a hangokat egyelőre nincs kedvem meghallani.
Egy biztos: az indulást grandiózus nyitófesztivállal ünnepeljük majd, ahol a gyerekprogramok mellett lesz filmvetítés, játék, találkozási lehetőség: egyszóval igazi családi együttlét.

Negyedik, egyben utolsó terv hosszú távra: az átpozícionálásnak egyik elemeként szeretném, hogy a csatorna neve is megváltozzék. Van is már ötletünk, de még titkos, és korántsem végleges. :) Ami azt is jelenti, hogy a kreatív agyak még kreatívkodhatnak, szívesen veszek ötleteket. Sajnos a névváltozás pillanatában a blog címe értelmét veszti majd, de több is veszett Mohácsnál...

Ezek tehát a távolabbi tervek, nézzünk közelebbre.

2. Félközeli tervek

Az eddigiekből következik, hogy szeptemberig még nem lesz gyermek-, ifjúsági és családi csatorna az m2-ből. Viszont addig is lesz m2. Valamit érdemes lenne tehát kezdeni vele.
Szeretnénk egy kicsit addig is átalakítani; olyan sávokat, félnapokat betenni, amelyek valamit előrvetítenek már abból a változásból, amely készül.
Pluszpénz erre persze nincs, de ezekben a hetekben hordjuk az archívumot hűvös halomba, és meglepő módon bőven találunk olyasmit, amitől szemünk-szánk eláll.
Tehát arra készülünk, hogy tavasztól már lesz változás, még ha részleges és óvatos is.

A többi között például tervezünk havonta egy tematikus napot. Vagyis olyan napot, amelyen gyermek-, ifjúsági és családi csatornává alakul az m2. Pilot-napnak vagy bemutatkozó napnak is nevezhetnénk. Lesz ilyen májusban, lesz áprilisban, és lesz már márciusban is.

És ezzel el is érkeztünk ahhoz, hogy mondjak néhány szót arról, melyek a...

3. Közeli tervek

Március 15. Az első, ennélfogva most legfontosabb bemutatkozási alkalmunk: elkészült a nap struktúrája, lesz külön címe, weboldala, interaktív felülete; reggel hattól éjfélig gyermek-, ifjúsági és családi csatorna lesz az m2-ből. Alig tudom megállni, hogy bővebben meséljek róla, de még a végső pecsétet és a rituális bólintást várjuk. Meg egy icipici - tényleg icipici - pénzt is.

Izgatottak vagyunk és lelkesek: ha sikerül, tényleg élmény lesz. Nekünk már most is az, pedig még csak a terveket készítjük hozzá. Amint lehet, mutatom ennek a részleteit is.

4. És végül

Az utóbbi időben nem számoltam be politikusokkal való tárgyalásokról. Nem véletlenül: nem voltak ilyenek.
Gyanítom, hogy március 15. kapcsán legalábbis a kormányzati rendezvényszervezőkkel egyeztetnünk kell majd. Ki kell, hogy derüljön, mi a pontos állami menetrend, hiszen csak ennek ismeretében tudjuk eldönteni, milyen eseményt engedünk be az m2 ünnepi napjába, és melyektől tekintünk el.
Egyet már most ígérhetek: politikus nem fog feltűnni a képernyőn. Gyerekek meg igen.

A fejleményekről nyilván itt is beszámolok majd. Mint ahogy a fenti három ponttal kapcsolatos változásokról is. Remélem, ezentúl nem csak hetente, és nem ilyen minősíthetetlenül hosszan.

-X-X-X-X-

Szily Laci mozgalmat indított, ITT. :)

Szerző: Süveges Gergő  2011.01.25. 10:29 104 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://m2intendans.blog.hu/api/trackback/id/tr862611810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egak 2011.01.25. 23:29:08

Szerintem a bejegyzés hosszával nincs semmi baj. Csak így tovább, várjuk a március 15-i bemutatkozó napot! :)

Corry 2011.01.25. 23:37:17

Naggyon tetszik.
Már az eleje is, hogy (gondolom) Ti is bemutatjátok a gyerekeknek március 15.-ét.
Azt sejtettem, hogy azért nem blogolsz, mert "elkapott a gépszíj" és most a nyakatokba szakadt a munka :-), de ez így van jól, én tudom, hogy valami egészen jót fogtok összehozni.

Nagyon fontos lenne, hogy ésszerű gazdálkodás mellett ne legyen anyagi gondja a csatornádnak. Ezt nyugodtan lehetne prioritásként kezelni mind tévéelnöki, mind kuratóriumi mind akár kormányzati szinten, mert a gyerekcsatornát a jövő nemzedéke nézi és nem mindegy, hogy mit néz... Nagyon remélem, nyitott kapukat döngetek.

TulipánPalota 2011.01.26. 09:00:02

Én dupla ilyen hosszú bejegyzést is szívesen olvasok erről a témáról - naponta!!! :-)

Nagyon jó, hogy saját neve is lesz a csatornának! Valami frappáns nevet kellene választani, amihez lehet jó logót szerkeszteni és arculatot adni.

Igaz, hogy az egy műsor címe volt, és nem is lehetséges javaslatként írom, de ott van például a "ZsebTV" elnevezés, ami rövid, frappáns, magyar, kifejező, kedves, könnyen megjegyezhető, stb.

Az új névnek is jó lenne ilyesmi kritériumoknak megfelelnie.

Lehetőleg a kölyök, lurkó, gyerkőc, stb. szavak mellőzésével!

Ami még eszembe jutott, hogy a 0-24 éves célcsoporthoz szerintem a 30-as, 40-es korosztályt még nyugodtan hozzá lehet csapni, legalábbis néhány műsor erejéig.

Én már most nagyon szeretem ezt a csatornát!!! :-)

Flankerr 2011.01.26. 09:13:09

Én örülök a hosszú bejegyzéseknek, főleg ami olyan tartalmas mint ez.
Tetszik amit eddig olvasok, és főleg a lehetőség, hogy olvashatok. Ezt más közpénzből gazdálkodó szervezeteknél is be lehetne vezetni..:)
Sejtem hogy Philip kollégádnak még annyi szabadideje sincs mint neked, de azért rábeszélhetnéd egy kis blogolásra...:)

Moldován Csaba · http://www.not-like.blog.hu 2011.01.26. 12:39:45

Szia Gergő!

Igyunk meg egy kávét valamikor.
A téma remélem tetszeni fog, indítottunk még tavaly egy gyerekrádiót kölyökadó néven itt: www.kolyokado.com

Van olyan terület és tartalom, ahol olyat tudok neked adni, amire igazán szükséged van.

dobj egy mailt :-) nekem nincs meg a mostani elérhetőséged

moldovancsaba a gmail-en

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2011.01.26. 13:10:36

A blogger úrnak még mindig nincs otthon televíziója, ahogy pár éve nyilatkozta?

OkoskaTo:rp 2011.01.26. 13:19:27

Szurkolok.

"Egyet már most ígérhetek: politikus nem fog feltűnni a képernyőn. Gyerekek meg igen." - Ezt nem lehetne kiterjeszteni az összes többi csatornára is?

@hüjehalyó: Ha a Magyar Hírközlési Hatóság elnöke (gy.k. Szalai Annamária) is megengedheti magának tv nélkül, akkor nem tudom, mit problémázol.

pomme-pomme · http://pommepomme.blog.hu 2011.01.26. 13:21:01

Ó, de kár, hogy márc. 15-én nem leszek Magyarországon. :( Sok sikert a bemutatkozáshoz!

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2011.01.26. 13:23:57

@hüjehalyó: Percről percre változik körülöttünk a világ, Ön meg egy évekkel ezelőtti interjúra hivatkozik? :):):)

TH 2011.01.26. 13:36:03

@TulipánPalota:
"Lehetőleg a kölyök, lurkó, gyerkőc, stb. szavak mellőzésével!"
Nagyon egyetértek, de lehetőleg a "gyermek" szó is kerüljön a tiltott szavak listájára! :)))

let_me_consult_you 2011.01.26. 13:42:47

Kedves Gergő, egy vallomás az elejére: nagyon régen olvastam ennyire őszinte, pozitív, előremutató (és jó stílusban írt) blogot, gratulálok hozzá és szurkolok, hogy minden a tervek szerint alakuljon! csak egy kérdés, ha lehet: miért van feltétlenül szükség a névváltoztatásra? (nem vitatom a döntést, csak érdekel, miért)

derabitz 2011.01.26. 13:57:54

@OkoskaTo:rp:

Szalai azért teheti meg azt, hogy nincs készüléke, mert elég kiterjedt besúgó hálózata van.
Névvel és névtelenül.

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2011.01.26. 13:58:30

@let_me_consult_you: Köszönöm. :) A névváltásról: ha meghallod, hogy m2, mi jut eszedbe róla? Tényleg érdekel. Mi az első szó, kép, ötlet, szín, bármi? Mit hív elő? Hát ezért... Ha marad a név, az kb. olyan, mintha azt akarnád elmagyarázni a vásárlónak, hogy amit eddig Túró Rudiként ismert, az a pöttyös, hurkaszerű csomag, az mostantól kenőmájast tartalmaz. El lehet ezt magyarázni? Szerintem nem.

johevi 2011.01.26. 14:30:19

GyerekM2 ( gyerekemkettő )

wetsom 2011.01.26. 14:31:19

Én úgy gondolom, hogy az m2 új névben benne kellene lennie "MTV" szócskának. pl: "MTV család, MTV plusz" vagy valami hasonló.
Amerikában ez már bevált dolog"FOX NEWS, FOX Kids" stb...

let_me_consult_you 2011.01.26. 14:34:48

@Süveges Gergő: köszönöm a magyarázatot, teljesen igaz. egy dolog most eszembe is jutott: nem tudok sokat az összes európai gyerekcsatornáról, de nagyon ötletes és kedves szójáték pl. a BBC-től a CBeebies (bár az inkább kisebbeknek szól), én ez alapján valami Kölyökidő-szerű vonalon indulnék el a névválasztásnál (persze nem ez, csak hasonló), ami kifejező, szimpatikus és nem erőltetett.

Aquarell 2011.01.26. 14:44:20

Mindenképpen fontos az új név, az M2 annyira semmilyen. Meg ha ez a gyerekekhez, fiatalokhoz szól, akkor kell, hogy sajátjuknak érezzék, személyesebb legyen. Ezért jól el kell találni, hogy a kicsikhez is szóljon, nagyoknak se legyen ciki, és a család is benne legyen.
Amúgy a Zseb TV nekem is nagyon tetszik, elsőre ez ugrott be, de hát ez már foglalt.:-)
Nehéz kérdés! A lényeg, hogy mindenképpen magyar név legyen! Tehát ne Kid vagy Family, de ez szerintem nektek evidens.

Valami játékos név kellene.

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2011.01.26. 14:46:27

@johevi: :):):) De mi van, ha nekem GyerekM4? Diszkriminálnak! :)

Aquarell 2011.01.26. 14:46:35

Egyébként az Egyszervolt is nagyon jó, csak már ez is foglalt.

Aquarell 2011.01.26. 14:47:22

Az M4-et inkább hagyjuk ki! :-)) Nem cseng túl jól! .-))

vigosz 2011.01.26. 14:54:15

@pomme-pomme: az m2 kódolatlanul, egész Európában vehető, akár egy lakókocsira szerelt parabolával is :)

huedit 2011.01.26. 15:05:16

Miben lesz más mint egy minimax, animax stb? Lesznek saját gyártású tartalmak? Készülnek - e majd új rajzfilmsorozatok vagy a 20 évvel ezelőtt készülteket adják majd itt is? Mert ha valamiben, akkor ebben hozhatna újat ez a csatorna. A magyar animáció jó színvonalú, jelenleg alig zajlik hazai gyártás, munkanélküleiek animációs szakemberek, ugrásra készen várnak munkára.

Alapvető Emberi Jog 2011.01.26. 15:30:54

Szia Gergő!

TV12

Szerintem tökéletes választás.
Rövid, könnyen megjegyezhető, lényegre törő.
Ha ez lesz az új neve az adónak, meghívlak egy sörre! (vagy ásványvízre; én a bubimenteset iszom)

Sok sikert!

Aquarell 2011.01.26. 15:48:51

Pár ötlet, nem a legjobbak, de hirtelen ezek jutottak eszembe:

Zeg-Zug TV

Láda-fia TV

Garaboncia

Titkos TV

és Zseb Tv, nem tudok elszakadni tőle :-))

CBrosi 2011.01.26. 15:56:12

Kedves Gergő!

Lesz sport a csatornán? Szerintem az még elférne, nem rombolná a gyerekek lelkét (sőt!), a sportnak is segítene, és szélesítené a nézőközönséget is.

Kosinva 2011.01.26. 16:01:37

Ha gyerek, illetve ifjúsági tv csatorna lesz az m2-ből, néhány műsorban akár együtt tudnátok működni a mr2-vel, ha lesznek zenei blokok is a profilt váltott csatornán. Persze a Petőfi Rádió a tiniktől a fiatal felnőttekig domináns, de akár egymás nézettségét is tudjátok növelni bizonyos együttműködésekkel, hisz lesz közös megszólított korosztály.

stimmel 2011.01.26. 16:59:13

Szerintem nem egyedül a gyerekvonalnak kéne megjelenni a névben, hiszen érintett az ifjúság, a család, ergo a szülők, (nagyszülők?) is.

Família, Családi kör, vagy az m1-hez való kötődést is érzékeltetve: (kis)tesTVér.

A családra utalva lehetne akár Csalamádé is...

Az ÉrtékAdó kissé diszkriminatív lenne a többi csatornával szemben, de legalább jól pozícionálná a tévét.

Kissé furfangos a JelKép. ÉÉrteeeed....

Vagy akár kreálhatnátok egy mottófigurát, s adhattok neki egy majdnem semmitmondó nevet, amit aztán jól beégettek a fejekbe (máraképítés, vagy ilyesmi). Bella stb.

norbi2k 2011.01.26. 17:09:02

tényleg szükség van még egy gyerekcsatornára? huu...

Aquarell 2011.01.26. 17:14:30

@norbi2k: Igen!!!! Amik most megtalálhatók gyerekcsatorna címén, azok elé jóérzésű szülő nem ülteti le a gyerekét!!!

Parasite 2011.01.26. 17:30:41

el kéne már szakadni a "paprita" "színvonal"-tól. nem kell piros orrú idétlen bohóc, nem kellenek megsárgult kópiás hohóhorgászok és nils holgersonok sem. ezeket mind el kell felejteni. XXI. század van, felgyorsult világgal, elképesztő technológiai fejlődéssel, online élettel. nem korlátozni kell a gyerekeket, nem tiltani kell, hogy nem nézhet ezt, nem nézhet azt, hanem hagyni és segíteni kell felvenni ezt a felgyorsult ritmust. ne olyan gyerekkort akarjunk nekik, mint amilyen nekünk volt. a mai gyerekek nem fakockákkal akarnak játszani, ha akarnak még játszani egyáltalán. ezt el kell(!) tudni fogadni. hiába szeretnék én 30 évesen régi disney és warner bros. razjfilmeket nézni, vagy tom és jerry-t, ha az már csak engem és a korosztályomat érdekli. megjegyzem pont akkor voltam gyerek amikor bejött magyarországra a kábeltévé és mi is azonnal SkyOne-t meg TCC-t és Super Channelt (the childrens channel) néztünk, amin M.A.S.K, G.I Joe, Transformes, BraveStarr, He-Man és még sorolhatnám mi minden űr-cyber-vadászat-őrület ment, és a Vizipókot meg a Pompom meséit azonnal felejtettük is el. Ezt ha nem sikerül végre észrevenni és tudatosítani (magunkban), az egész csatorna nem fog érni semmit.

Aquarell 2011.01.26. 17:39:20

@Parasite: akkor te nézesd a gyerekeiddel az animaxot és a CN-t!
Épp ez a lényeg, hogy legyen választási lehetőség, mert most nincs!
Azt meg ne mondd meg nekem, hogy az én gyerekemet mi érdekli, jobban tudom, mint te, hidd el!

Parasite 2011.01.26. 17:44:46

@Aquarell: továbbra is csak azt tudom mondani, hogy szegény gyerekek :( nem elég hogy súlyosan tévedsz, még agresszív is vagy.

hedera_123 2011.01.26. 17:44:56

Cimbora? Jó emlékű, m1-es műsor
az én gyerekem odavan pompomért, és a fakockákért. sztem nem beteg, sőt

norbi2k 2011.01.26. 17:49:17

@Aquarell: jóérzésű szülő nem ülteti TV elé a gyerekét... de hagyjuk is... vagy ezen a csatornán majd megy a magyarnépmesék, süsü sárkány meg lolkabolka nonstop?

mthrfckr 2011.01.26. 17:54:41

a gyerek úgyis azt akarja nézni, amit az osztálytársa, óvodástársa. lehet próbálkozni a szűréssel és természetesen oda kell figyelni, de ne éljünk álomvilágban, hogy majd a magyar népmesék meg hasonlók le fogják kötni gyermekünket.

Aquarell 2011.01.26. 18:01:27

Okoskák, nem mesetv lesz, hanem gyerek és családi tv.

Rátok is rátok férne valami szülőnevelő műsor! Reméljük, olyan is lesz!

Norbi, jóérzésű szülő nem ülteti reggeltől estig TV előtt agyerekét, sőt, nem is hagyja, de ha lenne egy-két olyan műsor, amiért érdemes bekapcsolni a TV-t, akkor igenis megnézheti az a gyerek is (nem 1 évesről beszélek), mint ahogy mi is sok gyerekműsort láttunk anno.

Parasite 2011.01.26. 18:04:15

@Aquarell: okoska. igen, gyerek és családi tv lesz. nem archívTV, arra ott a filmmúzeum. ne 1990előtti műsorrokkal akard már fárasztani a gyerekeidet, amikor 2011 van.

Aquarell 2011.01.26. 18:06:38

@Parasite: Belső infód van róla, hogy 1990 előtti műsorok lesznek benne? Vagy honnan veszed?
Szerintem erről szó sincs, legalábbis a teljes blogot végigolvasva (nem tudom, te megtetted-e), egyáltalán nem úgy tűnik, hogy az lenne a koncepció.

De ha lesz egy éjszakai sáv, ahol retro műsorok is lesznek, akkor én biztos meg fogom nézni. A gyerekem meg akkor már aludni fog.

mthrfckr 2011.01.26. 18:07:18

meglátjuk, milyen létjogosultsága lesz egy ilyen adónak az 50-70 csatorna mellett, legyen az mese, családi vagy ifjúsági.
elképzelek egy ideális családot: 2 szülő (lehetőleg nő-férfi), 1 kisfiú, 1 kislány, 1 tv. együtt leülnek nézni valamit, ami mind a négyüket szórakoztatja.

Aquarell 2011.01.26. 18:11:12

Egyébként pont most van az, hogy nem engedem tv-t nézni a gyerekem (nagycsoportos ovis), mert nem találok olyan TV csatornát, amit nyugodt szívvel mutatnék neki. Jöhetsz nyugodtan az akárhány mesecsatornával, szerintem mind silány, hitvány, agyzsugorító.

Ha lesz egy olyan csatorna, ahol lesznek olan műsorok (nem csak mesék, hanem egyéb műsorok), amik átmennek a szűrőmön, akkor megnézheti, miért ne nézhetné?! De ehhez egy olyan TV csatorna kell olyan műsorokkal.

Parasite 2011.01.26. 18:11:29

@Aquarell: nem tudom, akkor mi másra tartanál igényt, mint "jóérzésű szülő" aki a CN és más egyéb mai gyerekcsatorna elég nem ülteti le a gyerekeit, mint ugyanarra, amin te magad is felnőttél.

Parasite 2011.01.26. 18:15:04

@Aquarell: lehet akkor te a túl sok tom és jerry miatt lettél ilyen vaskalapos? vagy a rengeteg süsü ártott meg? esetleg a magyar népmesék, ahol folyton legyilkolnak valamit/valakit? egy nagy szőrcsomó aki egy festéket tüsszentő szerensétlen lénnyel meg egy csokit zabáló dagadék madárral haverkodik, az nem agyzsugorító gondolom.

Aquarell 2011.01.26. 18:15:17

@mthrfckr: nekünk kb 40-50 csatorna van beállítva.

Ezek közül jó, ha 3-4 csatornát nézünk viszonylag rendszeresen (hetente legalább egyszer 10 percnél tovább), a többin csak végigléptetjük a távirányítót.

A 3-4 közt nincs egyetlen mesecsatorna se. itt-ott megnézzük a híradót, egy-két filmet, nagyjából ennyi. Nagyon jól megférne még egy értékes tartalmat sugárzó gyerekcsatorna.

innovation 2011.01.26. 18:16:11

@Parasite: Teljesen osztom. Gergő, erre mit reagálsz?

Csak vmi eszembe jutott: a blog design-ja ugye nem fog hajazni az új TV-re. :)

Jah és még vmi, Gergő: ne ezek közül a nevek közül válasszatok, amelyeket a kollégák felvillantottak, mert borzalmasak. :)

Hajrá! ;)

Aquarell 2011.01.26. 18:18:17

@Parasite: eléggé beszűkült a látótered, ha csak ennyiben tudsz gondolkodni: Papprita (utáltam), bohócorr (szintén) kontra CN.

Nagyon sok jó ötlet elhangzott az ötletládás topicban, mazsolázz belőlük.

Amúgy utáltam a Tom és Jerryt is :-)) Agresszív, tudod!

innovation 2011.01.26. 18:19:26

Még valami, Gergő: valaki fentebb megemlítette a kooperációt az MR2 és a TV között. Ez nagyon jó ötlet lenne.

Olimpiával, parlamenti közvetítéssel, sportközvetítésekkel mi lészen? Tudnál még valamit mondani a Duna2-ről is? Azzal vajh' mi lesz? Köszi előre is.

Parasite 2011.01.26. 18:21:10

@Aquarell: az a baj addig nincs értelme bármiről is beszélgetni, ameddig nem látod be, hogy a gyereked nem azt a mesét akarja nézni, amit te felnőtt fejjel szívesen néznél. nincs már vasfüggöny, pontosan tudjuk mi a menő a világ szebbik felén, aki lemarad, kimarad.

innovation 2011.01.26. 18:23:07

@Aquarell: Miért kellene a Kids, Family, MTV+, MTV max, neveket kiszedni a kosárból? Azt ne felejtsük el, hogy ez műholdról is fogható lesz. A XXI. században a beltérik tudnak olyat, hogy felirat-, szinkronválasztás, stb. Ezért külföldön egy Csalamádés vagy egy béna és erőltetett név nem hangzik túl jól.

És a nagyon gáz mindenáronmagyarnevelegyenmindennek felfogást is hanyagolni kellene.

Parasite 2011.01.26. 18:24:36

@Aquarell: én nem csak ennyiben tudok gondolkodni, a magyar televízió (és a magyar nép) tudott eddig csak ebben gondolkodni és félek, hogy ez továbbra sem fog változni, ezért írtam elsőre amit írtam.

Aquarell 2011.01.26. 18:24:48

@Parasite: vedd már le a sötét szemüveget, légyszi! Senki nem mondta, hogy a gyerekemet régi mesékkel akarom tömni! Mint írtam (nem tudom, olvastad-e), jóformán alig néz tv-t, mert nincs mit. Érted? Csak fújod a magadét. Belőtted, hogy a gyerekcsatorna pompomcsatorna lesz, és kész.

Legyen új, friss, rajzfilm, mesefilm, gyerekműsor! Hajra! Tényleg legyen, hátha lesz is! De nem olyan színvonalú, mint amiket most láthatsz a mesecsatornákon!

Parasite 2011.01.26. 18:31:48

@Aquarell: de szerintem láttál 2 azaz kettő mesecsatornát és az alapján mondasz véleményt.

Parasite 2011.01.26. 18:34:20

@Aquarell: örülök, ha én értettem félre mit szeretnél, vagy rosszul szűrtem le valamit a hozzászólásaid alapján. de továbbra sem tudom, akkor mit nézetnél szívesen a gyerekeddel, mert akkor ez nem derült ki. igazából nagyon az sem, hogy mit nem.

Aquarell 2011.01.26. 18:34:23

@Parasite: mondj egy kihagyhatatlant!

Parasite 2011.01.26. 18:38:26

@Aquarell: linkelek egy ilyet inkább, nem reklám, semmi utalás, csak nincs kedvem gépelni sokat vagy copy-paste-szerkesztgetni, remélem nem baj senkinek www.t-home.hu/lakossagi/tv/iptv/minicsomagok/kids

Aquarell 2011.01.26. 18:41:46

Nekem nagycsoportos ovis a gyerekem. Én most igazán ebben a korosztályban tudok gondolkodni. Őt egészen biztosan nagyon érdekelnék azok a műsorok, amik mondjuk megmutatják, melyik használati tárgy hogyan készül (tudom, van ilyen a NGC-on, de lehetne gyerekekhez közelibb témában), vagy olyan műsorok, amik barkácsötleteket adnak, amit a TV-vel együtt tudna csinálni akár.

Parasite 2011.01.26. 18:47:09

@Aquarell: ez egy teljesen jó ötlet!

Aquarell 2011.01.26. 18:51:33

@Parasite: ezek közül nálunk a Nickelodeon fogható, amin kizárólag amerikai animációs sorozatok futnak. Nekem ez nem alternatíva.

Most a porton belenéztema többi felsoroltba:

Kids Co: Mentőosztag, Mesék a kriptából, Vad jövő

Boomerang: gyerekkorunk általad porosnak titulált rajzfilmsorozatai: Tom&Jerry, Jetson család, Maci Laci.

JimJam: ez tűnik a leg barátibbnak, Thomas és Bob mester, de ez sem meríti ki a gyerek és családi csatorna foglamát, esetleg ovis korosztály, és ahogy nézem, gyerekműsor itt sincs, csak rajzfilmek, animációs filmek.

A Bíby Tv-t meg sem nézem, nem tudom, mi hasznosat adhatnak 0-3 éves korig, ennyi idős gyereket biztos, hogy nem ültetnék TV elé.

Parasite 2011.01.26. 18:59:00

@Aquarell: mesék a kriptából 22:25kor? vad jövőt megnézted miről szól? mentőosztaggal mi a gond?
boomerang jimjam és babytv pedig csak arra volt jó hogy megmutassam, le van fedve minden szegmens, lehet választani.

(त्वष्टृ) (törölt) 2011.01.26. 19:00:50

FIDESZALSÓ Tv

HÜLYÍTŐSAROK Tv

ÁTNEVELŐ Tv

ÉLJEN A PÁRT! Tv

Aquarell 2011.01.26. 19:06:11

@Parasite: A Minimayon volt szerencsém a Mentőosztaghoz, rajzolt akciófilm. Nem biztos, hogy egy ovis korosztálynak erre van szüksége.

Persze, lépjünk túl Mazsolán és Tádén, de ne essünk át a ló másik oldalára. Azért, mert 21. század, még nem biztos, hogy a mi gyerekeinkre kifejezetten jótékony hatással vannak az éles vágások, harsogó zene, villódzó képek, pörgő képsor, csak azért, mert most ez a divat. Inkább a TV legyen a gyerekért, mint a gyerek a TV-ért.

Aquarell 2011.01.26. 19:06:57

Minimax, na

bocs az elütésekért

pomme-pomme · http://pommepomme.blog.hu 2011.01.26. 19:57:57

@vigosz: :) Az ötlet nem rossz, de egy várhatóan elég pörgős úton leszek Prágában, így nem hiszem, hogy esélyes lenne a dolog.

tévézônô 2011.01.26. 20:50:39

Gergo, hajra, hajra, de ez huszszazaleknak tiz szazalekbol nagyon megdobbent, mert komolynak hangzik: ugye, nem az alapjan osztjak penzt, hogy hany gyerek van, hanem, hogy ebbol hanyan potancialis nezoitek?? minel tobb legyen, persze, de realisan szamolva 70-80000- nel nem tud magasabb szamot produkalni az m2, de ha nagyot almodtok, es lesz 200000, akkor a te szamtanpeldad alapjan tizedekkora osszeg lenne kiutalhato. 600 millio, nem 6 milliard.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2011.01.26. 22:08:28

Tetszik ez az elszántság és lelkesedés.
Bár már nem tartozom a célközönségbe, de kíváncsian várom a további fejleményeket.

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2011.01.26. 22:52:26

emasa.hu/programok.php?id=7972

Erről tudsz valamit?
Vagy ezt egyáltalán ti szervezitek?

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2011.01.26. 22:53:13

@kis_kiraly: Ja, ez a kérdés Süveges Gergőnek ment.

tomikgb 2011.01.27. 00:09:59

Gergő! Mielőtt végképp átkonvertálódtok mesecsatornává, viharsebesen leadhatnátok a "Magyar gyárak a millennium korában" c. dokumentumfilm-sorozatot, 2002 körül is az MTV2-n ment, és szerintem sokakat érdekelne. :D

Kampec 2011.01.27. 09:43:54

Aquarell ajánlom figyelmedbe a Da Vinci Learning csatornát, az napközben pont olyan gyereknek szóló ismeretterjesztő csatorna amit leírtál. Egyébként este is jó felnőtteknek, mivel nincs rajta reklám és nem hatásvadász, hanem tényleg ismeretterjesztő műsorok mennek rajta. Nem is értem, hogy létezhet ez a csatorna :)

hrvth 2011.01.27. 11:12:18

Örülnék egy színvonalas gyerektv-nek, hogy ne csak két választási lehetőségem legyen (nem nézhet tv-t a gyerek, vagy szemetet néz).
Csak az a kérdés merült fel bennem, hogy ha mindenre kell még Valakinek a bólintása, akkor milyen hatásköre van az intendánsnak? És ki az a Valaki?

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2011.01.27. 12:31:01

@huedit: igen, igen, igen. Ha adnak rá pénzt, lesz új animáció, sorozat. És lesz retro-sáv is. :)
@CBrosi: lesz!
@Kosinva: pontosan ezt akarjuk.
@innovation: kevés erőszakot szeretnék. A blog dizájnja pedig hamarosan megváltozik. :)
@tévézônô: rremélem, senki nem akarja előre eldönteni, hogy majd hányan nézik a csatornát, tehát az ilyen számolás csak hasraütés. Amit én mondtam, az viszont tény.
@kis_kiraly: nem mi szervezzük, de ott leszek én is, még ha ebből a meghívóból ez nem derül is ki.
@hrvth: a valaki például az én főnököm, az MTV vezérigazgatója. Meg a valaki a majd valamikor felálló költségvetési tanács (vezérigazgatók + ÁSZ-munkatársak), amelyik meghatározza, melyik csatorna mennyiből gazdálkodhat.

hrvth 2011.01.27. 12:49:54

@Süveges Gergő: Köszönöm, valószínűleg az intendatúra történelmi változatai alapján élt bennem az a képzet, hogy az intendánsnak teljhatalma van a (közig. vagy szak-) területén, és nem jártam utána, hogy az MTV hogyan épül fel.

innovation 2011.01.27. 15:34:14

@Süveges Gergő: Első felét pártolom, a másodikra pedig köszi a választ. :)

a-kis-herceg 2011.01.27. 16:05:53

@Süveges Gergő: imádunk Gergő!

miért nem felejted el az MTV2 -t?
hagyd ott őket. sok korrupt állat.
azt egyébként is sose nézem/néztem...

jól elkommentelgetnénk...

Corry 2011.01.28. 23:45:50

@Süveges Gergő:
Remélem a költségvetési tanács nem műsorszámonként fogja osztani a pénzt, hanem a csatornára adja, aminek Te vagy az intendánsa.

macskafaraok 2011.01.30. 12:03:17

Pár pont a fenti Postot átnézve (leszedve pár sallangot):

’1. Legtávolabbi tervek’
’megszületett az őszi alapstruktúra’
Csináltak egy műsorrácsot. ilyen szokott lenni egy TV-nek. Csak itt ’alapterv’ és hasonló ’komoly’ szövegként van eladva.

’minden álom csak akkor valósulhat meg, ha van miből megvalósítani.’
A szöveg szerint a fenti műsorrács csak ’álom’, vagyis úgy csináltak műsorrácsot, hogy nincs meg a forráskeret, amiből csinálják.

’Ehhez képest a műsorkészítésre a teljes közszolgálatra fordított pénz 10 százaléka elegendő lenne.’
Vagyis mégiscsak tudják, de akkor miért csak ’álom’?
Egyébiránt ha ez a szuper jó kis gyermek-és ifjúsági dolog csak 10%, akkor a többi 90% hova tűnik?

’ mikor is startol a csatorna. A hivatalos kommunikáció 2011 őszéről, szeptemberről ’
Senki nem tud semmit.

’ Egy biztos: az indulást grandiózus nyitófesztivállal ünnepeljük majd,’
Egy nyitófesztivál minimum ’grandiózus’ kell hogy legyen.
Alább nem adjuk. Adófizetők majd kifizetik.

’ csatorna neve is megváltozzék ’
Mindegy is, ne ugyanaz legyen a neve. Így elmondhat hogy van változás (mégha nincs is)
P.s.: én az ’Ifjúság’-ra, esetleg ’Közösség’-re szavazok xD.

2. Félközeli tervek
’ Az eddigiekből következik, hogy szeptemberig még nem lesz gyermek-, ifjúsági és családi csatorna az m2-ből. Viszont addig is lesz m2. Valamit érdemes lenne tehát kezdeni vele.’
MegaLOL!!!
’Addig is lesz’ - Nahát!
’Valamit érdemes kezdeni vele’ - Tényleg!?.
Ha már ott Intendáns az ember, akkor valami kell csinálni vele, ha ’addig is lesz’...

’de ezekben a hetekben hordjuk az archívumot hűvös halomba’
Akkor kerül elő a híres ’archívum’ amikor:
- nincs pénz
- nincs terv
- valamelyik fejes meg akarja nézni ismét a Tenkes Kapitányát (merthogy arról jó emlékei vannak gyerekkorából)

’ havonta egy tematikus napot. ’
Tematikus napok előfordulnak egyébként is, szóval semmi extra dolog.

3. Közeli tervek
’Március 15. Az első, ennélfogva most legfontosabb bemutatkozási alkalmunk’
Vajh miért pont Márc 15.? Miért nem Febr. 15? Vagy Márc. 1? Vagy Május 1. ?
De mondjuk ez még OK.

4. És végül
’Az utóbbi időben nem számoltam be politikusokkal való tárgyalásokról. ’
Pedig kíváncsiak vagyunk!

’Egyet már most ígérhetek: politikus nem fog feltűnni a képernyőn. Gyerekek meg igen.’
Attól hogy politikusok nem jelennek meg a képernyőn, még sokféleképp lehet ’operálni’, pl. politikusok gyereki viszont igen. Persze értjük, és sok sikert, de valami attól még lehet ’politikás’, hogy nem szerepel ’politikus’ rajta.

DreamerZ 2011.01.30. 13:38:39

Tisztelt Süveges Gergő!

Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a magyar2 ifjúsági tévévé fog válni! Még jobb ötletnek tartom ezen blog megszületését, ahol elmondhatjuk a véleményünket.
A csatornanév-javaslat helyett szeretném megosztani Önnel, hogy mit várok az átalakítástól:
24 évesen még mindig szívesen megnézek egy-egy rajzfilmsorozatot, de a gyerekcsatornák kínálatából hiányolom a régi, jó rajzfilmeket. Különböző fórumokat olvasgatva, nyilvánvaló, hogy rajtam kívül még számos felnőtt vágyik a nosztalgiára, hogy gyerekkori kedvenceit újra megnézhesse. Az erre tematizálódott tévéken azonban jobbára új sorozatok mennek, melyek vagy gyerekeknek szólnak (Minimax), vagy idiotizmusukkal a néző agysejtjének pusztítását tűzte ki célul (Cartoon Network). Elvétve ugyan felbukkan a tévében egy-egy sorozat a köztévé egyeduralkodásának idejéből, de ezeket rendre újraszinkronizálják, ami sokakat idegesít és a retro-érzetet is csökkenti.
Érdemes lenne az MTV archívumából olyan külföldi sorozatokat is műsorra tűzni, mint a Titokzatos aranyvárosok, Barbapapa, Múmin (nem lett befejezve), Maja a méhecske, Don Quijote, Robin Hood ('95 környékén adták egyetlen egyszer), Bobobók, A nyomorultak, Nils Holgersson, Stan és Pan, Alfréd a kacsa, A gyűszűnyi erdő lakói, Janó és Bibice (a Hupikék törpikék előzménysorozata), Tini nindzsa teknőcök (nem lett befejezve) és még sok-sok régi rajzfilm. Ezek már a klasszikus magyar szinkron miatt is kincseknek számítanak!
Szívesen megnézném a Hannah-Barbera rajzfilmeket is az első Magyar Televíziós szinkronnal. Például: Turpi úrfi (a '69-es Bodrogi Gyula-féle szinkronnal), Flúgos futam (1970-es szinkron), Atom Anti, Cukorfalat, A Jetson család (Harkányi Endre-féle szinkronnal).
Egy interjújában említette, hogy új részekkel érkezik a Magyar népmesék és gondolkodnak a Mézga család folytatásán is. A régi magyar animációs sorozatok feltámasztását/folytatását régóta várom, és egyszerűbbnek is tartom, mint új sorozattal előállni, hisz az alapötlet, a karakterek, a stílus adott.
Tetszik az ötlet, ahogy fel van osztva az idő: háttértévézés, idősebb korosztály, esti műsorstruktúra, stb. Látszik, hogy megfontolják hogyan érdemes felépíteni a csatornát.
Lényegében én amellett vagyok, hogy az új műsorok, a régi magyar ifjúsági sorozatok/filmek mellett legyen olyan blokk is, amikor a nosztalgiára vágyó néző is megtalálja a kedvére való programot.

Tisztelettel:
DreamerZ

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2011.01.30. 14:24:05

@macskafaraok: igazán értékelem, hogy szisztematikusan minden bejegyzést végiglátogat, és mindenütt mond valami kedveset, szépet neki. Kérem, az ötletládát se hagyja ki: kíváncsi vagyok a kételyein kívül a javaslataira is.

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2011.01.30. 19:56:20

Jól hangzik ez a 3 "próbanap", legalább testet öltenek az addig leírtak.. :) A struktúra jól hangzik, remélem lesz pénz minden eltervezett dologhoz. Az arculatváltás jó ötlet, de csatorna neve szerintem maradhatna, nem zavar sok vizet. Bár a ZsebTV például jól hangzik.

Egy kérdés: a most az m2-n látható parlamenti közvetítés hol lesz majd látható? Nem gyerekbarát, de (ha jól tudom) a köztévének kötelező adnia.

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2011.01.30. 21:27:38

@-MCsaba-: A köztévének ősztől négy csatornája van; ebből kettő általános, kettő tematikus. A tematikusoknak nem lehet közvetítési kötelezettségük. Vagy nem tematikusok. Én egy tematikus csatorna létrehozására vállalkoztam. Tehát... :)

macskafaraok 2011.01.30. 23:05:05

@Süveges Gergő:

Kedvest, szépet írok? Lehet.
Realistát? Azt biztosan.

Gondoltam egyébként is, pár nap múlva átnézem az ’ötletláda’ részt.
Bár nem várok sokat, illetve kb. a következő sablonokra számítok:
-)Gyerekes családapák (kisebb mennyiségben családanyák) ötletei hogy mit nézne szerinte szívesen a 3-5-8 éves gyermeke.
-)Nosztalgia két részben, egyik a 80 évek eleje/közepén nézte a tv-t, a másik a 90’ legelején. Első csapat: Tenkes Kapitánya, Magyar Népmesék, Vízipók, Mézga, Lolka Bolka és hasonlók. Második csapat majd megemlíti a Dagobert és egyéb Disney dolgokat (persze fanyalogva, mert az kötelező, de azért említi majd) . A négy páncélos és a kutya (és hasonló) szerintem már nem lesz sehol.
Szóval felsorolják az összes rajzfilmet, mesét és hasonlót, amire emlékeznek.
-) Tudományos – Öveges prof, esetleg az X millió lépés Magyarországon (szóval evidens dolgok).
-) Önjelölt, ilyen-olyan okokból mellőzött, szerkesztők, rendezők, ifjúsági irodák, szakkörök, tanárok (ez utóbbiak felbukkanását tömegesen várom), kik már alig várják, hogy küldhessék a CV-t, ötletet, vagy valami hasonlókat.
-) Jelentőség nélküli szövegek, pl.: ’Vonjuk be a gyerekeket’.
-) Anime tiltólistán, tűzzel-vassal.

Aquarell 2011.01.30. 23:51:55

@macskafaraok:

Ahhoz gyáva nulla vagy, hogy saját ötletekkel állj elő, úgyhogy keress másik köpködőfalat magadnak, mert itt már bokáig állsz a nyáladban.

Őszinte Őrült 2011.01.31. 17:04:25

tipp: amint biztosan meglesz az új név azonnal regisztráljátok hozzá a domaint, előbb mint kihirdetnétek. mindig vannak élelmes emberek. én eleve a névötletekből kihúznám azt aminek a domainje foglalt; meg azt is ami leírva hosszabb mint 7 betű.

Aquarell 2011.01.31. 17:17:30

@Őszinte Őrült:
Az is jó lenne, ha eleve nem lenne benne ékezetes betű.

Corry 2011.01.31. 18:10:21

@macskafaraok:

Kritizálni úgy érdemes ha építünk vele. Mindamellett, hogy látatlanban elég jól eltaláltad a kommentek egy részét, ezt a tehetségedet kamatoztathatnád építő jellegű javaslatok, illetve esetleg építő jellegű kritika formájában.

Cinnabarit 2011.02.01. 00:10:13

Én is javasolnék valamit. Kisgyerek voltam, midőn a tévében ment egy magyar ismeretterjesztő filmsorozat, a magyarországi barlangokról. Barlangászok készítettek szép felvételeket, ahogy másztak, csüngtek, úsztak, és arról amit láttak - közben elmagyarázták mi és hogyan jött létre, miért mennek így meg úgy, stb. Azóta sem láttam ennek az ismétlését. Pedig szerintem nagyon érdekes volt.

És még egy javaslat. Lehetne, mondjuk az Egymillió lépés Magyarországonhoz hasonló sorozatot készíteni (azt hiszem ez volt a címe az egyik kedvencemnek) - szerintem nem lehet túl drága. Négy-öt gyalogolni szerető ember, egy kamera és értelmes, érdekes ismeretterjesztő szöveg, interjú néhány egyszerű helyi emberrel, stb. Ezt szerintem még elkészíteni is remek, élvezetes munka lehet - legalábbis én így látom.

macskafaraok 2011.02.01. 00:42:44

@Aquarell:

Vannak saját ötleteim, relax.
És mint ahogy látod, vannak saját gondolatim is.
p.s.: egyébiránt az ötletek gyűjtéséhez a kedves blogíró nyitott egy ’ötletláda’-t. Ha ötletekre vagy kíváncsi, akkor javaslom, azt olvasd.

macskafaraok 2011.02.01. 01:02:51

@Corry:

Nem kellet tehetség, hacsak annak nem nevezzük a józan gondolkodást.

A kritika meglátásom szerint megvolt, és könnyen lehet hogy építő is, pl.: lehet valakit majd arra ösztönöz hogy gondolkodjon, át lehet gondolni, hogy lehet, van benne valami.
Néha nehéz eldönteni, hogy a sok ’építő jellegű’ commentek (lásd, de szerettem kiskoromban a vízipókot, stb.), valójában nem-e azok rombolnak legjobban.
(ha mást nem akkor közízlést, mert az a jelek szerint kb. megrekedt a 80’ évek közepe rajzfilmeken, amik, hát…, néha kérdéses minőségűek voltak már akkor is.)

macskafaraok 2011.02.01. 01:17:39

@Cinnabarit:

A ’millió lépés’ (másfél, és még, stb.) évekig készültek.
Csak a közvetlen előkészületek 2 évig tartottak talán már a legelején, a korábbi, nem közvetlen számolt előkészületek még vagy további 3-4 év lehetett? Keress rá, van mindenféle infó erről.
Szóval röviden: nem csak pár sétálni szerető ember egyszer csak elindult…

>Négy-öt gyalogolni szerető ember, egy kamera és értelmes, érdekes ismeretterjesztő szöveg, >interjú néhány egyszerű helyi emberrel, stb.
Mondjuk, kíváncsi lennék, mire gondolsz az ’egyszerű helyi ember’ alatt. Nem csipkelődés, csak mégis.

Cinnabarit 2011.02.01. 02:18:36

Kedves macskafaraok!

Lehet, hogy sok ideig készítették elő. Mások készítettek remek - és részben hasonló - műsorokat, rövidebb rákészüléssel is. Bár enyhén szólva nem vagyok a terület ismerője. Az öreg Ráday pl. sokszor mondta, hogy egyedül készítette a felvételeket és a riportokat az Unokáink sem fogják látniban. Én hittem neki.

Egyszerű helyi emberek alatt olyanokat értek, mint mondjuk te, vagy én. Mindnyájan lakunk valahol, ismerjük a környékünket, jobban mint bármely idegen. Tudunk olyat mondani, mesélni, ami érdekes lehet. Pl. annak idején a Másfél millió lépés stábja átment a mi falunkon is, megemlítették - közben pedig az érdekes látnivalókat egyszerűen kifelejtették - miközben más településeken, ezeknél jelentéktelenebb érdekességeket is megemlítettek. Tehát hiába készültek hosszú ideig, a helyismeret nem helyettesíthető könyvekkel, internettel (bár akkor még nem volt). :)

lancelotbéka · http://lancelotbeka.blog.hu/ 2011.02.01. 08:22:13

Kiváló ötletnek tartom az M2 ilyen irányú átalakítását!
Aki pedig szörnyeket,üvöltő gyilkos robotokat akar nézetni a gyerekeivel,arra meg vannak a megfelelő gyerekcsatornának állított adók...

Aquarell 2011.02.01. 08:59:11

Macskafaraok! Te, meg a józan gondolkodás? Hogy nincs egy pozitív gondolatod? Hogy csak becsmérelni és alázni tudsz? Ez lenne a józan gondolkodás?
Neked mi a "közízlésed"? A japán anime? Keresd ki akkor a saját csatornádat, válogathatsz bőven, ha szennyet akarsz nézni és nézetni a gyerekeiddel.
Ezt meg hagyd meg nekünk, közízléstelen embereknek!

Corry 2011.02.01. 12:28:41

@macskafaraok:
Én csak arra gondoltam, hogy most már tudjuk, hogy szerinted mi ne legyen a csatornán.

Fogd fel az egészet egy blogos brainstormingnak. Ennyi.

Az általad idézett rajzfilmek, stb. egy kort és annak technikai színvonalát is jellemzik, az emberi háttér és szándék viszont jószándékú. Ez viszont egy fontos dolog, ami a "piaci" rejzfilmek esetében nem teljesül, ott az a cél, hogy a tévé elé szuggerálják az embert úgy, hogy majdan a reklámot is nézze meg lehetőleg.
Egyébként javaslom mindenkinek, hogy tegyen egy próbát: ne nézze ezeket a filmeket, hanem csak hallgassa egy ideig. Tanulságos.

Corry 2011.02.01. 12:30:30

@Corry: Bocs az elrásért: rajzfilmek.

emő27 2011.02.01. 12:39:29

Sziasztok!
Én csak azt látom a környezetemben lévő gyerkőcökön, hogy szinte mindenevők. Ugyanaz a gyerek van ,hogy szívesen néz Thomas a gőzmozdonyt, vagy pókembert, vagy éppen egy Micimackót. És még a nemek esetében sincs a 4-6 évesek esetében nagy különbség. Persze a nagyon csajos kislányok inkább hercegnőset néznének, de a Micimackó azért pl. nyerő minden korban.

szerintem erre is érdemes figyelni és nem csak a magyar, vagy régi ( 80-90 évek beli) kelet európai meséket favorizálni.

Macskafogót is megértem, mert ő biztos idősebb gyerekekre gondol, ahol már tényleg menő az anime, ami szerintem amúgy szörnyű, de ez az én problémám.
Minden korosztálynak meg vannak a filmje és ezt is tiszteletben kell tartani. ezt jól megoldani lesz nehéz, de Gergő elhivatottságát látva biztos sikerülni fog.

emő27 2011.02.01. 12:41:38

Bocs ,macskafaraok. Csak a macskafogó járt a fejemben. :)

janetoth 2011.02.04. 16:04:44

Kedves Gergő!
Nagy örömmel olvastam a családineten a kezdeményezést.
Nekem a legfontosabb az lenne, hogy ha már a gyerek tv-t néz, azt nyelvtanulás céljából tegye. Kérem, hogy legyen angol nyelvi műsor. Bármilyen, csak a nyelv legyen a központban.
Sajnos nálunk nemigen akadnak feliratos filmek. Olvastam erről több mindent is, talán ezen a csatornán be lehetne vezetni.
Köszönettel
Ildikó
süti beállítások módosítása