1.

Miközben folyamatosan dolgozunk az m2 megújításán és az ősztől érvényes új rendszer felépítésén, kénytelen vagyok tudomásul venni, hogy 2011. január 1-jétől vagyok intendáns, vagyis hiába igaz, hogy a gyermek-, ifjúsági és családi csatorna kialakítása a feladatom, az addig esedékes ügyekre is rá kell néznem olykor. Pénteken például ránéztem, és a korhatárokkal találtam szemben magam.

 

A médiatörvény szerint két korhatár nélküli (kn) műsor között csak akkor vetíthető korhatáros (kh) műsor ajánlója, ha azt megelőzi és követi egy-egy szintén korhatár nélküli műsorajánló. Bonyolult, ugye? Akkor képletbe öntöm a struktúrát:

kn műsor - kn ajánló - kh ajánló - kn ajánló - kn műsor

Eddig ez rendben is van. Csakhogy a hétvégén hétvégi műsorokat ajánlunk - logikusan. Meg a műsorok sorrendjében, vagyis kronologikusan vetítjük az ajánlókat - szintén logikusan. Így esett, hogy több korhantár nélküli műsor közé bekerült volna 12-es karikával ellátott ajánló. Ami tilos. Még akkor is, ha csak 12-es. Egyetlen megoldás kínálkozott: az egész hétvégét 12-es korhatárral láttuk el. A törvény és a logika nagyobb dicsőségére.

2.

Változás a Ma reggelben. Mint azt - gondolom - többen észrevették, ez a hét másképpen indult a Ma reggelben, mint az eddigiek. Hétfőn Betlen János volt a műsorvezető, ma Jegyes-Tóth Kriszta, és ez így fog folytatódni egész héten át. Vagyis visszatértünk az egyszemélyes műsorvezetésre. Mégpedig azért, mert én többé-kevésbé kiestem a rendszerből. Többé, mert Krizsó Szilvivel nem leszünk már párban hétköznapokon. És kevésbé, mert vasárnap viszont leszek, igaz, egyedül.

Nem csak a terhelés csökkentése volt ebben a változásban fontos szempont. Az is persze: kéthetente öt hajnal felkészüléssel együtt - az új feladatokkal megspékelve nyilván nem tartható.

De legalább ilyen fontos érv a tematikaváltás is. A vasárnapi Ma reggel többnyire kulturális témákkal foglalkozik, portrékat kínál, igazi hétvégi műsor. Vagyis távol tartja magát a belpolitikától, illetve az aktuálpolitikától. És nekem most az új feladatok közepette talán ugyanez a célom. És nem csak azért, mert az esetleges későbbi tárgyalási pozíciómat rontja egy-egy jól sikerült reggeli interjú... :) Azért is, mert a hetek nagy részében gyerekügyekkel, ifjúsági ügyekkel, kultúrügyekkel, oktatásügyekkel, internetügyekkel van tele a fejem. Hátha az m2 és a vasárnapi Ma reggel kölcsönösen jót tesz egymásnak...

3.

És végül egy ajánlat: az MTV intranet számára készített velem interjút Csorba Mária kolléganőm. ITT olvasható.

4.

És legvégül egy NOCSAK...

Szerző: Süveges Gergő  2011.01.18. 12:35 21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://m2intendans.blog.hu/api/trackback/id/tr502592652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NyPer 2011.01.18. 19:09:50

Zsibbasztó ez a korhatáros karikázás :) ez viszont vérfagyasztó, hogy egyéb csatornákon semmi korhatározás az ajánlókon...

Flankerr 2011.01.18. 19:27:34

@NyPer: Én úgy tudom, már a régi törvény is szabályozta valamennyire a kérdést. Ha jól emlékszem, 21:00 előtt nem mehetett 16-s vagy 18-s műsor ajánlója se. Emiatt is vagdossák/újraszinkonizálják időnként a kertévék össze-vissza a klasszikus filmeket, hogy beleférjen a 12-s karikába és mehessen hamarabb/lehessen promózni.

Corry 2011.01.18. 21:31:13

Hát igen, aki szereti a virslit és tiszteli a törvényeket, ne nézze végig, hogyan is készülnek, --mondta valamikor Murphy.
A Ma Reggellel kapcsolatban mégis igaza lett laspalmasnak? :-)
Még nem láttalak hétvégi műsort vezetni, ígérem felkelek reggel és megnézem :-)
A hétköznapi Ma Reggelt az iskola miatt sajnos csak 7-ig tudom nézni, de nekem így is tetszett a mai adás.
Pontosítok. Sajnos a 7 előtt tárgyalt téma borzasztó volt.

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2011.01.18. 21:50:02

@Corry: Az igazán szemfülesek a fenti 3. pontban már rábukkantak ugyanerre... :):):)

karosszékely 2011.01.18. 21:58:35

"A vasárnapi Ma reggel többnyire kulturális témákkal foglalkozik, portrékat kínál, igazi hétvégi műsor. Vagyis távol tartja magát a belpolitikától, illetve az aktuálpolitikától."

És akkor itt máris megérkeztünk az előző bejegyzés témájához/kérdéséhez...

Corry 2011.01.18. 22:15:03

@Süveges Gergő:
Kösz :-)
Azt is láttam, hogy ugyanaz az interjú, de emez képekkel ellátott.

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2011.01.18. 22:26:12

@karosszékely: ... és haladhatunk tovább az akkor megfogalmazott válaszok felé továb... :)
@Corry: ó, a képek... azok miatt érdemes inkább oda kattintani... :):):)

Corry 2011.01.18. 22:58:06

@Süveges Gergő:
Visszatérve az 1. pontra, egy pillanatra elméláztam, hogy folyamatosan lesz majd az M2 -ből gyerektévé, avagy szülinapi ajándékként hüphüphüp Barba trükk... De nyilván ez a kérdés is még további megfontolásokat igényel.

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2011.01.19. 07:52:56

@Corry: már sok megfontolást nem, eldöntöttük. :) Lesz barbatrükk, addig pedig sok kicsi csoda. De mindent a maga idejében. :)

vukkarak 2011.01.19. 11:29:04

Hát ez a korhatáros karika szerintem vicc. Látom értelmét, de ugyanúgy kárát is. Az egyedül hagyott gyerek épp a nagyobb karika miatti, nagy gyerek érzésből is maradhat direkt rossz helyen.

Még egyszer leírom, hogy Magyarországon nem volt TV-nk, itt Németországban van. Itt nincs karika, csak a műsor elején bemondják. Még sincs több német pszichopata...

(A magyar tapasztalatok nagyszülőknél elcsípett adásokból van)

Ha már az apróságoknál tartunk:
Szinkron:
1. Ma nagy divat újra szinkronizálni a filmeket. Nem tudom ebben a megrendelem legyártják világban ez majd hogy megy, két tapasztalat alapján az a véleményem, hogy ha jó az első szinkron, akkor meg kell venni. Egyrészt a gyerek már azt ismeri, másrészt borzasztó, hogy mivé tud lenni egy bujtortalanított Bud Spencer, vagy egy Csankó zoltánatlanított Thomas a gőzmozdony.
2. Itt a Kikán időnként csinálnak olyat, hogy leadnak egy rajzfilmet eredetiben angolul, majd egy kis betét után megismétlik németül. Ezt nem tartom feltétlenül rossznak, ahogy azt sem, ha délután a megfelelő sávban egy színvonalas dolgot csak tisztán angolul felirattal adnátok.

Gergő, az estéről még nem beszéltél. Majd ha hazamegyünk érdekelne. Itt a Kikán este fiataloknak szóló felnőtt programok vannak. (pl. krimik, komédiák, stb.). Ennek is van értelme, de én inkább egy 3sat féle kultúra vonalra szavaznék, lehetőleg széles sprektrummal. Időnként közvetítésekkel kulturális eseményekről, vagy Beugróhoz hasonló színvonalú dolog.

A fiatalok bevonása a TV-zésbe szerintem is nagy ötlet. Mint már írtam jó ötletnek tartanám, ha tudnátok csinálni iskolásoknak vetélkedőket. Egyrészt show formájában ez ma nagy divat, tehát talán néző is lenne, viszont nagy összekovácsoló ereje is van közösségekben a munkának, ami manapság teljesen hiányzik. Ma már technikailag simán megoldható akár iskolai riport, rövidfilmes, stb. vetélkedő is.

Írtad, hogy nézegetitek a külföldi mintákat, amit még tudok a Kikából ajánlani az a Willi wills wissen. Ahol a riporter vidáman végigcsinál/követ valamilyen foglalkozást, vagy termelési folyamatot. Vasárnap reggel hajlandóak érte felhúzni maguknak az órát.

Flankerr 2011.01.19. 11:39:38

@vukkarak:
Az újraszinkronnak csak az egyik oka az hogy így olcsóbb (Bud Spencer filmekből, például a Pideone sorozat.. br....)
Egy másik ok még ennél is anyagiasabb: Számos, ma már klasszikus 80-s 90-s évek beli filmnek kiváló szinkronja van. Ezekben bizony káromkodnak rendesen. Emiatt és más jelenetek miatt ezek, helyesen 16-s karikához vannak sorolva. Csak este 9, vagy 10 után kezdődhetne, ÉS az ajánló is csak ezekben az időpontokban..
Mi a magyar megoldás: mivel ezek így nem lehetnének a hétvégi, heti nézettség zászlóshajói, a szombat, vasárnap esti szupermoziai, ezért újraszinkronizálják a kényes részeket, és még ki is vágnak belőle jeleneteket, hogy beleférjen a 12-s karikába..
Eklatáns példa a Die Hard 1-3, Utolsó Cserkész, Pusztító, Eddie Murphy akciófilmjei.

vukkarak 2011.01.19. 13:49:44

@Flankerr:

Az alacsonyabb karikáért filmet csonkítókat hadd ne minősítsem.

Viszont itt mesékről van/lesz szó nagyrészt. Azért van olyan mese is, amit bátran újraszinkronizálhatnának. (Pl. Hunyori Rafiban a kacsa, azt a nőt honnét akasztották le?)

Egyébként, lehet, hogy az itt említett problémát tovább lehetne küldeni az illetékeseknek, hogy ha hozzányúlnak a médiatörvényhez, ezt is írják már át. Most komolyan miért zavarja kevésbé 7 éves fiamat ha két kicsiknek szóló ajánló között van egy nagyoknak szóló film ajánlója, mintha az egyedül megy le.

Amúgy a karikázás egy nehéz dolog és szerintem nem lehet jól csinálni.

Gyerekkori emlékeim szerint annak idején hetekig rosszat álmodtam a régi Disneys Hófehérkétől, Az osztrák TV-n látható Bud Spenceren (12) meg jót nevettem, ugyanígy nem lett semmi bajom a Superbola vicces erotikájától, viszont még ma is rosszul vagyok, mikor valahol részleteket olvasok a VV-ban elhangzott "pikáns" beszélgetésekből.

Később a Madarakat elmesélték és én a meséléstől egy hétig rosszul aludtam, kicsit később megnéztem, és tized akkora hatással se volt rám.

Erről még egy dolog eszembe jutott, hogy félig tudatosan, sokáig olyan filmeket válogattunk gyermekeinknek, (még ma is), ahol nincs meg a jó-rossz szembenállás. Olyanokra gondolok, hogy: Vízipók, Kockás fülű nyúl, Mézga család, Külföldiből: Kicsi piros traktor, Hunyori Rafi, Bing és Bong, Thomas, Bob a mester.

A merő gonoszságot bemutató filmeket rossznak tartom, mivel itt a földön nincs abszolút jó és rossz se (bár az utóbbival néhányan próbálkoztak, magukat az elsőnek beállítva). És ez valahogy így van jól.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.19. 17:26:23

Kedves Gergő!

érdekes dolog ez a korhatáros karika. szerintem van értelme, de nagyon nehéz belőni, hogy melyik milyen karikás legyen. a Dallas pl. milyen karikás? mert mi gyerekkorunkban nézhettük (Jockey volt a kedvencem. Bobby-t már tízévesen is nyálas alaknak tartottam :P

eddig is azt gondoltam, hogy a 12-es karikát nagyon könnyen odarakják bármilyen filmre, most legalább azt is tudom, miért.

u.i.: szavaztam Rád a linkelt szavazáson. mondjuk nem túl erős a mezőny :)

Corry 2011.01.19. 18:02:10

@Süveges Gergő:
OK. Annyiban azt gondolom, hogy félrement a morfondírozásom, hogy én csak úgy morfondíroztam egy mondatnyit, de egy cseppet sem kíváncsiskodtam. Hadd legyen nekem meglepetés, hogy mit is csináltok szept. után. :-)

A karikárul: végül is a következől lenne jó, dehát a törvényeket nem mi alkotjuk: Római egy: az ajánlónak magának karika nélkülinek kell lennie, tehát onnan minden karikára okot adó részt ki kell vágni. De mivel az ajánló rövidke, azért azt a filmet, amiben nincs 30 másodperc karikátlan rész, azt ne is adják le a tévében :-)
Római kettő: az ajánló után ki kellene tenni a karikát 5 másodpercre.
Római három: azután minden ajánló mehessen tetszőleges sorrendben.

Az újraszinkronozásrul: az se lenne baj, ha lennének szinkronizálatlán filmed, vagy nyelvtanító filmek, avagy akár, de ezt félve mondom interjúk külföldi sztárokkal, amit szinkronizálatlanul adna le valaki.
Az újraszinkronozásnak lehet még egy oka, ez pedig a hang. A 70 -es években az 5.1 es eredeti hanggal rendelkező filmeket monoban szinkronizálták, ami most a házimozik elterjedése miatt esetleg generálhat igényt az újraszinkronra. Ez csak felvetés volt.

Tasma 2011.01.20. 11:00:20

Sok sikert Gergő a munkátokhoz!

Érdekes munkára vállalkoztál, mert annyi tematikus csatorna van ismeretterjesztés, gyermekszórakoztatás és nosztalgiázás (é. régi filmek, kívánságműsorok) témakörében, hogy igazán kíváncsi vagyok, hogy sikerül nektek az m2-tőt pozicionálni. Talán sikerül egy olyan meglepetéssel előrukkolnotok, mint amivel anno pár éve a Petőfi rádiónak sikerült.
Sok erőt hozzá!

nakiazaki 2011.01.21. 10:33:56

A karikákról: meglepve tapasztaltam, hogy az MTV-n január 1-től már kiteszik a 6-os karikát is egyes mesefilmek esetében (pl. szombat délelőtt, a Marci esetében is). Ha jól tudom, egy kicsit megengedőbb lett ezügyben az új médiatörvény és nem kötelező így csinálni. Ugyanez igaz az este 9-től vagy 10-től is, elég ha a reklámblokk után van kint a karika. Ezügyben várható némi rugalmasság, persze a törvény adta lehetőségeken belül?

Részben idevágó téma az, hogy egy-egy mű élvezeti értékéből jelentősen levon, ha sok grafikai elem van a képernyőn. Ilyenek bizonyos műsorok, sportesemények promóciói. Néha 3 sarokra is jut valami: csatornalogo, korhatárkarika, promóciós animáció. Többször kapcsoltam már ilyesmi miatt az MTV-ről, legutóbb pl. a Piaf c. film volt élvezhetetlen ezek miatt. Tudom, ez a fórum nem erről szól, csak eszembe jutott - intendánsként ráadásul talán lehet valamilyen beleszólásod ezekbe a dolgokba is, fontoljátok meg a kérdést.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.01.22. 09:54:04

Na az MTV2-től úgy látom el fogom a kislányomat tiltani. Kitörlöm a beprogramozott adókból.

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2011.01.23. 13:37:38

Ezeket a korhatár karikákat sosem értettem, egyáltalán van valami értelmük? Csak belerondít a műsorba, azzal hogy az egyik sarkot elfoglalja.. Digitális tv-nél más, mert ott a le lehet tiltani bizonyos korhatáros műsorokat ugye a szülői zárral a box menüjéből. Ha ez lenne az általános, az adóknak már nem is kéne ilyenekkel foglalkoznia.

Sipe Gyalmo · http://www.bongaruda.hu 2011.01.25. 15:42:53

Gratulálok Gergőnek a kinevezéséhez! Biztos, hogy boldogulni fog, és jól fogja csinálni. Csak oldottan, lazán és pozitívan álljon hozzá. Engem a karikák nem zavarnak, de az ajánlók sorrendjének ilyetén való korlátozását már szőrszálhasogatásnak vélem. A lényeg az, hogy értékes, embert építő tartalmakat és értékeket sugározzon ez a TV2. Legyen sokrétű, informatív, és egy kicsit nemzetibb mint a korábbi. A fiatalok nemzeti érzését, erkölcsi felfogását, humánus világszemléletét segítő. Olyan, amelyik gondolkodni tanít, eligazodni a sokféleségben, és nem utolsó sorban immunitást fejleszt ki az ordenáré, lélek romboló bulvárral szemben.
Úgy gondolom, hogy Gergő személye mindezekre garancia. Jó munkát kívánok neki!

macskafaraok 2011.01.30. 11:35:53

Rájöttetek végre! xD
Mármint az 1.) pont – PG, promo, age6 problematikára!
Igen, bizony-bizony praktikusan nincs már megoldás, mint hogy minden 12-es legyen…
Szar a törvény e része, praktikusan a 6-os karika is hülyeség.
süti beállítások módosítása