Nyilván nem én, és még csak nem is mi vagyunk a világ legokosabb emberei. Nyilván vannak olyan szempontok, amelyek nem jutnak eszünkbe.

Ezen az oldalon várom az ötleteket - mindenféle ötletet. Lehet az kósza ötlet, félig kiforrott gondolat vagy kész szinopszis. Lehet jótanács, intelem, szakember-javaslat.

Kíváncsi vagyok: Ön szerint/szerinted milyen legyen a magyar közszolgálati gyermek- és ifjúsági csatorna?

Mindenkit meghallgatok, mert a gondolkodás joga mindenkit megillet.

A döntés joga és felelőssége azonban nem átruházható.

--- FRISSÍTÉS ---

A félreértések elkerülése végett:

1. Nem azért kérdezek, mert nincs koncepciónk. Azért kérdezek, mert - idézem - "Nyilván nem én, és még csak nem is mi vagyunk a világ legokosabb emberei. Nyilván vannak olyan szempontok, amelyek nem jutnak eszünkbe."

2. Gyerek-, ifjúsági és családi csatornát tervezünk, tehát nem pártcsatornát, nem vallási csatornát és nem népnemzeti/liberális/kommunista stb., szóval ideologikus csatornát.

3. Az Ötletláda fakultatív. Ötleteket várnék bele. A támadások/szimpátiatüntetések számára ott az összes többi poszt. :)

Szerző: Süveges Gergő  2011.01.09. 07:34 536 komment · 1 trackback

Címkék: ötletláda

A bejegyzés trackback címe:

https://m2intendans.blog.hu/api/trackback/id/tr532571062

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az Akasztány Vallás 2011.01.10. 13:55:08

Elgondolkodtak már azon, hogy miért díszíti minden Akasztány hívő otthonának falait egy-egy akasztófa, a rajta lógó kiontott belű, levágott fülű férfival, Frázusszal?Íme az Akasztány hit és háromezer éves Akasztány vallás. Az Akasztány hívők istene Jem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veg_ 2011.01.13. 07:24:08

@Mme Chauchat: Hát pár(száz) gyereket jó közelről :D Régebben mondjuk többet, de ma is bőven :) Pluszban elég sok szülőt is hallok ugye :D

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.13. 09:46:13

@Böszörményi Gyula: A naiv buzgó közbeszól: Még egyszer mondom, nincs szükség napi 24 órás közpénzből fenntartott gyermek- és ifjúsági (családi) csatornára. Még a 12 is sok, legfeljebb egy hatórás műsorsáv, optimálisan a 14-20 óráig terjedő sávban, ami esetleg indokolt lehetne. Minimum 3-4 rajzfilmcsatorna van mindenki lakásában, legalább ugyanennyi zenei, s akkor ott vannak még a közszolgálati tévék, a Filmmúzeum és egyéb más csatornák hasonló tematikájú műsorai. Luxus lenne közpénzen fenntartani egy eleve hendikeppel induló ilyen tematikájú közcsatornát, persze, ez Önnek nyilván megélhetési kérdés is, amin viszont talán felül kellene emelkedni. Egy szóval, tele van a tévé gyerekműsorokkal. Sőt, inkább a tévé elől kéne a gyerekeket, az ifjúságot elkergetni.

Ellenben a dokumentumfilmeknek nincs "hazája" ma a médiában. És ha valami, hát egy műholdas szórású köztévé éppen erre lenne alkalmas.

Kalász István 2011.01.13. 09:56:49

----------- Spencer -----

Aki ismeri a Hallo Spencer c. műsort /német ny./ tudja, miről beszélek.
Aki nem, annak annyit, a végtelenített történet egy faluban /Runddorf/ játszódnak, a bábuk különböző jellemeket alakítanak, Spencer pl. saját műsort csinál a stúdióból, és oly de büszke a sapkájára, :-)..., a részekben felbukkanak naív lelkek, hiszékenyek, éretlenek..., olyanok ők, mint mi.
Bájosak, de - ellentétben velünk - jellemük fejlődik. Poldi /a sárkány/ pl. megtanulja, hogyan kell szépen enni, helyesen nyelvet beszélni. stb. Pedagógia is akad, rossznak lenni rossz stb., és mindig van valami megoldandó ügy, tanulni is lehet belőle, de nem folytatom. A lényeg: erőszak nincs benne, nevetni lehet, a jellem- és helyzetkomikum szép elegye.

Ilyen sorozatot kidolgozni szép feladat. -
A végére: a kult. ARTE adó néha megajándkozza az emberiséget egy-egy folytatással.

Üdvözlettel,
Kalász István

mkmax 2011.01.13. 11:24:30

@Süveges Gergő: Remek, szívesen. Az ott egy háromflekkes anyag, a közszolgálatra való tekintettel 4 évvel ezelőtti, azon belül is kedvezményes árfolyamon 3500 Ft/flekkért vállalom.

Üdv,
Max

EasyFriend 2011.01.13. 11:32:23

Bocs, hogy nem olvasom el a 400+ kommentet. Szóval lehet, hogy írták már ezeket.
Van az MTV-nek egy csomó remek gyerekműsor a tarsolyában, ami kicsit leporolva ma is remekül nézhető lenne szerintem.
- Zsebtévé (bár nem lenne egyszerű úgy megcsinálni, hogy vissza is adja a régi feelinget és értékeket, viszont egy mai gyerek érdeklődését is felkeltse)
- Kuckó (az állatokat mindenki szereti)
- Csepű-lapu-gongyola szerű vetélkedő (valamelyik kertévén mintha láttam volna most hasonlót, de azt nem lenne nehéz leverni szerintem)
- Nem emlékszem a címére, a fiatal Gesztinek volt egy laza ifjúsági programajánlós magazinműsora, ilyesmi is menne

- Ismeretterjesztő filmek, érdekes tudományos kísérletek, tudományos vetélkedők
- Ifjúsági szám.tech. magazin - tutira néznék
- Jó lenne, ha sikerülne pénzt szerezni saját gyártású ifjúsági filmekre, tévésorozatokra, régen ebből is milyen sokat és jót tudtunk gyártani, és most se hinném, hogy a pénzen kívül más akadálya lenne.

Böszörményi Gyula · http://www.alomfogo.hu 2011.01.13. 11:57:48

@Mme Chauchat: A bájos kínai öreg hölgy. Nem mindenkit soroltam, csak akik a legkedvesebbeknek tűntek.

Böszörményi Gyula · http://www.alomfogo.hu 2011.01.13. 12:08:30

@Tigris: Nem volt szándékomban senkit bántani, főleg nem "lebecselni". Ötletelni jó, persze, és mindenki felnőtt valamin, ami csodás emlékként maradt meg benne, de hogy ezekből a nosztalgia-adásokból álljon egy mai, új csatorna, az azért túlzás volna. Szerintem. De ez csak az én véleményem, és -szerencsére- jó magam nem vagyok közel a tűzhöz, mely mellett majd a döntést hozzák.
Elnézést, ha valakit megbántottam volna - nem állt szándékomban. További jó ötletelést mindenkinek!

Böszörményi Gyula · http://www.alomfogo.hu 2011.01.13. 12:22:16

@efes: Szerintem egy valóban minőségi, sokszínű, és a gyerekek minden korosztályához, valamint a gyermekes szülőkhöz szóló csatorna bőven megtölthető napi 24 órában. A gyerek-, és ifjúsági csatorna nem csak rajzfilmek folytonos sugárzásáról szól! S attól, hogy nem, vagy csak korlátozott műsoridőben létezik egy ilyen csatorna, a gyerek még nem fog elszakadni a bűvös doboztól, legfeljebb nézi, amit eddig. Tehát - ha már tévét néz - legalább valami értékeset kéne sugározni neki.
A dokumentumfilmek "hazája" jelenleg a Duna tv. Nagyszerű dokfilmeket adnak, napi rendszerességgel.
Megjegyzése arra, hogy ez nekem bizonyára megélhetési kérdés is... Nos, ez a mindenben hátsó (anyagi v. politikai) szándékot sejtető mentalitás szomorú és jellemző a mai közhangulatra. Én azt mondom: bár igaza lenne! De aligha lesz.

Böszörményi Gyula · http://www.alomfogo.hu 2011.01.13. 12:51:28

@Süveges Gergő: Minden Csukás Pista-rajongó nevében előre is köszönöm! :-)

privatchef 2011.01.13. 12:55:47

Tisztelt Süveges úr!
Javasolnám önnek hogy emanapság hódítanak a gasztronómiai műsorok,az m2 tökéletes hely lenne egy olyan főzőműsornak ahol a magyar gasztronómiát mutatnák be.
Részletes leirás miatt email címet kérhetnék ahova synopszist küldhetek?
üdvözlettel:
marton jános
martonjanos.blog.hu
martonjani@gmail.com

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.13. 13:30:16

@Böszörményi Gyula: Duna Tv sok dokumentumfilmet ad, de ebből igen sok az ismeretterjesztő, történeti jellegű, ami azért csak egy vékony szelet és legfeljebb 50% a magyar vonatkozású, és azok is erősen egyfajta nézőpont szerint vannak válogatva.

Elég csak az iménti (@martonjanos: ) kommentre pillantani, és látható mennyire levegőben van az anyagiak felé való törtetés. És nem ez az egyetlen, én ezeket moderálnám kifele a francba. Önreklámnak, álláskeresésnek nincs helye az Ötletládában.

Dr Betty Boop 2011.01.13. 14:38:24

@Böszörményi Gyula: Ez megkapó. Forrásként Mann Varázshegyét ajánlom, a JA díj mellé.

meséskettes 2011.01.13. 17:19:57

Csatlakozom a gratulálókhoz,és elnézést,ha ismétlek valakit,de csak pár kommentet olvastam.(bár tképpen örülök,ha más is szeretné,amit én)

Én szívesen látnék

* közvetítéseket,felvételeket:
-gyerekszínházi,bábszínházi előadásokról
-az Operából,gyermekoperákról
-gyermekkoncertekről,hangszerbemutatókról
-Ringató foglalkozásokról

* Gyerekirodalmi híradót
-könyvbemutókkal,író-olvasó-illusztrátor találkozókkal

*Tehetséges gyerekeket bemutató műsort,akik bármely művészeti ágban,tudományban,vagy sportban stb. kiemelkedőek
-ennek párjaként(esténként) tehetséges pedagógusokról,nevelőkről az óvónőktől az egyetemi tanárokig

-"interaktív" perceket a rajzfilmek közé (de jó lenne reklám helyett,tudom ez lehetetlen...),amik közös
-tornázásra
-éneklésre,mondókázásra
-rajzolásra
-gyurmázásra,stb...
hívnának,kiszellőztetni a gyerekfejeket:)

-pályaválasztási kedvcsinálót(hiányszakma orientáltan...)

-esténként afféle "szülői értekezlet"aktuális témákról

-gyerek-kívánságműsort

..és a régi jó rajzfilmek és ifj.filmek mellé újakat (hajrá Bálint Ágnes Műhely!)

Persze mindezek mellett a szülő felelőssége,ki mennyit,mikor és mit hagy a gyereknek tévézni,jó lenne pl.a nívós műsorokat vmi kis embléma jelölné,vagy hogy mi melyik korosztálynak szól.

Várjuk az új meséskettest!

P.S.Ugye TV Maci marad?

Böszörményi Gyula · http://www.alomfogo.hu 2011.01.13. 18:47:04

@Mme Chauchat: Már lapozom is - sokadszor. Köszönöm a tanácsot.

csutkamano 2011.01.13. 19:42:27

Kedves Süveges Gergő, a www.csutkamano.hu nevében gratulálok a csudajó ötlethez, szükség van a színvonalas gyermekműsorokra, s a népszerű internetes gyermekmagazin nevében javaslom nektek, látva, hogy nálunk mi iránt érdeklődnek leginkább a gyermekek, iktassatok minél több magyar mesét, rajzfilmet, a mostani meséket animáljátok lehetőségeitek szerint, MESESZIGET menünkben például izgalmas kalandok találhatóak Csutkamanóval és ezek a történetek animálva értékesek és tanulságosak lehetnek a gyermekeknek. Több gyermek-szülő játékot is lehetne becsempészni a gyermektelevíziózás világába, megmutatni a magyarországi gyermekeknek, hogyan élnek a magyar családok külföldön, bekukkantani a határon túli gyermekek életébe. S naponta hangozzék el legalább jóreggeltként, jóéjszakára egy-egy gyermekvers. Csutkamanós verseinket is ajánljuk ehhez, kicsi és nagy gyerekek, de még a szüleik is imádják ezeket a kis versikéket.

korcsolya 2011.01.13. 21:44:42

Kedves Gergő!

Szeretettel javaslom, hogy a gyermekcsatornán legyenek olyan ismerettertjesztő műsorok, amelyek kifejezetten hazánk fontosabb és eldugodtabb látnivalóiról, természeti és kulturális értékeiről szólnak, a gyerekek nyelvén!
A gyerekek, akikkel nem tudnak/akarnak utazni szüleik, és csak a tévéből infordmálódhatnak, sokat kapnának egy ilyen sorozattól. Ezen kívül, ha jól sikerülne a sorozat, még tanítási segédletként is el tudnám képzelni történelem vagy földrajz, esetleg irodalom órán.

Lehetne egy olyan műsor is, kifejezetten az ifjúságnak, amelyben a "kulisszák mögé" viszik be a gyerekeket a képernyő segítségével, olyan műsorra gondolok, mint a Magyar Rádió Kossuth adóján (mr1) A hely című műsor, csak fiataloknak. Ez ismeretterjesztés is, és a kíváncsiágukat is kielégíti. (Pl: Fővárosi Nagycirkusz a porondon és a porond mögött, a víztározók titkai a Gellért-hegy gyomrában, egy nap a Budakeszi Vadaspark gondozóival... szóval széleskörűen, izgalmasan, minden témában érintve, kb. fél órában, sorozatként). Ennek a műsornak - ha lesz ilyen vagy hasonló - a szerkesztőjét kicsit irigylem, szerintem ez lehet a világ egyik legjobb munkája... :)

Nagyon drukkolok Nektek, és sok sikert, az intendánsi naplót figyelemmel követem továbbra is.

korcsolya 2011.01.13. 22:49:48

Még eszembe jutott az előbbiek kiegészítéseként, hogy lehetnének olvasásra buzdító spot-ok (reklámszerűen, két műsor között), illetve könyvajánlók, ez utóbbi rövid önálló műsorként vagy szintén spotként. A kisgyermek-sávban 0-3 és 3-6 éveseknek szóló könyvek ajánlója, a nagyobbaknak szóló könyveket pedig az ő stílusukban, az ő sávukban lehetne bemutatni két műsor között.

Pósa-bár 2011.01.15. 17:10:30

Kedves Gergő!
A fényes szelek elfújták az ötvenes évek elején a magyar irodalom hatvan százalékát, benne a kis és nagyobb gyermekeknek szóló szép, nemes és könnyen tanulható verseket, meséket, ifjúsági írásokat. A mai napig ennek csak csekély töredéke került ismét kiadásra, feldolgozásra. Jó barátom, Kun Miklós Jenő a Pósa irodaslomban, jómagam Bársony István és Herczeg Ferenc írássaiban vagyok otthon, s szívesen segítenénk.
Honlapunkon, a www.barsonyistvanalapitvany.hu A hónap novellája sorozatban is olvasható néhány mese, jelenleg pedig az első magyar állatregény folytatásokban.
Mesék felolvasása, zenés versek előadása, játékos feldolgozása, ifjúsági tv játékok készítése is hasznos lehet, melyben szívesen segítenénk. Üdvözlettel Dr. Csiák Gyula
Válaszát honlapunk, az info@barsonyistvanalapitvany.hu várja

Kingyeslada 2011.01.15. 20:13:29

Kedves Gergő!
Végigolvastam a hozzászólásokat s a válaszokat is. Egyetlen gondolat: Új filmek készítésénél ne csak a mai szerzőkre gondoljon, hanem azokra a méltatlanul elfeledett számos magyar költőre és íróra is, akiknek írásai évtizedeken át az Én Újságomon keresztül szóltak a gyerekekhez. Ők legtöbben épolyan "első kötetes" szerzőnek számítanak, mint egy mai alkotó. Tartozunk ennyivel a mélatlanul félreállított nagy elődöknek.
Sokan vagyunk, akik ebben szívesen segítünk. Dr. Csiák Gyula

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.17. 19:54:49

az jutott még eszembe, hogy lehetne adni az új adón olyan filmeket is, amik nem kifejezetten ifjúsági- vagy gyerekfilmek, de ez a korosztály is nyugodtan megnézheti, és élvezi is. pl. filmmúzeum műsorán rengeteg ilyen film van, tegnap néztük a Volt egyszer egy vadnyugat-ot, szerintem pl. ezt is nyugodtan megnézheti egy gyerek. tehát legyen rajta egy kis "limonádé" is, persze nem gagyiságok (az van elég a többi adón).

EasyFriend 2011.01.17. 21:09:56

A Családi Kört is talán értelmes lenne visszahozni. Nem az egyes mindennapos, családi élethelyzetek dramatizált bemutatása lenne a lényeg (az akár el is hagyható szerintem), hanem az, hogy legyen beszélgetés, az emberek oktatása ilyen szituációkról. Sokan teljesen hétköznapi, triviális ismereteknek nincsenek birtokában, vagy tök átlagos szituációkban nem tudnak okos döntést hozni, egyszerűen azért, mert az iskolában nem tanulták, otthon nem látták. Ezért jó a tévé.
Pl. közlekedési, vezetéstechnikai műsornak is lenne értelme, a közlekedési kultúra fejlesztése érdekében. Régen sok ilyen oktatófilmet csináltak és adtak le a tévében, és - még ha mosolyogtató volt némelyikük már akkor is, nemhogy ma - szerintem volt hasznuk.

Flankerr 2011.01.19. 14:15:10

Egy jó ötletem van az esti ifjúsági, családi sávba, ráadásul házon belül van: a Visszajátszás.
2009-ben minden részét örömmel néztem 32 évesen, érdekes és tanulságos sorozat, jól megcsinálva, objektivitásra törekedve e komoly témában.
Vagy, ami még jobb lenne: egy hasonló stílusban elkészített folytatás, 1990-ről, 1991-ről.

Donalds 2011.01.19. 14:28:06

Kedves Gergő! Ugyan itt elsősorban a gyermek- és ifjúsági csatorna műsortervéről ötletelünk, azért szeretném megkérdezni, hogy az m2 arculata, elnevezése változik-e szeptembertől? A mostani arculat megfelel egy közszolgálati tévének egy gyerektévének azonban nem biztos. Ezzel kapcsolatban vannak tervek?
A műsorra visszatérve én mindenképpen újravetíteném az MTV nagy sikerű hazai és külföldi sorozatait, ezekhez mind az MTV gyártatott anno szinkront is:
- Katts és kutyája (amerikai)
- Benji és az Idegen herceg (amerikai)
- Egy lány az űrből (csehszlovák)
- Szafari (csehszlovák)
- Látogatók (csehszlovák)
- Szupernagyi (angol)
- Grant kapitány gyermekei (szovjet)

Ezeken túl természetesen szükség van rajzfilmsorozatokra is:
- Atom Anti
- Jetson család
- Magilla Gorilla
- Csip-csup csodák
- Lolka és Bolka
- Varázsceruza
- Pampalini
és lehetne sorolni.
Ismeretterjesztő, oktató műsor például lehetne olyan mint a Da Vinci csatornán a Gyorsvonaton a felfedzés című német sorozat.

Munkádhoz erőt és kitartást kívánok!
Egy (helyi) tévés

Pénzpedagógus · http://www.eznemjatek.com 2011.01.20. 11:38:22

Kedves Gergő!

Sok minden van itt, de szerintem egy valami kimaradt. A javaslat a koncepcióra. Minden más, hogy legyen-e Magilla gorilla, vagy inkább pénzügyi nevelési szakértői műsor csak ezután következhet. MOndom én.

Én a magam részéről egyfajta szellemi műhelynek tudnám elképzelni az új M2-t. Amelyik körül sok kreatív, gyerekek nyelvén értő, eredeti gondolkodású ember gyülekezik. És akik ugyanezen okból gyűjtik maguk köré a gyerekeket.

Ennek többféle módja lehet, de a legfontosabb a gyerekek partnerként kezelése. Vagyis az, hogy bevonják őket. Az interakciónak én biztos nagy szerepet szánnék. Hogy ez vetélkedők, tanulmányi, művészeti versenyek, alkotó táborok, vagy internetes felületek, netán interaktív kvízműsorok formájában töténik, az már a koncepció mentén dől el. Meg az is, hogy ebbe pénzügyi nevelés, vagy sorverseny, vagy rajzfilm kerül-e a műsorra.

Egyet kérek csak: nagyon válogassák meg a szakértőket. Már az itt javaslatot tevők között is találkoztam olyannal, aki sajnálom, de bár szakértőnek adja el magát, de nem az, csak jó a marketingje.

TulipánPalota 2011.01.20. 15:03:14

Tiszta szívből gratulálok, kedves Gergő! Szeretnék én is ötletekkel csatlakozni a lelkesítő csapathoz, egyben szomorúságomat kifejezni azokkal kapcsolatban, akik konstruktív ötletek híján csak mérgezik a hangulatot.

36 éves tanítónő vagyok, 3 kisgyerek anyukája.

Először is azt emelném ki, milyen műsorokra NINCS SZÜKSÉG:

- távolkeleti anime
- amerikai maszlag (beleértve Walt Disneyt is)
- egészségtelen ételeket, csemegéket, szülőt anyagilag lehúzó, semmire sem jó játékokat, silány foglalkoztató füzeteket, ízlésromboló zenei CD-ket, mesefilmeket hirdető reklámok
- modoros, sipító, idegesítő szinkronizálással fordított külföldi mesék
- villódzó, félelmet és szorongást keltő képsorok, zavaróan mozgó kamerák, trendinek hitt de üres, felszínes locsogások.......stb.
- egyperces celebek

Ezeket megkapják (szinte csak ezeket kapják) más TV csatornáktól!

Nem versenyezni kell a Minimax, Cartoon Network, Nickelodeon, Disney Channel, stb. csatornákkal, pláne nem meríteni belőlük, hanem egy egészen más alternatívát kell kínálni.

Nem csak zombi ovisok, üresfejű iskolások élnek ebben az országban, csak rájuk eddig még senki sem gondolt. Nagy felelőtlenség elintézni a gyerektársadalmat annyival, hogy ÚGYIS a szemetet választják, tehát adjunk csak továbbra is szemetet nekik! Ez nekünk bizonyára könnyebb út, de a gyerekeinknek is joga lenne a minőséghez, az értékhez, a valódi gyerekkultúrához!
A szülőnek pedig igenis óriási szerepe van ebben! Amíg kicsi a gyerek, azt néz a TV-ben, amit a szülő bekapcsol neki. Később pedig azt, ami beépült, amire szocializálódott.
Ha természetessé válik, hogy mindegy mi megy a TV-ben, csak szóljon, akkor válogatás nélkül habzsolja majd az igénytelen vackokat. De ha kialakul egy kicsi igényessége, akkor nem fog minden szemetet megnézni csak azért, mert az trendi! Inkább lesz számára ciki, mint trendi.

Nem vagyok TV ellenes, van TV-nk, de kizárólag a Minimax volt beállítva rajta, mint gyerekcsatorna. Aztán pár hónap múlva már az sem, legfőképpen a reklámok miatt, de a műsorkínálattal sem voltam megelégedve. Néznek mesét a gyerekeim, olyanokat, amiket DVD-n beteszek nekik. És sajnálom őket, hogy itt vége is a TV-s lehetőségeknek, és 30 év múlva nem nosztalgiázhatnak jó kis gyerekkori TV-s vetélkedőkön, és más szórakoztató műsorokon, mert azok egyszerűen nem léteznek manapság!

Ha lenne egy minőségi, értékteremtő gyerekcsatorna, nagyon szívesen odaengedném elé őket. Természetesen nem egész napra, nem hosszú órákra, de az ő korosztályuknak való műsorokhoz mindenképpen.

Nagyon sok jó ötlet elhangzott itt korábban, majd én is összeírom, milyen műsorötleteim lennének, de előtte pár szót írnék arról, hogy szerintem általánosságban mire lenne szükség.

Aki tanult pedagógiát, de aki nem, szerintem annak is nyilvánvaló, hogy a gyerekek elsődleges tevékenysége óvodás korban a játék, iskolás korban a tanulás.
Sajnos a valóság, a mindennapi tapasztalatok azt mutatják, hogy a mai kor gyermeke egyiket sem tudja igazán. Sem a játszás, sem a tanulás művészetét nem tudja jól művelni, és egy jó gyerekközszolgálati TV-nek ennek orvoslására óriási lehetősége lenne.

Megdöbbentő, de nagyon sok gyerek egyszerűen NEM TUD JÁTSZANI, kiölik belőle a kreativitást a gombnyomogatós, elektronikus, készre gyártott, egyfunkciós játékok. A játékokat birtokolja csak, de nem nagyon tud mit kezdeni velük, mert nem is lehet túl sok mindent. Játékeszköz nélkül, csak saját fantáziára, alkotóképességre támaszkodva pedig egyszerűen képtelen játszani. Ilyenkor jön a tV bambulás, vagy a számítógépezés.
A tanulással hasonló a helyzet. Tudsávággyal felvértezve, ösztönös kíváncsisággal születik és él az első néhány évben, és az iskolába lépve egyszerűen közömbös, sőt közönyös emberkévé válik.

Meg kell tanítanunk a gyermekeinket JÁTSZANI és TANULNI. Ötleteket kell adnunk nekik a csapatban vagy egyedül játszáshoz, kézműves alkotásokhoz, zenei, dramatikus önkifejezéshez.
Kedvet kell csinálni a TANULÁSHOZ, feltámasztani, vagy tovább éltetni benne a természetes kíváncsiságot, felfedezni vágyást, kutatást, önfejlesztést.

A TV nézés ne valaminek a vége legyen, hanem valaminek a kezdete. A TV előtt ülve ne álljon le az agyműködése, hanem épp ellenkezőleg, induljon be! Szikrát kell gyújtani bennük, nem a pislákolót kioltani.

A szülők felelősség óriási! Szülő bárki lehet, semmilyen képzettség nem kell hozzá. Sajnos. Pedig egy hozzá nem értő szülő kizárólag ösztönből, pláne az épp aktuális trendhez igazodva nehezen tud egészséges lelkületű, személyiségű gyereket nevelni. Tanítani kell a szülőket is, valahol itt gyökeredzik minden. Egy jó gyerekcsatorna ezt a feladatot is fel kell, hogy vállalja, a gyerekek érdekében.

Amit én szülőként, tanítóként, nézőként elvárok:

1. Nagyon jónak tartom, ha arra törekszik a csatorna, hogy kiszámítható, jól különhatárolt műsorsávok legyenek, a napi rutinba való beillesztés miatt ez nagyon fontos!

2. Nagyon jó lenne, ha nem lennének reklámok, vagy ha mégis elkerülhetetlen, akkor csak az egyes műsorszámok között, és kizárólag olyan termékeket reklámozzanak, amik egészségesek, összhangban vannak a gyerekkultúrával (könyvajánlók, rendezvény, tábor, programajánlók), értéket hordoznak magukban.

3. Én nem támogatom a konkrét vallási műsorokat, mert ez visszatetszést válthat ki a nem vallásos családokból. A vallásossággal kapcsolatos értékek a csatorna egészére vonatkoztatva jelenjenek meg (tisztesség, szeretet, becsület), ne mint vallásfilozófia jelenjenek meg egy-egy vallási műsorban. Tehát a szeretet, tisztelet kimondatlanul, vallási burok nélkül hassa át a teljes csatornát.

4. A műsorok készítésénél ne csak TV-s szakemberek működjenek közre, hanem gyerekkultúrában, gyereknevelésben jártas emberek, akik ismerik a korosztály életkori sajátosságait, problémáikat, gondolataikat (gyerekpszichológusok, óvónők, tanítók, tanárok, gyerekorvosok, játszóház vezetők, drámapedagógusok, művelődésszervezők...stb). És természetesen maguk a gyerekek is!

5.A műsorvezetők, akár gyerekek, akár felnőttek, példaként álljanak a gyerektársadalom előtt, legyenek lelkesek, felkészültek, artikuláljanak, beszéljenek szépen, tisztán, nyugodtan, kulturáltan, tiszteljék a gyerekeket, tekintség partnernek őket, legyenek játékosak, és empatikusak.

6. Találják meg az egyensúlyt a régi és modern mesék között. Azért, mert régi, nem feltétlenül avitt, ócska, poros. Azért, mert 30 éve született, nem feltétlenül unalmas a mai kor gyerekeinek. Vagy ha igen, akkor ott a szülő is elrontott valamit! A TV-vel ismerkedő kisgyereknek minden mese új, így ha Mazsola és Tádét lát életében először, nem a Pokémonért fog hisztizni.

Vannak a magyar és európai mese-, és gyerekfilmgyártásban olyan remekművek, amik mindegy, mikor készültek, egyszerűen nem marahatnak ki egyetlen gyerek életéből sem. Ahogy igaz ez a magyar népmesékre (nem a rajzfilmre gondolok), magyar írók, költők alapműveire (Weöres Sándor, Csukás István, Lázár Ervin, Szabó Magda, Bálint Ágnes..stb), mondókákra, népi gyerekdalokra, úgy azt vallom, a rajzfilmek, bábfilmek, mesejátékok, mesefilmek, ifjúsági filmek között is sok-sok olyan kincs van, ami nélkül szegényebbek lennének a mai gyerekek is, nem kellene kihagyni az ő életükből sem, csak azért, mert 30 évvel ezelőtt születtek.

7. Fontos lenne figyelni arra, hogy a csatorna megnyugtasson, ne felpörgessen (mint a mostani harsány gyerekcsatornák). Így is az egész napjuk rohanással, zsibongással teli, legyen a TV előtt eltöltött idő laza, kellemes, megnyugtató kikapcsolódás. Én pl. nagyon szeretek a TV Deko-ra kapcsolni, nem feltétlenül a műsorért magáért, hanem, mert olyan megnyugtató az atmoszférája.

8. Az internetes kapcsolódás szerintem is nagyon fontos, lehetnének kvízek, szavazások, kívánságműsorok a csatorna internetes oldalán, ami aztán beépülne a műsorokba.
A saját gyártású műsorokat másnaptól lehessen megnézni a honlapon is, és legyen a fontosabb műsoroknak a honlapon saját blokkja, ahol lehet fórumozni, csetelni, kérdéseket felteni az adott műsorral kapcsolatban (amikre válasz is érkezik!!!), lehessen "megszólítani" az adott műsor készítőit, vezetőit, ők pedig válaszoljanak. Lehetnek nyereményjátékok (értelmes kérdések értelmes ajándékokért), pályázatok...stb. Lehessen a honlapra beregisztrálni, közösségként tartozni hozzá, esetleg szervezhetnének közönségtalálkozókat, táborokat, tovább mélyítve a néző-alkotó kapcsolatot.

Ahogy én elképzelek egy napot:

6:00 - 7:30 MESELÁDA - Rövid, 15 perces bábfilmek, vagy nyugodt tempójú, nem harsogó, nem villódzó, nem idegtépő rajzfilmek kicsiknek. Átvezetve a kómás ébredésből az oviba, iskolába induláshoz a gyereket. Ide szerintem főleg a régi, archívumos mesék kerülhetnének (Mazsola és Tádé, Futrinka utca, Mekk Elek, Legkisebb ugrifüles, Varázsceruza, Kisvakond, Pompom, Vizipók, stb)

7:30 - 9:30 TV ISKOLA (az előző délutáni ismétlése, erről majd később részletesebben)

9:30 - 10:30 SZÜLŐNEVELDE, magazinműsor, felkészítés a gyerekvállalásra szakemberek bevonásával. Baba-mama-gyerek testi-lelki egészsége.

Mit kezdjünk egy kisbabával, kisgyerekkel, ha evett, aludt és játszani szeretne, azaz játékötletek szülőknek a közös együttjátszáshoz, mondókázáshoz, énekléshez, mesejátszáshoz, bábkészítéshez, kézműveskedéshez.
Praktikus tanácsok problémás nevelési helyzetek megoldásához. Akár tematikus napok, hétfőn fókuszban a gyerekorvosi, egészséges életmódra nevelő témák, kedden a gyermeklélek, nevelési buktatók, szerdán az ötletek közös játszáshoz....stb.

10:30 - 11:30 TV OVI (előző délutáni adás ismétlése a betegség miatt, vagy bármi más okból otthonmaradt gyerekeknek, amíg pl. anya főz :-))

11:30 - 12:30 NYELVLECKE - mesefilm, gyerekfilm feliratosan vagy felirat nélkül, amit esetleg a tanórákba is bekapcsolhatnának

12:30 - 14:00 AZ ÉN VÁROSOM (városok, ovik, iskolák, gyerekintézmények, klubok, sportegyesületek, kirándulóhelyek, stb. bemutatása gyerekszemmel, riportfilm formájában, úgy, hogy egy érintett gyerek, vagy gyerekközösség vezeti végig a nézőt saját városán, iskoláján, stb.), ennek rövidített összefoglalóját hétvégén meg lehetne ismételni, hogy az is lássa, aki ekkor oviban, iskolában volt.

----------------------------------------

14:00 - 16:30 TV KLUB interaktív lazuló magazinműsor 10-18 éveseknek, az internetes honlappal szorosan együttműködve, benne kvízek, érdekes hobbik, érdekes fiatalok bemutatása, könyvajánló, koncert, tábor, túra, programajánló meghívott vendégekkel, biztonságos szórakozóhely ajánló, tartalmas beszélgetés szakemberekkel a fiatalokat érintő kérdésekről (közvetlen, nem kioktató sílusban), stb. Lehetne tematikusan, egy-egy témára kihegyezve, azt körüljárva.

16:30 - 17:30 TV OVI ZsebTV mintájára egy műsorösszeállítás ovisoknak, benne vers, mesejáték, bábjáték, mondókázás, éneklés elismert népi együttesek (Kolompos, Kalamajka, Tükrös zenekar, Ghymes, Palya Bea...stb) közreműködésével, 10 perc gyerektorna szakemberrel (nem tinglitangli ugrabugra gügye zenécskére!!!), kézműves ötletek, népi kismesterségek bemutatása gyerekek bevonásával, népi gyerekjátékok játszása, főzőcske gyerekek által könnyen elkészíthető receptekkel, dramatikus játszáshoz ötletek (régi Csörgősipka mintájára), programajánló ovisoknak. Jó lenne, ha stabil váza lenne az egésznek, hogy kiszámítható legyen, rá lehessen készülni a következő blokkra, mint a ZsebTV-ben, mikor tudtuk, hogy mindjárt jön Hakapeszi, mindjárt jön Furfangos Frigyes. Most is kellenének kedves, gyerekközeli, ízlésesen kidolgozott bábfigurák, emblematikus alakok, akik meghatározzák a műsorképet, és barátként, családtagként várják, szeretik a gyerekek.

17:30 - 19:30 TV ISKOLA (természetesen valami kevésbé didaktikus, frappánsabb elnevezéssel), benne iskolás korosztályt érintő ismeretterjesztő műsorok, akár már elkészített természetfilmekkel, ismeretterjesztő filmekkel, akár stúdióban, gyerekközönséggel felvett, közreműködésükkel készített műsorokkal. Ezt is lehetne tematikusan, hétfőn pl. természetfilmek állatokról, természetről, nagyvárosokról, kedden magyarország történelme, kultúrája, művészete a különböző korokban egyszerű, jól érthető, izgalmas, akár dramatikus tálalásban, szerdán természettudományos kísérletek Öveges prof mintájára, csütörtökön az emberi test működése (régen volt egy talán francia vagy angol sorozat, ahol a stúdióban óriás kellékekkel mutatták be például a szem működését), pénteken Hogyan készült? Hogyan működik? típusú ismeretterjesztő filmek, stb. Vagy olyan műsorok, amikor beengedik a gyerekeket olyan titkos helyekre, színfalak mögé, akár legyen az egy TV stúdió, vagy színházi öltöző, rajzfilmkészítő műhely, repülőgép irányító központ, stb, ahová egyébként soha nem juthatnának el.

19:30 - 20:00 ESTI MESE (1-2 rövid, megnyugtató képi világú, hangulatos, álomba ringató mese)

20:00 - 21:30 Kamaszoknak valamilyen könnyű film vagy filmsorozat

21:30 - 22:30 Szülőknek gyerekneveléssel kapcsolatos ismeretterjesztő film (a Spektrumon futottak ilyenek: Miből lesz a cserebogár?, Gyermekek bolygója, Embergyerek...stb)

utána már műsorzárás is lehet akár

Hétvégén pedig:

- szombat és vasárnap délelőtt összevágni és megismételni a hét legizgalmasabb TV ISKOLA műsorait (pl. kísérletezéseket, kalandozásokat)

- szombaton koradélutánonként mesefilmes blokkok lehetnének, először 2-3 rövid bábfilm, rajzfilm, majd egy hosszabb rajzfilm vagy mesefilm, ifjúsági film vetítése.

- kora este családi vagy csapat vetélkedők (családok, iskolák vagy városok nevezhetnének, játékos ügyességi feladatokat kellene megoldani, mint a Játék Határok Nélkülben)

- vasárnap délutánra Kézműves és játékötlet (A Spektrumon régen vetített Donna játszóháza mintájára egy témát sokféle megközelítésben feldolgozni, ötleteket adni, azokat tovább fejleszteni, megmutatni, hogy a semmiből is lehet bármit készíteni, a semmivel is lehet bármit játszani...stb)

- esténként könnyű, vidám vagy elgondolkodtató filmek, sorozatok, fiatalok kultuszfilmjei, éjszaka zenés összeállítások....stb.

- Végül nagyon önző módon vasárnap koraese szeretnék egy olyan blokkot, aminek mondjuk "A SZÜLŐ IS VOLT GYEREK" vagy "APA-ANYA KEDVENCEI" címet adnám, és azokat a régi orosz, csehszlovák, NDK élőszereplős mesefilmeket és magyar mesejátékokat vetíteném, amiket évtizedek óta nem vesz elő a Magyar Televízió.

Legeslegvégül néhány ember, akiket szívesen látnék a gyerekcsatornán:

- Takács Vera
- Gabnai Katalin
- Gaskó Balázs
- Novák Péter
- Lévai Balázs
- Nagy György

Remélem, tudtam néhány ötlettel segíteni!

Pénzpedagógus · http://www.eznemjatek.com 2011.01.21. 10:51:04

@TulipánPalota: Hú, tényleg nagyon kidolgozott koncepció, na, ez volt az, amit előzőleg hiányoltam.

Viszont el kéne dönteni, hogy most a gyerekeké a csatorna, vagy a szülőké is. Ha igen, akkor ki milyen sávot kap. Engem a hétköznapra javasolt műsorrendben kicsit zavar, hogy délelőtt ott a Szülőnevelde a sok gyerekprogram között. Holott szükségesnek tartok egy ilyen jellegű műsort én is, csak valamikor máskor.

De ezek már megint részletkérdések.

Ami viszont nagyon meglepett, hogy ha nem is ilyen bőven, de gyakorlatilag szinte mindent leírtál, amire én is gondoltam... :) Biztos, hogy nem létezik a gondolatolvasás??? :)))

Pénzpedagógus · http://www.eznemjatek.com 2011.01.21. 10:59:45

@TulipánPalota: Ja, és még egy, majd elfelejtettem... Igaz, hogy iskolás kortól kezdve a tanulás a fő megismerési és tevékenységi forma, de én nem választanám ezt ennyire külön, hogy ovisok játékkal, iskolások tanulással okosodnak. Én bizony még iskolás korban is sokkal komolyabb szerepet szánnék a játékos, tapasztalati úton nyert tudásnak, mint ahogy az manapság általános.

(Ehhez a kísérletek, amiket emlegettél, nagyon jók lennének, de csak akkor, ha a gyerek látja az egész tudásanyagnak a gyakorlati hasznát is, vagyis hogy hol és mikor jön/jöhet még neki jól az, hogy ő ezt tudja - és az n kizárólag csak a felvételi legyen!!!)

Szóval én bizony még megjátszatnám a tiniket is, meg felfedező túrákra küldeném őket a történelemben, az emeberi testben, meg hasonlók.

TulipánPalota 2011.01.21. 15:21:51

Szia Süni!

Szerintem ahhoz, hogy egy szülő egészséges lelkületű gyereket neveljen, neki magának is sokat kell tanulni a "szülőséget", és azért gondolnám, hogy helye lehet egy ilyen jellegű műsornak egy ilyen jellegű csatornán, mert amit a szülő tanulna belőle, az a gyerek hasznára válhatna.

Azért gondoltam abba az idősávba tenni, mert a nagy akkor még iskolában, a kicsi akkor még oviban, a picibaba meg esetleg alszik. De ez csak egy tipp volt, biztos lehetne jobb helyet találni neki, akkor éppen ezt tartottam a legmegfelelőbbnek. Délelőttre semmiképpen nem tennék új gyerekműsorokat, mert relatíve nincs, aki nézze. Ezért gondoltam, hogy akkor meg lehet szólítani a kisbabás anyukákat, akik elvileg olyankor otthon vannak.

A másik feltevéseddel tökéletesen egyet értek. Lehet, nem derült ki az irományomból, de szerintem is nagyon fontos lenne, hogy az iskolások (gimisek is) játékosan, játékkal, felfedezéssel, kísérletezéssel, kalandok során át gyűjtsenek tapasztalatokat, szerezzenek ismereteket, mert az sokkal inkább beépül, és tartósabb tudást garantál, mint amikor öltönyös urak magyaráznak az asztal körül vagy a tábla előtt.

Ezért is írtam, hogy pl. lehetne a héten az egyik nap a magyar történelem-kultúra napja, és kalandozni (dramatikusan, eljátszva, kipróbálva) a korok között, jelmezbe bújva, ételeket kóstolva, várakat felfedezve, csatákat eljátszva...stb. Ebbe be kellene vonni az iskolákat valahogyan. Meg a skanzeneket, múzeumokat, várakat, történelmi helyszíneket. Interaktív történelem-irodalom-művészettörténet óra.

Ildi01 2011.01.22. 13:19:24

Kedves Gergő!

Szeretném gyerekkorom kedvenc meséjét, a Múmint újra látni a TV-ben. Ez finn mese, izgalmas, tanulságos, bájos történetekkel, erőszak nélkül. Finnországban Múmin világa parkot is fenntartanak, annyira népszerű.
Ha lenne rá mód DVD-n is szívesen megvásárolnám.

Üdv: Ildi

Aquarell 2011.01.22. 14:50:27

@TulipánPalota:

Szuper, ahogy összeszedted, mindennel egyetértek!

Egy ilyen A szülő is volt gyerek - sáv nagyon-nagyon-nagyon jó lenne!!!! Rengeteg 30-40 éves sóvárog a gyerekkori emlékeiért, és heti egy órácska fix sáv szerintem nekik is jár, ennyit megérdemelnénk! :-))) Nem csak mesefilmeket és mesejátékokat lehetne abba a sávba, hanem néhány részt olyan gyerekműsorokból, mint Papírsárkány, Idesüss, TVOvi, IskolaTV, Csepü-Lapu-Gongyola, Mi-Tu-Ház, beszélgetős műsorok Popper Péterrel, stb. Csak a nosztalgia kedvéért. Az se baj, ha éjszaka, csak legyen!!!! Annyira jó volna!

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2011.01.22. 16:10:29

@TulipánPalota: nagyszerű, köszönöm! És jó nagy részben össze is vág azzal, amit tervezünk. :) Hamarosan megmutatom az elsődleges terveket, lehet majd kritizálni bőséggel. :):):)
@Aquarell: pont éjszaka lesz ilyen - most rakjuk az archívumot hűvös halomba... :)

aximum 2011.01.22. 16:50:01

Kedves Gergő ,

kicsit későn ,de meglepődve és jó érzésekkel olvastam a mtv2-ő átszervezésének tényét és a feledatodat.
Tudom megfelelni nem lehet ennyi igénynek ,de ha lehet leírnám néhány sorban a gondolataimat.

nagyon fontosnak tartom a régi mesejátékok és tv játékok hangulatát is amik gyártása szintén újraindulhatna esetleges új tartalommal
,de előkerülhetnének a régi mesejátékok is.
Az sem ártana ha az esetleges ünnepekre készülvén nem a reklámok számának növekedéséből jönnénk rá,hogy esetleg a szeretet ünnepe közeleg
hanem az ünnepről "játékos" tájékoztatással szóló műsorokból.

Én jómagam 1971-es születésem okán :) jól ismerem azokat a meséket és tv játékokat és ifjúsági filmeket amik most már határozottan kijelenthetem
értéket képviselnek. A teljesség igénye nélkül néhány :

Kis vakond sorozat, Rumcájsz, Moha és páfrány,Mackó misi, Misi Mókus, Mirr-Murr,
Varjudombi mesék,Ugrifüles,

Keménykalap és krumpliorr, Csutak a mikrofon előtt, Gyerekrablás a palánk utcában, Tüskevár, Idesüs,TTT( tízen túliak társasága),Öreg bánya titka

Gyermek színházi előadások, Vitéz László és egyéb bábelőadások..

Csepű Lapu Gongyola, Játékok Határok nélkül..

Ezek a nagyrészt magyar vagy kelet európai gyártású filmek ,animációk amik mellett vannak egyéb más értéket képviselő gyerek vagy ifjúsági filmek is
amik szintén szerepelhetnének majd a kínálat okán.
Csak egy példa, az Astrid Lindgren írásából készült Harisnyás Pippi című svéd ifjúsági filmsorozat
is hasonló értékekkel bír , és bizony sajnos rátok hárul ez a feledat,hogy megtaláljátok a hasonló gyöngyszemeket vagy (és)egy olyan
gyártásba kezdjetek ami szintén megállja a helyét a műsorok között és valamit közvetít vagy csak kultúráltan szórakoztat, nem egyszerű belátom :)

Jómagam két gyermek apukájaként (9,13 évesek) az első szülőként megélt néhány év után kezdtem rájönni,hogy mennyire nem egyszerű olyat adni a gyerek
"kezébe","fülébe", és "szemének" ami nem tömegtermék hanem valami ami több ennél,de mostmár nyugodtan állíthatom nagy szükség van rá mert
akár akarjuk akár nem, a média formálja a gyerekünket és nem mindegy hogyan.

No és az sem elhanyagolható ,hogy még mi szülők is szívesen néznénk ezeket :)

Az a baj,hogy ez nem csak munka vagy feladat hanem már már küldetés :))

sok sikert, Gábor

Aquarell 2011.01.22. 17:35:52

@Süveges Gergő:

Ez pompás!!!! Nagyon-nagyon örülök!!!!! Hú, ha én egyszer bejuthatnék az archívumba!!!!

Ezeket mindenképpen kihoznám:

Csillagok küldötte (Majka)
Látogatók (cseh filmsor.)
A hetedik út titka
Aprónépek

Bűvös erdő
Barackvirág
Hagymácska
Hétpettyes lovag
Buci királyfi mesejátékok

Kicsi a bors magyar filmsor.
Dongó örs kalandjai
Pocok, az ördögmotoros
Hogyan neveljük meg apát, Hogyan húzzuk ki a bálna zápfogát cseh filmsor.

régi mesefilmek:

Holle anyó (NDK 1963)
Láperdő szelleme (magyar)
Tizenkét hónap
Hókirálynő orosz mesefilmek

meg azok a szórakoztató összeállítások, amikből az előző hozzászólásomban írtam párat.

Végülis bármi gyerekeknek való a 60-as, 70-es, 80-as évekből. De jó lenne!!!!!

Pénzpedagógus · http://www.eznemjatek.com 2011.01.24. 06:54:12

@TulipánPalota: Végülis csak kiderül, hogy egyetértünk mindenben, max egy kicsit félreértettük egymást az elején... :)))

A szülőséget bizony tanulni kell, magamról is tudom, másrészt meg ezzel foglalkozom... Van egy játékos nevelésről szóló blogom (azért mániám a játék), meg egy pénzügy nevelésről szóló oldalam is, de ott is a játékot használjuk arra, hogy szülő is, gyerek is tanulhasson. (Na jó, a szülők tanulhatnak nálunk hagyományosabb módon is...:)

A műsorsáv meg asszem, másodlagos kérdés, abból a szempontból legalábbis, hogy én legalábbis nem vagyok televíziós szaki, majd ezt eldöntik Gergőék. Bár kétségtelenül van logika abban, hogy miért oda képzelted a műsort.

A másik mániám az olvasásra nevelés (ld. a blogomat is). Erre nagyon jól el tudnék képzelni egy internetes felületen is folyó könyvolvasó-műveltségi versenyt, ami párhuzamosan fut a TV-kvízműsorral, akár a műsoridő alatt is - interaktívan. MÉg nincs kidolgozva az elképzelés, de talán lehet vele mit kezdeni.

kerikak 2011.01.26. 15:44:45

@TulipánPalota: ezt nagyon jól összeszedted, nem is nagyon lehet mit hozzátenni, csak azt szeretném kérni és ez már a bloggazdának szól hogy ne legyenek vallási műsorok, vallásról max az ismeretterjesztő műsorokban legyen szó, a hittérítés maradjon a templom falai közt

-phaidros- 2011.01.26. 17:28:43

Lehet, hogy voltak már, de...

-Természet és környezet ismertető műsorok, akár olyan jellegű, mint volt a Másfél millió lépés és testvérműsorai, ahol komplexen, de áttekinthetően, érthetően mutatták be a környezetet, legyen az természetes, vagy épített ... persze a ma kornak és korosztálynak megfelelő stílusban. (Ha jól emlékszem ilyen műsor már készült az mtv-nél az utóbbi években).

- Olyan természetközeli műsor, mely a közvetlen környezetet mutatja be a csótánytól, gilisztától, a verében, vagy épp rigón át a házi állatokig, vagy például ezzel összekapcsolva etetőkészítésről, téli etetésről és hasonlókról is szó esne.

- Apukáknak lehetne barkácsműsor, hogy miként készítsenek gyerekholmikat, az imént említett etetőtől akár komolyabb dolgokig.

- Foglalkozásokat bemutató érdekes (és reális) műsorok, amik akár a későbbi iskola, vagy szakma választást is segítheti.

- Nyelvi műsor, mint volt anno az Álljunk meg egy szóra, vagy később Balázs Géza műsora.

- Olyat nem lehet csinálni, hogy a környező országok tv csatornáival cserélni műsorokat? Én adok egy 12 epizódos mesét, Ő is ad, így csak szinkront kell fizetni (vagy feliratozni) és így nem csak kisebb a költség, de még valamennyi át is szűrődik a környező nép kultúrájából és a későbbiekben is lesz egy-egy közös pont, ami inkább összeköt, mint elválaszt.

tadaam 2011.01.26. 22:17:35

kedves Gergő

1980-ban - 5 évesen - levelet írtam a tévének - MTV Bp. 1810 - amelyben arra kértem az illetékeseket, hogy szíveskedjenek több gyerekműsort sugározni, különben...
Node nem is ez a lényeg.
Gratulálok a lehetőséghez, őszintén szorítok, hogy teljesíthesd akkori kérésem.
Program javaslataim lennének persze, de ezt hagyom másra, az ahhoz értőkre.
Egy dolgot emelnék ki, a saját gyártású műsort (a la Zsebtévé, Hip-hopp, Cimbora, Kölyökidő, Teletubbies.)
Ez ugyanis olcsó - t.i. az ovisokért nem kell fizetni - és jó is tudnak lenni. Jó, mert hasznos, hiteles, involváló és szórakoztató.
Végül még egy szerénytelen ajándék útravalóul, néhány névjavaslat:
MaciTV
TeTV
TiTV
MiTV
ZsebTV
MiniTV
MókaTV
PupuTV
BubuTV
BrumiTV

üdvözlettel
egy kiöregedett Zsebtévé sztár

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2011.01.27. 07:45:25

@-phaidros-:
- igen
- igen
- igen
- igen
- igen
- jó ötlet, köszönöm! :)

Karchy 2011.01.27. 08:04:46

Szia Gergő:

Szívesen ültetném a gyermekemet a TV elé ha ilyen mesék lennének:
Magyar népmesék, mesék Mátyás Királyról, Pityke őrmester, idesüss, zsebtévé, Cirbolya & Borbolya, Lolka és Bolka, Kockás Fülű nyúl, Vitéz László, Kukori és Kotkoda, Frakk, Háry János, Mekk Mester, Dr. Bubó, Tóbiás, Mézga Géza, Rumcájsz, Pampalini, A nagy ho-ho-ho horgász, Mikrobi, Bob és Bobek, Vízipók, Süsü, Pompom + nem ártana feléleszteni a magyar mondákat mese alakban, mint pl. a Mesék Mátyás királyról. Annyi nagy királyunk volt, legalább büszkén nőnének fel gyermekeink. Illetve, olyan műsorokat adhatnátok, amelyek szórakozve tanítják a gyerkőcöket, mert a mai mesékből, maximum azt vonják le talulságként, hogy akinek az űrhajóján nagyobb protonágyú van, az nyer. ;)

Karchy 2011.01.27. 08:16:21

OFF: A helyesírás miatt elnézést kérek, még nem ittam kávét! :)

knorbert 2011.01.27. 08:19:25

Szia Gergő!

Gratulálok a kinevezésedhez, és örülök, hogy ezúttal nem pártpolitikai alapon választott személy lett e nagyszerű feladat várományosa.

egy névjavaslat: Mesevízió
(igen, a "Cicavízióból" konvertáltam :)

És tartalmi javaslatok is: (majd még később írok többet, ha eszembe jutnak az ötletek)
- Lehetne olyan vetélkedőt csinálni gyerekeknek (vagy akár nagyobbaknak), mint anno a Játék Határok Nélkül volt. /hasonló ment kb. 10-15 éve a Nickelodeonon is, stúdióban berendezett "akadálypályán".
- Esetleg játszhatnának egymás ellen családok. /ilyen családi játéka volt valamikor anno Vitray Tamásnak is, de a címére már nem emlékszem: ott is családok versenyeztek egymás ellen, mindenki életkorának megfelelő feladatot kapva, pl: gyerekeknek fogat kellett mosni és a zsűri figyelte, melyik család gyereke mossa alaposabban, helyesebben a fogát; az anyukáknak valami ötletes szendvicset kellett készíteni előre adott alapanyagokból, stb./ Így egy picit lehetne a fiatalság ÉS a család felé is nyitni.
- Valamint kulturális vonalon érdemes lenne "A Nagy Könyv" gyerek- és ifjúsági változatát megcsinálni szerintem.
- Lehetne Mese-Kvízt csinálni kb. hasonló formátumban, mint a LÖIM vagy a MVS. A nyeremény természetesen nem pénz lenne, hanem pl. csokitallérok vagy látogatás a csokigyárba korlátlan kóstolóval :)

viros 2011.01.27. 16:00:14

Kedves Gergő!
Gratulálok a lehetőséghez! Rajzfilmkészítő vagyok és nagyon örülök, hogy ha végre lesz lehetőség itthonra is dolgozni!
Pici gyermekes anyukaként főleg apróknak való ötleteim vannak. Érdemes a Kolibriben a Toda című színdarabot megnézni. Nagyon jó!
üdvözletem.

zKiszelly 2011.01.29. 18:22:41

Kedves Gergő (és érdemben hozzászólók),

nekem is nagyon tetszik TulipánPalota műsorterve :-)

Ma is emlékszem, amikor az Iskola TV fizikaóráján Antall Imre és Kudlik Julia a Dobos-torta cukormázának példáján magyarázták el a halmazállapot-változást.

A legjobb iskolai tanórákból vagy ifjúságvédelmi, etc. szakemberek előadásaiból lehetne "Gyermek / Tini Mindentudás Egyetemét" szervezni.

Egy minapi közvélemény-kutatás szerint a válaszadók többségének nem tetszik, hogy főműsoridőben feliratozott filmek kerüljenek adásba. A főiskolán viszont azt látom, hogy még mindig rossz az idegennyelv ismeret. Nem értek hozzá, csak jónak tartanám, ha a gyerekek szintjének megfelelő nyelvtanulás is megjelenne a műsorban. Nagyobb korban már nehezebb / drágább lesz pótolni.

Egy ötlet, de én a határon túli osztálykirándulásokhoz is adnék tippeket, bemutatnám a jó tapasztalatokat.

Sokan említették, hogy az amerikai filmek / viselkedésminták dominálnak. Szülőként / felelősként nehéz (nem is tudunk) ezen változtatni, de szerintem fontos, hogy a környező országok gyermekfilmjei is műsorra kerüljenek, mint a mi gyermekkorunkban pl. a Lolka és Bolka, vagy a Rumcájsz.

Jó munkát és Bon Chance!

Kiszelly Zoltán

zarao 2011.01.30. 10:08:51

Olyan műsorokat kellene leporolni mint a Kalandozások Héraklésszel. Az egy nagyon jó rajzfilmsorozat volt. Ötletes animáció, szellemes szövegek, kiváló narráció. (Sinkovits Imre zseniális volt)
És nem mellesleg szórakozás közben műveli a gyermekeket.

arps 2011.01.30. 11:19:23

Nekem nagy szivfajdalmam, hogy a gyerekkorbol epp kilepo, de meg nem felnott fiatalokkal senki sem foglalkozik. Ha ez egy ifjusagi televizio, akkor legyenek olyan minosegi sorozatok is, amik leultetik az ifjakat is a tv ele.

gyurmandia 2011.01.30. 11:59:44

Nyilván sokak felhördülnek azon, amit írok, és részben érthető is, de lehetne egy műsor a PC/Konzol játékoknak szentelve, például a késő esti műsorsávban.

A magyar játékos közösség elég erős és az elmúlt években "kitermelt" egy nagyon komoly szakértő csapatot akikre nyugodtan lehetne támaszkodni.

A számítógépes - konzolos játékok nem csak az agyatlan gyilkolászást jelentik. A kalandjátékok például kimondottan asszociációra késztetnek, probléma megoldással szórakoztatnak. De van családi időtöltésre kitalált programok.

Vannak magyar fejlesztők, vagy olyan elkötelezett emberek akik például magyarításokat készítenek a saját idejüket energiájukat nem kímélve. a sort a végtelenségig lehetne folytatni...

Ez a téma meglátásom szerint illeszkedik ahhoz, hogy a csatorna és az internet összefonódjon.Ráadásul, ha nem egy "muszáj jó fejnek lennem" stílusban készülne, garantált :) siker lenne.

Nyilván nem ez a cél, de egy ilyen jellegű műsorhoz még támogatókat, szponzorokat is könnyen meg lehet nyerni.

MySei 2011.01.30. 13:37:26

Kedves Gergő!
Anno... nekem a Tízen Túliak Társasága volt az egyik kedvencem, bár nem igazán emlékszem rá, mert még nem voltam Tízen Túli :) később értettem meg, hogy a TTT mást is jelentett, de a műsor tutira a Támogatott kategóriába volt :)

Kuckó, Zenebutik, TV-torna, Cimbora?
Interaktív beszélgetős műsorok?

Timeséltek - mesemondó-olvasó verseny

Normális, direkte gyermekeknek szóló kimittud de nem telefonbeszavazós, hanem zsűris

Haverok - A szomszédokhoz hasonló, minőségi ifjúsági teleregény a fiatalok társadalmi problémáival, nem pedig semmiről se szóló népbutítás 5000 részen át.

Ja és pl a "Joy of Painting" BobRossal mehetne feliratozva nálunk is.

A Tom&Jerry, Anime, és hasonló hulladékokat lehetne végre mindörökre száműzni?

Új ifjúsági filmek? Le a cipővel, utánam srácok - hoz hasonló, de új sorozatok, nem ismétlések.

Amerikai sorozatokkal tömve van minden szennycsatorna, és ezért még pénzt is kérnek, nagyon sokat. Nem nézem, és nem is fogom ezeket. Remélem nem fog az M2 idáig silányulni, mert akkor kikapcsolom.

És egy apróság: Minden műsort feliratozni kellene, a magyar filmeket is, mégpedig szóról szóra, ahogyan az a BBC-nél valamilyen csoda folytán működik. Nem hiszem, hogy ez ollyan nagy pénz kérdése lenne.
üdv. MySei

Lucilius 2011.01.30. 15:15:46

Játékos vetélkedők (hasonló formátum mint anno a "Játék határok nélkül).

És ha már ifjúsági tv-nek szánjátok - sportközvetítések (?). Nem feltétlenül magyar NB1es focira gondoltam, lehetne akár valami amatőr alapú, középiskolák vagy egyetemek közötti foci, kosár vagy kézilabda illetve atlétika versenyekre is lehetne koncentrálni.

Nyelvtanulás is fontos lenne -
1) egyrészt a magyar nyelvet és helyesírást is játékosan oktatni (nekem például nagyon rossz a helyesírásom, de ahogy nézem, a Sándor-palotában is kihívásokkal küszködnek. Szerintem ők is szívesen bekapcsolnák kora délután a TV-ét és el lesnének pár szabályt mondjuk a központozással kapcsolatban)
2) idegen nyelveket, elsősorban az angolt, németet, franciát, spanyolt oktató nyelvműsorokat.

A játékfilmeket, dokumentumfilmeket meg ahol csak lehet, feliratosan leadni szinkron helyett.

csd111 2011.01.30. 16:38:10

Nekem csak egy javaslatom lenne, nemcsak a M2-vel, hanem az egész köztévével kapcsolatban. Ha csak tized annyira jó lesz, mint a BBC, akkor már kiváló munkát végeztek. Csak nézzen meg egy két műsort, Fekete Vipera, Csöngetett mylord, Mi bolygonk (vagy valami ilyesmi a neve), Beni Hill show, Mr Bean, David Attenborough ....... Csak a 10%-t kellene ennek nyújtani, mind színészi játékban, mind rendezésben, mind forgatókönyven, mind történetben.....stb. ha ez meg lesz akkor már azt mondom, hogy ez igen. Persze ehez pénz is kell, de ha nem lopják el, akkor lesz is.

Wild Colonial Boy 2011.01.30. 17:26:46

Ilyesmiket jó lenne tévében látni: szertar.com/

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2011.01.30. 20:03:29

Nyelvórával kombinált feliratos filmes délutánok/esték, és ne csak angol/német vonalon, legyen egy-két "kisebb" nyelv is időnként (én pl, orosznak örülnék)

Tarziciusz 2011.01.30. 20:41:21

Kedves Gergő,

a hozzászólások jelentős része egy retro-gyerekkort idéző nosztalgia tv-t vizionál 2011-re.

Nem akarok én sem okosabb lenni, de ha már 4 gyereked van, talán még ők is jobban tudják mi tetszene nekik, nem?

Azt hiszem a célcsoport (bármelyik) nem igazán küld ide ötleteket, pedig a végén nekik szeretnéd eladni a műsort.

Félreértés ne essék, nem ifjúsági országjárásra gondoltam, de vannak bevett módszerek annak tanulmányozására, hogy mit is néznének szívesen a mai fiatalok, vagy nézetnének iskolásaikkal a tanárok.

Amennyiben a cél a nevelői és oktatói munka kiegészítése, akkor bizonyára az érintettekkel is érdemes lenne találkozni, és most nem azokra gondolok, akihez kötelességből megy és hallgat, udvariasan válaszol, majd tovább dolgozik az ember.

Oktatói munkához ki kell nyitni egy tankönyvet is mondjuk, hogy kb. most mit tanítanak? Mit nem, de érdekes csak nincs rá idő?

chem4kids.com/
és mások adaptálása tv-re?

Wild Colonial Boy 2011.01.30. 20:47:31

"a hozzászólások jelentős része egy retro-gyerekkort idéző nosztalgia tv-t vizionál 2011-re."
Sokan szerintem úgy állnak hozzá hogy minek irja ide hogy legyenek modern műsorok mint más gyerekadókon, mert ilyen műsorok amúgy is lesznek. Ide jöjjenek inkább azok az ötletek amelyek eltérnek a szokványostól. Igenis legyenek retro-nosztalgia műsorok. Mert ha lesznek is, nem több mint napi 10-20 perc, azt meg mindenki kibírja.

belaaaa 2011.01.30. 22:02:23

Szervusz Gergő!

Ötletek:
Jó volna a Magyar Földrajzi Társaságot felkaroló sorozat, mert nagy és érdekes a múlt, nagy nevekkel Vámbéry Ármintól Germanusig, hitetlenül gazdag és kalandos életművel. Jó volna ezzel branddel valamit kezdeni...
Rengeteg egyesület van,( pl www.magosfa.hu ) rengeteg programmal akikkel lehetne érdekes műsorokat készíteni elég költséghatékony módon

TyllEulenspiegel 2011.01.30. 22:13:52

Kedves Gergő!

Elnézést a tegeződésért, de azt hiszem a magázódás furcsa ebben a virtuális közegben. Első körben én is szeretnék gratulálni a kinevezésért, és maximálisan is támogatom az elgondolásokat. Embert próbáló feladat lesz, de azt hiszem de "a nagy győzelmekhez, komoly harcok szükségesek". Rengeteg hozzászóló volt korábban, és az egy-két trollt leszámítva, akik véletlenül idetévedtek ,úgy hiszem nagyon sok hasznos vélemény terv és ötlet hangzott el. Jómagam tanár végzettségű volnék, ám kihangsúlyoznám, hogy nem gyakorló tanár (történelem) ezért csak nagyon óvatosan közelíteném meg a témát. Az első, amire felhívnám a figyelmet (én is) az országismeret témája/problematikája/kérdésköre. Nagyon fontosak lennének olyan műsorok, melyek egyrészt megmutatná hazánk kistérségeit és azok kulturális/természeti jellegzetességeit másrészt, melyek késztetnék a fiatalokat, hogy maguk is megismerjék, felfedezzék ezeket a helyeket. Azok a fiatalok, akikkel én dolgoztam, s azok akikkel a kollégáim illetve kolléganőim foglalkoztak/foglalkoznak, olyan mértékű földrajzi (és néprajzi) hiányosságokkal rendelkeztek, melyek (például érettségi álló diákok esetében) arcpirítóak, megdöbbentőek és néha szégyenletesek. (nálunk a középiskolában volt testvériskolák műveltségi versenye - ilyet akár országos szinten is lehetne rendezni, vagy mint a Játék határok nélkül mintájára országos kiterjedésű műveltségi vetéledők a tv-ben - egy csapat egy suli stb...)
Természetesen a(z ilyen) tudás átadása nem egyszerű, ehhez kellenek olyan szülők is, akik maguk is fogékonyak ilyesmire, mert akkor csak ki kell egészíteni az ők és tanáraik munkájukat.
Gyerekkoromban nekem óriási lökést adtak az Attenborough sorozatok, amelyek azt hiszem örökzöld alkotások, azt hiszem ilyen és ehhez hasonló tematikájú műsorok bevétele okvetlenül javallott lenne. A magyar filmgyártásban is voltak hasonló jellegű próbálkozások, elég ha csak Rockenbauer (Rocky) Pál filmjeire, vagy a hasonló témában megalkotott Szent István vándorlásra gondolok. Nagyon Hasznos volt a Főtér című sorozat is, melyet néha kicsit elaprózottnak éreztem, ötletnek nagyon jó volt, s érdemes lenne újra/át gondolni. Ugyan nagyon általános ez a kijelentés de okvetlenül egy pozitív értékszemléletet sugárzó és tudás orientált programrendszert kellene (valahogy) megalkotni. Mesék terén sokak javasolták a régi nagy mesék visszahozatalát, én azt hiszem ezek közül a Mátyás király meséit (ha rajtam múlna) kötelező alap programmá tenném, de érdemes lenne a Magyar Népmesék sorozat sugárzását és esetleges folytatását is meggondolni. Azért nem mondok most több példát, mert az előttem felszólalók nagyobb szakértelemről tettek ezen téren tanúbizonyságot. A legfontosabb, hogy a szülők lássák, hogy érdemes a csatorna elé ülni a gyerekkel.

PS.: személyes kérésem pedig az lenne: kérlek legyen Pumukli és Nils Holgersson, meg Kisvakond kalandjai- csak a régi idők kedvéért:)
Amit pedig csak nagyon halkan merek megkérdezni: nem lehetne valahogy, valamilyen módon, valami csoda folytán életet lehelni a Játék határok nélkül projektbe?(tudom, EBU produkció volt...) YouTube-on kommentelők százai emlékeznek vissza olykor megható őszinteséggel az "arany időkre". Ha az visszajönne, az MTV bankot robbantana... (koppintás nem jó vagy ha új, akkor nagyon eredetinek kellene lennie:)

Üdvözlettel
M.J.G

Bohumila 2011.01.30. 23:15:45

Kedves Gergő,

Az én javaslataim a következők lennének:

- görög mitológiai történetek animációs feldolgozása (rémlik pár epizód gyerekkoromból, biztos alapot adott a későbbiekben, hogy elképzeljem Héraklészt) – Tehát ez lehet archívumból vagy (újra)feldolgozás. – Célközönség: kisiskolások
- opera gyerekeknek – fontosnak tartanám a komolyzenei, operai alapok bevezetését a legkisebbektől a középiskolásokig (természetesen játékosan, szellemesen, a legnépszerűbb darabokkal indítva)
- kortárs gyerekirodalom – szerzők és művek bemutatása, művek adaptációi, a Nagy Gyerekkönyv program a Nagy Könyv mintájára, megversenyeztetve több kategóriában a gyerek- és ifjúsági könyveket (kis- és középiskolások)
- az interaktivitás jegyében gyerekektől mint az információs társadalom aktív tagjaitól bekért videófájlok bemutatása bármely kulturális vagy környezetvédelmi program kapcsán (pl. küldj be egy 5 perces kisfilmet kedvenc versedről vagy a szelektív hulladékgyűjtésről).

- Nekem is személyes kedvencem volt A hetedik út titka és a Hogyan húzzuk ki a bálna zápfogát (köszönet a címekért a posztolónak), ehhez hozzátenném még az izlandi (ha jól emlékszem) Nonni és Mannit - ha lehetne, de jó lenne...

- Ha mindez megvalósulna, és az a rengeteg jó ötlet, ami itt megjelent, esküszöm, veszek egy tévét!

Sok sikert!

Üdv b

lszi (törölt) 2011.01.31. 00:11:48

Kedves Gergő,

Egy olyan ötlet, ami nem önzetlen.

Mi szeretnénk a táncot közelebb vinni a fiatalokhoz. Ezért javaslom csináljunk közösen egy olyan sorozatot, ahol fiatal nézőkkel közösen alkotunk egy tánc darabot, vagy csinálunk más kreativ táncos foglalkozást.

Ez nem lenne drága sem, mert mi szívesen adjuk ingyen a helyet, és a profi táncosok is biztos nagyon jutányosan elvállalják, mert ez közös ügy.

Ha érdekesnek tartjátok, örömmel állunk rendelkezésetekre.

Üdv,
Csordás Tamás
SÍN Kulturális Központ
info@sinarts.org
www.sinarts.org

szoby 2011.01.31. 11:23:15

Üdv Gergő.

Űrgammák. Tökéletes példa volt arra miként verjük a gyerek fejébe a "tudást" még ha nem is akart tanulni. Ismétlés is lehetne vagy valami hasonlót gyárthatnátok.

Sok sikert.

Ernella 2011.01.31. 15:09:07

Én örülök, hogy lesz végre gyerekcsatorna, mert az unokaöcsém, aki 7 éves egyfolytában csak Cartoon Networkot nézni, amin szerintem rémes sorozatok mennek, amik nem neki valók. Örülnék, ha a Mézga család folytatódna, de annak nem örülnék, ha olyan lenne, hogy az Aladárt valami szerencsétlen iskolásnak ábrázolnák, a Krisztát meg valami buta tinilánynak. Ja és a Mézga Géza ne valami lecsúszott vállalkozó legyen, hanem legyen normális foglalkozása. Jó lenne, ha lenne újra Van benne Valami, meg a Leg Leg Leg is jó volt, de ne a régi adásokat ismételgessék, hanem legyen újak, elvégre az hogy 25 éve kisütötte a legnagyobb lángost az országban meg hasonlók már senkit sem érdekel, de a mostani rekorderekre én is kíváncsi lennék. Jó lenne ha lenne újra Idesüss, ami a gyerekkorom egyik kedvenc műsora volt, havonta jelentkezett és a Verebély Iván, meg a Szuhai Balázs vezette, és ha jól emlékszem programokat ajánlottak a gyerekeknek minden hónapban. A Tízen Túliak Társasága is jó műsor volt, azt is fel lenne újítani szerintem. Vagy a MI TI Őket az is jó volt, és a Geszti Péternek az Ász című műsora is nagyon tetszett, mert bejárták az országot és megmutatták, hogy a fiatalok hol mit tudnak.

Violácska 2011.01.31. 18:04:33

Én is nagyon örülök ennek az új csatornának, mert nekem is van egy 9 éves unokahúgom, aki naphosszat a Disney Channelt és társait nézi, amin szerintem nem az ő korosztályának való filmek mennek. Alig várom, hogy megismertessem vele a régi klasszikusokat, mint a Kockásfülű nyúl, Pompom, Vizipók stb. Valamint nagyon örülnék, ha azt a sorozatot, ami talán 4-5 éves koromban ment és amiben Szabó Gyula olvasott fel, ha jól emlékszem Benedek Elek meséket.

Andris_DFSE 2011.02.01. 01:19:51

Bocsánat, én kicsit lusta voltam elolvasni a korábbi kommenteket, de én örülnék annak is, ha a sport is valamilyen úton-módon megjelenne a csatornán. Akár különböző sportok utánpótlás, vagy nagyon fiatal felnőtt válogatott sportolói, akik példaképek lehetnek a kicsiknek. És akár számos sportot is meg lehetne ismertetni a kis lurkókkal :)

trabant 2011.02.01. 16:01:47

Vegyetek pár tucatnyi, gyerekeknek készült angol és német, játékosan felvilágosító tv-sorozatot! Biztosan olcsón hozzá lehet jutni a százszor ismételt, rövid szakaszokra tagolt sorozatokhoz.

Kiválóak, és közben észrevétlenül megtanulnak a gyerekek egy-két idegen nyelvet. Aki otthon felveszi videóra, többször is lejátszhatja a már ismert részeket, majd örömmel konstatálja, hogy a gyereke egyre többet ért idegen nyelven. (Egyszerre két idegen nyelv megismerése sem zavarja a gyerekeket, mert észre sem veszik, hogy két idegen nyelvet "tanulnak" egyszerre.)

Ennél olcsóbb nyelvtanulás nem létezik!

Cinnabarit 2011.02.01. 19:44:39

Nem igazán tudom, hogy érdemes-e csupán a kisgyerekekre gondolni. Lehetne egy kicsit szélesíteni a korosztályt. Esetleg a fiataloknak szóló csatornának lehetnének amolyan multi-kulti elhajlásai is.
Mire gondolok?
Pl. arra, hogy a világ különböző vidékeiről származó ismeretterjesztő (történelmi, földrajzi, botanikai, urbanisztikai) filmeket is le lehetne adni. Ki látott pl. a tévéinkben indiai, kínai, angólai, ecuadori, indonéz vagy bolgár ismeretterjesztő filmeket?
Ezt lehetne cifrázni néhány fiataloknak (vagy nem csak fiataloknak) szóló kalandfilm, sorozat közbeiktatásával. E téren hatalmas a kínálat pl. Dél-Koreában (az Iljimae sorozat számos országban volt sikeres - amolyan koreai Zorro).
Nálam nincs sok tévécsatorna. Az estéim rém unalomban telnek, politika, celebek, uncsi játékok, krimik, végtelenített sorozatok - inkább nem nézem a tévét. Ha az esti műsorsávban beraknátok néhány jó kalandfilmsorozatot, még nézősereget is csalhatnátok magatokhoz!

cserger 2011.02.01. 21:03:55

Szia Gergő!
Egy műsorötlet az új csatornára. Az alap gondolat hogy legyen olyan óra ami az oktatásé. (Régen talán iskola tv volt a neve.) Most egy kicsit másképp , fiatalosan és szórakoztatva, talán érdemes lenne ilyen műsort is készíteni. Felkeltve az ifjúság érdeklődést. Egy tanár ismerősöm saját iskolájában szervezett ilyen tematikus "oktató" napot , a mellékelt linken láthatsz róla egy kis videót. Valami hasonló, profi műsornak összállítva lehet hogy sikeres lenne. www.youtube.com/watch?v=OaQW-iQ8M90
Sok sikert a munkádhoz :-) Hajrá megújuló m2!

knorbert 2011.02.01. 22:49:05

Szia Gergő!

Már írtam egy hozzászólást, de ez kimaradt belőle: a nagyobbaknak leadhatnátok az eddig a Duna TV-n vetített Török kezdőknek c. sorozatot. (nem nyelvtanulós...) Szerintem az utóbbi évek legjobb ifjúsági sorozata ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Török_kezdőknek )

TulipánPalota 2011.02.02. 16:38:00

@zKiszelly:

A dobos tortára én is emlékszem!!!! Legalábbis egy dobos tortás iskolaTV-re emlékszem, amikor az volt az egyik kérdés, hogy vajon miért nevezik dobosnak a dobos tortát. Nagyon büszke voltam, hogy "tudom" a választ, hisz nyilvánvalóan azért, mert kerek és kemény tetejű, akárcsak a dob! :-)

Aztán sajnos kiderült, hogy feltalálójáról, Dobos József cukrászmesterről kapta a nevét! Olyan kiábrándító volt! :-(

TulipánPalota 2011.02.02. 17:19:03

Kedves Gergő!

A 70-es évek végén, 80-as évek első felében rengeteg nagy sikerű mesejátékot vetített a Magyar Televízió. Voltak stúdióban készített mesék is, és színházból közvetített előadások is.
Máig emlékezetesek a 30-as korosztálynak(Bűvös erdő, Hagymácska, Hétpettyes lovag, Barackvirág, és még hosszan sorolhatnám).

Egyik kérdésem az lenne, hogy van-e remény arra, hogy az éjszakai retro sávban ezeket a rég nem vetített mesejátékokat újra műsorra tűzzék?

Sajnos mindig csak a Tündér Lala és Bors néni kerül elő az archívumból, amik bár szintén kedvesek és szépek, de legalább 20-30 olyan mesejáték van még valahol a hátsó polcokon, amiket 30 éve nem vett elő senki.

A másik kérdésem, hogy tervezik-e újra hasonló nagyszabású mesejátékok készítését, hogy a mi gyerekeinknek is legyen saját mesejáték-élménye, amiket még 30 év múlva is felemlegetnek.

Olyan igazi nagy és látványos, profi előadásokra gondolok, amik TV-n keresztül is elvarázsolnak.

Nem 2-3 szereplős, összecsapott, elhadart, díszlet nélküli "újmodern", zavaros előadásokra, hanem IGAZI MESEJÁTÉKOKRA, monumentális díszletekkel, profi színészi játékkal, csodás meseelemekkel, amitől tátva marad a gyerekek szája.

Rengeteg gyönyörű magyar népmesénk van, amikből fantasztikus mesejátékokat lehetne készíteni, trükkökkel, varázslásokkal, tündérekkel és boszorkányokkal (Aranytulipán, Szóló szőlő, Papucsszaggató királykisasszonyok, A szorgalmas és rest lány, Király Kis Miklós, Gyöngyharmat János, A három ágú tölgyfa tündére...stb, stb.).
Fontos lenne, hogy ezek kövessék az eredeti mese vonalát, ne valami alternatív, gyerekek számára értelmezhetetlen, "poénkodós", elvont előadás legyen (mint a szörnyű emlékű Rózsa és Ibolya, amit tavaly karácsonykor vetített a Magyar Televízió).

A stúdióban készített mesejátékok mellett az is nagyon jó lenne, ha felvennének néhány nagy sikerű bábszínházi, vagy színházi gyermekelőadás is! Ahol biztosan találnának erre alkalmas előadásokat:

- Vojtina Bábszínház Debrecen
- Móricz Zsigmond Színház Nyíregyháza
- Csiky Gergely Színház Kaposvár
- Békés Megyei Jókai Színház

....amikről csak én tudok, de biztosan van még az országban olyan színház, ahol nagyon színvonalas, látványos, profi előadásokat játszanak gyerekeknek.
Erre van-e esély?

Köszönöm előre is a választ!

Kávé és cigaretta 2011.02.03. 16:27:18

Marinov Iván újságíróval el tudnék képzelni egy műsort: legendák nyomában!
le lehetne leplezni haox-okat, rémhíreket, áltudományokat és összeesküvés elméleteket, pont ahogy az urbanlegends.hu -n teszi

((továbbra is fenntartom igényemet az Antal József halála miatt félbeszakadt Kacsamesék epizódra))

károly szántana 2011.02.04. 20:39:59

kedves gergö!
az adó nevének el tudnám képzelni a következöt:
Mi?Ni! (ejtsd mini): egészében utal az utánpótlásra, részekre szedve meg: a gyerek tanul, ha valamit nem tud, kérdez: ´mi?´, az adó a feltett kérdésre adja a választ, de csak ha nézi, erre szólít fel: ´ni!´
kinézetre: ´mi´ esetében: az ´i´ az M második szárába ágyazva eltérö színnel, ugyanez a ´ni´ esetében is az ´n´második szárába ágyazott eltérö színü ´i´. ha utalni kell a 2. müsorra, akkor lehet a kérdöjel 2-re hajazó.

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2011.02.05. 07:38:26

@TulipánPalota: A retrósávban a régieket mindenképp szeretnénk vetíteni, most zajlik a gereblyézés, átvilágítás. Nem elég, hogy az archívumban megvan valami, az is kell, hogy jogtiszta legyen, ezt alaposan meg kell nézni. De pontosan ilyesmiket szeretnénk.
Hogy újakat tudunk-e forgatni, az kizárólag pénzkérdés. Állítólag áprilisban derül ki, mivel gazdálkodhatunk...
Talán kevesebb nehézséggel jár a futó színházi, bábszínházi előadások bemutatása; szombat délelőttökre éppen ezt tervezzük.
@fefe01: ez nem rossz. :)

TulipánPalota 2011.02.05. 10:01:19

@Süveges Gergő: Nagyon szépen köszönöm a választ!!! A "jogtiszta" kérdéshez sajnos nem értem, és nem is igazán értem, mitől jogtiszta például egy Tündér Lala, és mitől nem jogtiszta (talán) egy Bűvös erdő, ha emiatt nem vetítették eddig.

A szombat délelőtti színháznak nagyon örülök, így a harmincas éveim közepén az az első, amit a következő heti TV újság felütésekor megnézek, hogy szombaton vagy vasárnap vetítenek-e délelőtt valamilyen mesejátékot az M2-n vagy a Duna TV-n! :-)

norag 2011.02.05. 11:49:29

Névötlet:

NapHold TV

Logója egy Nap és benne foglalt Hold lehetne. Szép ívvel, meseszerűen megrajzolva.

A Nap és Hold jelképe közel áll a gyerekekhez, egyben utalna arra, hogy 24 órás csatornáról van szó, és a Holdat körülölelő Nap egyben a családot is szimbolizálhatná, nem ciki név kamaszoknak sem, mert nem kimondottan gyerekes.

A nappali sávban a Nap fénye borítaná be a csatornát, azaz az arculat meghatározó színe a narancs, citromsárga, bordó lehetne, az esti sávban beköszöntene az éjszaka színvilága kék, lila színekkel.

Tudom, egy baj van vele, hogy a NapTV-re asszociálnának egyesek, de ezt leszámítva talán megfelelő lehet! :-)

norag 2011.02.05. 12:02:32

Egy ehhez hasonló logóval, mint az avatarom?

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2011.02.05. 14:03:55

@TulipánPalota: pontosabb, ha azt mondom, hogy jogdíjas vagy nem jogdíjas. Tele van az archívum olyan felvételekkel, amelyek vetítésekor az alkotóknak/jogtulajdonosnak/akárkinek jogdíjat kell fizetni. Mármost ha nincs egy vasunk sem, akkor jogdíjra sincs. Ennek az átvilágítása most ez egyik legsürgetőbb feladat.

trabant 2011.02.05. 21:23:45

Kedves Gergő,
erre semmi válasz?

Szerezzetek be pár tucat, gyerekeknek készült angol és német, játékosan felvilágosító tv-sorozatot! Biztosan olcsón hozzá lehet jutni a százszor ismételt, rövid szakaszokra tagolt tv-sorozatok részeihez.

Kiválóak, és közben észrevétlenül megtanulnak a gyerekek egy-két idegen nyelvet. Aki otthon felveszi videóra, többször is lejátszhatja a már ismert részeket, majd örömmel konstatálja, hogy a gyereke egyre többet ért idegen nyelven.
Ennél olcsóbb nyelvtanulás nem létezik!

Egyszerre két idegen nyelv megismerése nem zavarja a gyerekeket, mert észre sem veszik, hogy két idegen nyelvet "tanulnak" egyszerre. (Tanúsíthatom, hogy ahol három nyelven kommunikálnak a gyerekek kiskoruktól kezdve, prímán boldogulnak vele.)

Foglalkozzatok vele, mert hasznos ismereteket szereznek és játékosan tanulnak idegen nyelvet, méghozzá a gyerekkori szókinccsel kezdik, vagyis az alapoktól kiindulva sajátítanak el nyelveket.

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2011.02.05. 21:50:54

@trabant: Eddig úgy tapasztaltam, hogy olcsón semmihez sem lehet hozzájutni... A Columbo pl. drágább, mint a legújabb filmek...
De az ötlet jó!

Galgó 2011.02.05. 23:21:12

Kedves Gergő,Szeretnék néhány ötlettel hozzájárulni a nagyon tiszteletre méltó terveihez. Donászy Magda írónő fia vagyok, testvérein megbízásából én foglalkozom az irodalmi hagyatékkal. Az eddig megjelent könyvek újra megjelentetése, és az íróasztal fiókjából előkerült kéziratok a Holnap kiadó kezelésében folyamatosan a könyvesboltok polcaira kerülnek. Nem is erre szeretném felhívni a szerkesztőség figyelmét. Édesanyámnak több kis jelenete, gyerekoperája szerepelt régebben általános iskoláknak műsoraiban. Magam is egyik főszeplője voltam 'A kis kakas gyémánt félkrajcárja' gyerekoperának, ami több színházi előadást is megért, még rádió felvétel is készült belőle.Igazából a műsokkal kapcsolatban az jutott eszembe, hogy általános iskolák előadásában igen értékes műveket/nem csupán Donászy/ lehetne műsorra tűzni. Minden gyerekben ott rejtőzik a szereplés vágya, nem csak maguknak, szüleiknek, társaiknak, hanem az országnak is megmutathatják, mire is képesek. Emlékszem még a 60-as évekből Szombathelyen egy régebbi gyerekopera előadásra, amit éveken keresztül nagy sikerrel és szeretettel tűzött egy iskola a műsorára. Nemrég egy kecskeméti amatőr bábegyüttes a 'Mókus és a szarka' mesét tűzte műsorára. szintén a figyelmükbe tudom ajánlani, hiszen ez a bábegyüttes számtalan hasonló műsorral várja kis nézőit.Összefoglalva az eddig leírtakat, véleményem szerint népszerű műsorokat lehet szervezni iskolák bevonásával, az iskolai előadások műsorra tűzésével. Talán még gazdasági előnye is lehet,hiszen nem magas költséggel készült műsorokat kell megvásárolni.Testvéreim felhatalmazása alapján egy-egy Donászy mű esetleges ilyen jellegű felhasználásának tisztelet díjáról természetesen lemondunk.Amennyiben ötletem megnyerte a tetszését, örömmel állok rendelkezésükre.Zárójelben megemlítem, hogy Szombathelyen Donászy Magda születésének 100. évfordulójára megemlékezéssel készülnek.Munkájához sok sikert kívánok,Tisztelettel Galgóczy László

VasutasKollega 2011.02.06. 00:56:28

Üdvözletem!

Ha már ilyen lehetőség adódik, hogy ötletekkel lehet az m2 új profiljához hozzájárulni, szeretném néhány gondolat erejéig én is a saját koncepciómat, főképp a hétvégi műsorsávra vonatkozóan itt most előterjeszteni.

Már közel három éve vezetek arról internetes petíciót, hogy az egykoron az MTV-1 vasárnap délutáni Walt Disney bemutatja c. összeállításokat és esetenként Családi Mozidélután a Walt Disney-vel visszakerüljön az MTV valamelyik csatornájának műsorába. A tavalyi évben aztán már a Duna Televízió irányába is indítottam ugyanezen petíciót, de a siker nem volt túlságosan nagy. Itt most azonban a lehetőséget megragadva javasolnám, hogy azokat a sorozatokat (Kacsamesék, Gumimacik, Balu kapitány kalandjai, Zorro, Ausztrál Expressz stb.) ugyanilyen szerkezetben és a 90'-es évekhez hasonló összeállításban ismét tűzzék műsorra, mert véleményem szerint azok mindenkinek számára kedvesek és értékesek ebben az országban, legalábbis a '98 előtti generációnak. Soha nem felejtem el, hogy az utcák ilyenkor általában üresek voltak, mert akinek tévéje volt, az ilyenkor "Disney-t nézett". Akárhol is voltam, vasárnap délután négy órára a TV-1 képernyője előtt ültem. Meg kell hogy mondjam, hogy nagy törést okozott életemben, amikor a Walt Disney bemutatja 1998 év végén megszűnt. Bár tudom, hogy talán még ez most is az RTL Klub privilégiuma magyarországon, azért remélem, hogyha nem is mindet, de legalább néhány rajz- és családi filmsorozatot ugyanúgy vasárnap délutánonként négy órára vissza lehetne állítani. Véleményem szerint ezek a régebbi Disney-alkotások kenterbe verik a Disney Channel által ma is sugárzott műsorokat, ha azokat lehet annak nevezni.

Még egy ötletként az egyik kedvenc sorozatomat szeretném a figyelembe ajánlani. Igaz, ez inkább már egy mai animációs rajzfilmsorozat, viszont véleményem szerint kiemelkedik a mai alkotások soraiból humoros és fantasztikus arculatával. Ez a sorozat a Viharsólymok. A Cartoon Network-ön sugározták (Magyarországon 2008 és 2009 között) ugyan, de nekem annyira elnyerte a tettszésemet, hogy úgy szeretném az MTV képernyőjén látni. A sorozat még könyvírásra is megihletett. Nagyon sokan hiányolják itt hazánkban is és manapság elvétve adják a külföldi csatornákon is. Javarészt már mindenki a YouTube-ról nézi. Ha szombat-vasárnap reggel 9 órakor dupla epizóddal vetítenének így hetente 4 epizódot, annak rajtam kívül nagyon sokan örülnének. A Nerd Corps a sorozat alkotója.

Remélem hozzá tudtam járulni szerény javaslataimmal az új m2 profil megalkotásához, ha csekély mértékben is.

Legnagyobb tisztelettel:

Vörös Gábor - "VasutasKollega"

Law enforcer 2011.02.06. 08:10:32

Kedves Gergő és a szerkesztő nénik-bácsik figyelmébe:

Pár műsor, film, amiket próbáljanak meg markológépekkel előásni az arhívumból. Igen ezek közt vannak jogdíjasok is, de idővel, ha beindult a csatorna és látszik hogy van rá (VAN RÁ!) igény, lesz rá pénz is.

Csillagok küldötte,Tengerparti nyár (nem a magyar film, hanem a spanyol sorozat), A hetedik út titka, A repülő fiú, Boomer a csodakutya, Hatmillió másodperc, Borik és csapata, A keresztPAPA (nem A Keresztapa), A Korall-sziget, Csicsijja manó (csehszlovák rajzfilmsorozat), Hóemberkék (Snehuliaci) csehszlovák bábsorozat, Zsuri és Vili (csehszlovák báb vagy animációs), Az időlabirintus,
A Bors örs kalandjai, A Dongó örs kalandjai, Vrungel kapitány kalandjai,
Lakótelepi gyerekek, A templomos lovagok kincse, A plakátfiú, Tündér Amálka, Barbapapa, Bernát (és Ája),
Robátko és a csodaszarvas
Egér a marson, Virgács, Szellem a toronyházban, A múltból jött fiú,
Az életrevaló kismalac, Nyár egy napban
Az ismeretlen nagyapa, Vietrovi indiánok, A szőke indián, A kis postás,
Csicsóka és a moszkitók, Pocok az ördögmotoros, Hagymácska (1982 Békéscsabai színház), A téli csillag meséje, Barackvirág, Három jószívű rabló, Ágacska, Aprónép,16 város 16 leánya, Hétpettyes Lovag, Kalandok Álomerdőben, Holle Anyó (1969-es német), Sóherceg, A napkirály három aranyhajszála, A három kövér, Tűrhető Lajos, A fazék, A csodálatos tűzszerszám, A sakkozó tolvaj,
Bakkfy és a csúnya királykisasszony,
Hipp Hopp kenguru, Mofli az utolsó koala, S.O.S. szobafogság, Mákszem Matyi, Intőkönyvem története, Tapsikáné fülönfüggője, Utazás az öreg autóval,
cirbolya és borbolya, Makk Marci sorozat, Pufi kalandjai, Tessék engem elrabolni!!!

és még mindig tudok ugyanennyit.
Ezek a mi korosztályunk meghatározó filmjei, sorozatai voltak, és egyszerűen ELTŰNTEK!
Egy ilyen csatornán csak ilyen műsorokat futtatnék, egyetértve sok más előttem hozzászólóval! Nincs szükség butító, üres, anime-manga marhaságokra, robotos-gyilkolós primitív sorozatokra. Tartalmas, ifjúsági filmeket, gyerekfilmeket kell adni, amihez a készlet adott! Higgyétek el, ezzel szülőket is a tévé elé lehet ültetni!

Bízom a szerkesztőkben, ismételten sok sikert kívánva!

lembas 2011.02.06. 14:00:53

Kedves Gergő,Tisztelt Szerkesztők!
Azon hozzászólók táborához szeretnék csatlakozni akik felvetették igényüket-ötletüket régi élőszereplős mesék,mesejátékok,ifjúsági filmek újravetítésére.
Az oka nem csak a nosztalgiázás és a gyerekkorunkba való visszatekintés.
Sajnálatos,hogy gyermekeinknek nem,vagy csak nagyon keveset tudunk ezekből megmutatni.
Sokan gondoljuk úgy ,hogy olyan értékeket,egyik-másik erkölcsi útmutatást is képvisel amit tovább kell adnunk.A retró mesék tárháza szinte kimeríthetetlen,Ráadásul sok szülő is szívesen nézné,és ha már együtt ül le a család az már eredmény,és ennek elérése bármely csatornának nem kicsi érdeme lehet!
Bizonyára ez irányú igénnyel kapcsolatos felmérés még nem készült,viszont nagyon-nagyon sok fórumon szóba kerül.
Sok sikert a megújuláshoz!
Remélem olyan csatornát sikerül beindítani ahova felnőtt és gyermek sz egyaránt szívesen kapcsol.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2011.02.06. 15:45:41

Kedves Gergő!

Nagyon örültem, mikor először olvastam, hogy milyen terveitek vannak az M2-vel a jövőben :)! Én még hál'Isten ahhoz a korosztályhoz tartozom, akiket gyerekként a Magyar Televízió szórakoztatott.A '70-es, '80-as években készült magyar rajzfilmeknek, ifjúsági filmeknek nincs párja e világon, de én szívesen emlékszem a '90-es évek külföldi rajzfilmjeire is - és még így felnőtt fejjel is szívesen nézném őket. Remélem a magyar "klasszikusok" mellett, esetleg olyan rajzfilmek is láthatóak lesznek majd a csatornán, mint a Hupikék Törpikék, a Disney rajzfilmek, Gyümölcsfalva lakói, Atom Anti, Mosómacik, stb. Tudom, ezek közül pár ma is fut a kereskedelmi csatornánkon, de míg gyerekkén simán felkelt az ember 7kor a mese miatt, háát manapság ez nem nagyon megy :). Szóval ez csak egy pici utalás volt arra, hogy esetleg délutáni órákban lehetnének ezek a mesék (ha jól emlékszem a Hupikék Törpikék szombatonként ment az MTV2-ön 16 óra körül). Ami még nagyon fontos kérdés lenne: nem lehetne Frédi és Bénit az eredeti szinkronnal (eredeti poénokkal) belecsempészni a műsorstruktúrába?
Más. Az egyik kedvenc tévéműsorom a Hogy Volt?!, amely a nyár folyamán egy olyan sorozatot készített, amely számba vette 1960tól a Magyar Televízió műsorait (remélem lesz folytatása!!!). Ezekben láttam egy csomó olyan gyerekeknek, ifjúságnak szóló műsort, amely igazából a szórakoztatás mellett sok hasznos információval látta el nézőközönségét, ezáltal tanította őket. Azt gondolom, hogy számos olyan dolog van, amelyet a tévéből hallva könnyebben megjegyez akár a gyerek, akár a felnőtt, mint mondjuk egy tanórán, így érdemes lenne ilyen típusú műsorokat is készíteni. A nyelvoktató műsorokat például kitűnő ötletnek tartom.
Az esti, éjszakai műsorsávban tervezett zenékkel kapcsolatban csak annyit, hogy ne feledkezzetek el azokról, akik a mai napig imádják a '90-es éveket :)))!
Sok sikert kívánok a tervek megvalósításához, remélem minél hamarabb kapunk belőle egy kis ízelítőt :)!

tangelo 2011.02.06. 17:37:02

Én is előállok 1-2 ötlettel, lehet ezekből nem mind ifjusági de én ezeken nőttem fel : kadétok és kollégisták ( college ) olasz sorozat, szupernagyi ( supergran ) tüskevár, tenkes kapitánya, elsa a vadon szülötte, daktari

Law enforcer 2011.02.06. 22:15:29

Talán még jó ötletnek tűnne olyan műsorok felelevenítése, amely nem igényel sok ráfordítást, népszerűsíti a sportokat, oktatja, tanítja a gyerekeket- mindez talán kisebb költségvetésből is kihozható. Ilyenek voltak a Foci-suli, Kosár-suli, Tollas-suli (ezeket mai népszerű sportokkal is lehetne folytatni). Kultúrális ajánlóműsorok, amilyen a TTT, Idesüss, Cimbora...

Jó lennének olyan műsorok is amik a népi, népművészeti, kézműves hagyományokat erősítenék, ugyanis lassan pont a magyarságunkat veszítjük el és olvadunk be a "globális" világba. Holott minden nemzet meg tudja tartani a nemzeti értékeit a világon. Ilyen műsorok voltak a csepü-lapu-gongyola, az Ász, az Iskolai bajnokságok. Lehetne Ki tud többet ... Hmm. Magyarországról. Vagy hasonló címmel indítani valamit. Jó lenne valami Iskolatévé szerűség is, Deltácska, Mindent tudni akarok, Kisfilmek a nagyvilágból blokk is. lehetne nyelvtanító műsor is (magyar is) és idegen nyelvet tanító fejlesztő adások. Lehetnének falusi-városi gyerekeket bemutató műsorok, mik a hagyományok, hogy töltik a napjaikat.

A műsorokat szekcionálni lehetne, 4-5 órás blokkoban korosztályoknak.

lebeke 2011.02.07. 10:20:51

Örömmel vettem hírét, milyen nagyszerű tervek vannak készülőben ! Az előttem szólokkal nagyon egy véleményen vagyok. Nagyon örülnék neki, ha a Virgács c. műsor végre-végre újból előkerülne a "dobozból". Már nagyon régóta próbálom fellelni, de eddig sajnos sikertelenül. Mindig reményked(t)em benne hátha levetítik december hatodikán. Ha jól emlékszem, gyerekkoromban (70-80-as évek), rendszeresen vetítettek színházi közvetítéseket pl. a Kaposvári Csiky Gergely színházból , nos ezek is előkerülhetnének. Nem is beszélve a tv-oviról . Köszönöm előre is, s remélem nem süket fülekre találnak az óhajok !

norag 2011.02.07. 13:27:56

@lebeke: Lebeke, ha december elején benéztél volna a postaládádba, most egy kéréssel kevesebb lenne. Legalább 3 levelet küldtem anno neked.

livecurious 2011.02.09. 02:03:56

Kedves Gergő!

Csavarjunk egyet a dolgon és kezdjük ezzel: alap szótár ifjoncokhoz. Mert pl. mintha a kommentelők is máris más nyelvet beszélnének a jószándék égisze alatt. A gyerek meg gellert kap.
Progresszivitás, dinamizmus. Nem szitokszavak.

james_cagney 2011.02.09. 09:59:18

Ajanlom figyelmebe a Retropolisz cimu musort (www.retropolisz.ro). Erdelyben keszult, epitett orokseggel foglalkozik. Fiatalos, dinamikus. Esetleges koprodukcio remenyeben fel szeretnenk venni a kapcsolatot Onnel.
Keresztes Peter, rendezo-operato, kerpet(a)gmail.com

trabant 2011.02.10. 18:54:36

@Süveges Gergő:

Lépjetek kapcsolatba a ZDF német közszolgálati televízióval, biztosan szívesen segítenek a gyerekprogramjaik jutányos átvételében, mivel a német nyelv tanulásához az állam is hozzájárul. Miért ne tehetnék meg ők is, hogy komoly kedvezényt adjanak egy felzárkózó európai ország gyerekeinek?

A preztízsüknek is jót tesz, ha ragyogó összeállításaikat más országokban is megismerik a gyerekek. Komplett sorozatokat szerezzetek be, és ne egy-egy részt, mert egymásra épülnek az ismeretek.

Próba, szerencse, és sok sikert!

budajan/cuttingroom.hu 2011.02.15. 16:01:30

Gondoltam innen is üzenek....
A Szerencsejáték Zrt. Kenó húzása a tv2-n található. A tv2 kereskedelmi tv, nem magyar tulajdonban lévő cég.
Azt a pénzt amit a Kenó húzásáért fizet a z állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Zrt.,miért nem állami tulajdonba lévő MTV1-2 nek fizeti. Bőven elég lenne ifjúsági filmek vetítésére napi mese költségeire is.

budajan/cuttingroom.hu 2011.02.15. 16:07:56

namégeccer
Gondoltam innen is üzenek....
A Szerencsejáték Zrt. Kenó húzása a tv2-n található. A tv2 kereskedelmi tv, nem magyar tulajdonban lévő cég.
Azt a pénzt amit a Kenó húzásáért fizet a z állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Zrt.,miért nem állami tulajdonba lévő MTV1-2 nek fizeti. Bőven elég lenne ifjúsági filmek vetítésére napi mese költségeire is.

BánLászló 2011.02.15. 16:50:45

A csatorna elnevezésére én is jó ötletnek tartom a MINI elnevezést. Én egy logót is terveztem hozzá, ami ráadásul a meglévő mtv arculatból alakult ki.
kepfeltoltes.hu/110215/Mini_www.kepfeltoltes.hu_.gif

Panem et Circenses 2011.02.15. 17:22:48

Lenne javaslatom. Az Egyesült Államokban évtizede v. talán már hosszabb idő óta is töretlen sikerrel megy a VeggieTales nevű sorozat. Bibliai történeteket dolgoz fel - a szereplők pedig nagyon vicces zöldségek. A tanulság könnyen érthető - és persze örökérvényű. A színvonal pedig profi. Kedves Süveges Gergő, ha érdekli szivesen kölcsönadok párat megnézésre - kisgyerekes nagycsaládosként elég jó kis gyűjteményem van belőle. kadarlaci@yahoo.com

hatodik lenin apánk 2011.02.17. 18:48:02

szerintem naív voltál Gergő
hogy minden olyan lesz mint a mesében?
hát nem.
rengeteg fal van
aztán meg jó nagy pofonok
azokat meg állni kell
később majd nagyon elégedett leszel,
hogy a párodra hallgattál
és időben kiszálltál a ringből

hatodik lenin apánk 2011.02.17. 18:51:21

örülj, hogy bedobták a fehér törölközőt
üdv

Böszörményi Gyula · http://www.alomfogo.hu 2011.02.18. 17:44:13

Kedves Gergő! Hát ennyi volt. Sok száz lelkes bejegyzés, valóban és őszintén reménykedő emberek, egy oldal (ez), ami remek kezdeményezés volt, és a legfőbb (két) erénye az lett, hogy egyrészt megmutatta: te komolyan gondolod a feladatod, másrészt azt is nyilvánvalóvá tette, hogy minket, tévénézőket, szülőket, tanárokat, szerzőket, alkotókat nagyon is érdekelne egy ilyen csatorna. Most mondjam, hogy persze, ebből se lesz semmi, és valahogy nem is csodálom, mert...? De ez nem ide való. Azt hiszem, nem csak a magam nevében írhatom: köszönöm, hogy megpróbáltad, hogy kérdeztél és figyeltél azok szavára, akik nem döntéshozók,"csak" átlag emberek, tévénézők, tanárok, szülők - gyerekeket szeretők. Akiknek a pénzéből majd ki tudja, mit fognak csinálni, persze a gyerekcsatorna helyett - mert úgy hallom, már az is lekerül lassan a palettáról. Szép!
Én tudom, hogy nem rajtad múlt: túl szép lett volna, ha legalább egyszer olyan ember kerül ilyen fontos posztra, aki oda is való. Majd úgy 100 év múlva... vagy a mesében. üdv

a-kis-herceg 2011.02.18. 17:49:15

@Böszörményi Gyula: ez bulsit. nem mindenki. én írtam hogy minek megy közel a pénzszippantyú kocsihoz... szaros lesz.

és ne játssza a szakmait... amikor ez nem arról szól...

plusz az MTV t ki a lóf*sz nézi? nagyon buta emberek lehetnek azok... se nem szórakoztató se nem valóság alapú...

kormány kommunikáció+ párt talicska, bocs teherautó...

mocsonti 2011.02.22. 14:04:47

Sajnállak, de előre kelet volna látni.
süti beállítások módosítása