A múlt csütörtöki konferencián tartalmi, szervezeti és elvi kérdésekről is szó esett. A sajtóban több interpretáció is megjelent, szerintem a valósághoz legközelebb az előbb linkelt MTI-összefoglaló áll, ehhez közelebb már csak az alábbi, mert ebben én foglalom össze azt, amit ott elmondtam. :)

A menetrend az volt, hogy minden résztvevő szervezet képviselője néhány percben elmondta, mit tartana fontosnak egy majdani gyermek-, ifjúsági és családi csatorna kínálatában, szellemiségében, megjelenésében. Ezeket a hozzászólásokat az idézett összefoglalónál bővebben nem ismertetném, mert érzésem szerint a tudósítás a főbb pontokat kiemelte.

Hat pontban reagáltam a felvetésekre.

 

1.
A közmédia rendszeréről. Megpróbáltam összefoglalni, milyen keretek között, milyen szervezeti struktúrában működik január 1-jétől a közszolgálati médiarendszer. Az egyes Zrt-knek (Duna, MTV, MR, MTI) nincs pénzük, ők megrendelők. Munkaerejük sincs, ebből a szempontból is megrendelők. A pénz és a munkatársi gárda, valamint az eszközpark az Alapnál van, ők azok, akik teljesítik a megrendeléseket. A tartalomért ugyanakkor a Zrt-k felelnek.
Ekkor tette fel a kérdést egy úr az első sorban: mi van akkor, ha az MTV valamit megrendel, az Alap pedig azt mondja, nem adja azokat a munkatársakat (szerkesztőket, operatőröket, rendezőket műsorvezetőket stb.), akiket kér, valamint azt mondja, pénz sincs rá annyi, amennyit kér.
A következő hónapok fognak választ adni erre a kérdésre.

2.
Az erőszakról. Sokan beszéltek róla, sokan ellenezték, sokan féltették tőle a gyerekeket. Alapvető kérdés persze, mit nevezünk erőszaknak. Mint ahogy az is alapvetés, hogy nyilván senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy televíziós csatorna majd megfordít bármiféle trendet. Vajon hol a határa az erőszaknak? Mi számít erőszaknak? Mindannyian érzünk valamit, de képletekbe önteni lehetetlen. Ne vetítsünk kalandfilmeket? Ne vetítsük A púpost, A három testőrt, Zorrót? Mindegyikben van erőszak. Kardoznak, lőnek, verekszenek. Ugyanakkor lovagiasságra, bajtársiasságra, becsületre tanítanak. Fürdővíz, gyerek, hadd ne folytassam.

3.
Az előítéletekről. Hajlamosak vagyunk azt mondani és el is hinni, hogy az új mesék rettentőek. A nyugatiak borzalmasak. A régi magyarok meg remekek. Szeretném az előítéleteinket megvizsgálni, és ezekből a klisékből kilépni.
Nem hiszem, hogy nyugati=rossz.
Nem hiszem, hogy új=rossz.
Nem hiszem, hogy magyar=jó.
Nem hiszem, hogy régi=jó.
Számos régi mese van, amely csapnivaló, és legalább ugyanennyi, ami új, nyugati (sőt: amerikai), amelyik meg jó. A konferencián csak két példát mondtam, Thomas gőzmozdonyt és Sam tűzoltót, de nyilván lehet sorolni bőven; itt a blogon is sokan megtették már.
Emellett persze, hogy kell adnunk a régiekből is, fogunk is nyilván. De nem azért, mert azok a jók, hanem azért, mert azok is jók.

4.
A nosztalgiáról. Az előző gondolatmenethez kapcsolódik, hogy az én korosztályom meg a szüleink korosztálya nyilván szívesen emlékszik a saját gyerekkorára, és még szívesebben az akkor látott filmekre, mesékre. És azt mondják, hogy a gyerek tabula rasa, tehát ha ő is ezt kapja, az majd neki is jó lesz.
Valahogy úgy érzem, mint amikor a rendszervátozás után újraindították a cserkészmozgalmat. A nagy öregek szerették volna onnan folytatni, ahol négy-öt-hat évtizeddel korábban abbamaradt.
Nem lehet onnan folytatni.
Kénytelenek vagyunk észrevenni, hogy eltelt néhány évtized.
Tegyük fel, hogy a megszülető gyermek tiszta lap (egyébként nem az, hiszen minimum a szülei hatását hozza magával), de az első pillanattól fogva egészen más impulzusok érik, mint egy húsz vagy harminc évvel ezelőtti újszülöttet. Márpedig ehhez alkalmazkodnia kell a televíziónak is.

5.
A feladatról. Mi lehet a feladata egy gyermek-, ifjúsági és családi televíziónak? Családot kell pótolnia? Gyermekfelügyeletet kell vállalnia? Szórakoztatnia kell? Nevelnie kell? Oktatnia kell? Persze könnyen bólintunk: is, is, is, is, is. Hogyne. De vajon nem várunk-e többet tőle, mint amit teljesíthet? Dehogynem.
Megint csak azt kérdezem: ugye senki nem gondolja komolyan, hogy egyetlen televíziócsatorna képes lehet megfelelni mindezen elvárásoknak - egyszerre és differenciáltan is?

6.
A kor kihívásairól és a jövőről. A kor kihívásai alatt elsősorban technikai változásokra gondolunk. De a kornak legalább ugyanilyen kemény kihívása a széthulló családok ügye, a magányosan felnövő gyerekek, a kételyeikkel, kérdéseikkel csak magukra vagy csak kortársaikra számító kamaszok, a célt nem találó fiatalok ügye... Ezek talán a kor legkeményebb kihívásai.
És persze a technika is. Mert miközben kinőjük a Földet, kinőjük a televíziót is: hogy pontosan mi fog történni, még nem tudjuk, de hogy változni fog, az már látszik. Internet, digitális televízió, saját összeállítású csatornák, más felületekre átkígyózó tartalmak... és így tovább. Ezért tervezünk nagyon erős internetes jelenlétet a tévé képernyője mellé.

Talán ezek voltak a legfontosabb gondolatok, amelyeket elmondtam.

Szerdán, február 9-én az Otthon Segítünk Alapítvány szervez egy nemzetközi konferenciát, amelyen Keresztes Ilona vezet kerekasztal-beszélgetést. Részt vesz rajta a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Egyről a Kettőre Alapítvány, az Együtt az Életért Egyesület, és Ilona meghívott engem is. Beszámolok majd.

--- Frissítés ---

Mivel új információ nem hangzott el, erről a beszélgetésről külön bejegyzés nem lesz. Lesz helyette más. :)

Szerző: Süveges Gergő  2011.02.08. 18:00 35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://m2intendans.blog.hu/api/trackback/id/tr992636772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2011.02.08. 23:15:43

Ez a poszt, és főleg 2-5 (6). pontban leírtak engem meggyőztek arról a megfelelő embert választottak a feladatra.
Csak ezt a főnökei is így gondolják, főleg akik ehhez pénzt allokálnak, lásd 1. pont.
Innen már csak világűrnyi végtelen türelem és kitartás kérdése. És nem csak az ön részéről.

olajbogyóka · http://psychogirl.blog.hu 2011.02.08. 23:38:26

nagyon örülök, hogy ebben a szemléletben zajlik a munka. tartottam tőle, hogy a 3-as pont sztereotípiái fognak dominálni a műsortervekben, de ha nem így lesz, akkor ebből még valami nagyon jó is kisülhet.

nbcee 2011.02.09. 09:04:23

2.: Igen, ennyi erővel mindent be lehetne tiltani, kivéve talán a BebeTV-s műsorokat. Amúgy meg ha jól figyeltem töriórákon, az erőszak már jóval a televízió feltalálása előtt is létezett. Persze nem azt akarom mondani, hogy minden nyolcéves nézzen kibelezős horrorokat, de nem kell a széltől is óvni a kicsiket - talán mert a külvilág is elég erőszakos. Avagy mi a helyzet azzal, amikor a természetfilmben az oroszlán megeszi a gazellát. Ezt hogy lehet erőszakmentesen tálalni?

3-4. Igen, igen. A világ állandóan változik, és a számítógépek, 3D tévék és okostelefonok világában élő gyerekeket talán nem fogják lekötni a körtemuzsika meg a vályogkemence nagyszerűségéről szóló mesék. És most lehet engem a hagyományok eltiprásával vádolni - pedig nem az a célom - de lássuk be, kellenek olyan mesék, amelyek a MA ÉLŐ GYEREKEKhez szólnak, nem a XIX. századi társaikhoz. Még egyszer mondom: a hagyományok is fontosak, de nem szabad (egyik oldalról sem) kizárólagosságra törekedni. Legyen fent a polcon Thomas a gőzmozdony és Mátyás király, Harry Potter és a Kincskereső Kisködmön is!

dr. Erika Zangolna 2011.02.09. 09:10:31

A műalkotások és kulturális produktumok, beleértve a történelemkönyvek, a kötelező olvasmányok, a Bibliáról nem is beszélve ugye, hemzsegnek az erőszaktól, a gyilkosságtól, a szextől és a vérfertőzéstől.

Semjén Zsolt főszemforgató Afrikában gyilkol halomra állatokat.

Eljen a konzervatív, keresztény erkölcs, amely ha kell, erőszakkal védi meg gyermekeinket tőlünk.

Zoli74 2011.02.09. 09:18:13

A mesék kiválasztása nem lesz egyszerű feladat. Az 5 éves lányom nem tudja végignézni a magyar népmeséket, mert időnként kifejezetten horrorisztikusak az ő számára (persze ő ezt nem így mondta :) ). Egyébként tetszik a blog, örülök neki, hogy elindult egy párbeszéd a témában, és örömmel fogok a csatornára kapcsolni, ha elindul.

bitang rondák a gyerekeket megrontó tanárnők 2011.02.09. 09:54:10

Annak a 200.000 embernek, aki nézi a köztévét, mindegy, hogy mit adnak.

9 millió ember máshová kattint, mást néz, mást hallgat stb.

egerészölyv 2011.02.09. 09:54:11

Nem hiszem, hogy liberalizmus = jó.
Nem hiszem, hogy demokrácia = jó.

Hány aranyat köpjek még ma délelőtt?

egerészölyv 2011.02.09. 09:56:53

Egy TV-csatorna nem változtat trendet.

De mikor azt látjuk, hogy a kereskedelmi TV-k baloldali blokkja egymástól láncolatban átvett marhaságokkal lúgozza a nézői agyat, akkor elgondolkozunk azon, valamilyen "láthatatlan kéz" nem akar-e trendet változtatni - általuk.

egerészölyv 2011.02.09. 09:58:54

@Erika Zangolna: amúgy egyáltalán nem biztos, hogy Semjénnek sikerül akár csak egy állatot is eltalálnia (elég ferdén áll a szeme). Igaz, értékrendje szerint a szándék számít...
Utána megtisztítja lelkét egy izzó hangulatú HUBERTUS-MISÉN :(

Corry 2011.02.09. 10:01:23

1. Nem tudom, hogy ez a struktúra a racionalizálás, avagy a könnyebb (értsd: kézi) vezérlés céljából jött létre. Választ természetesen nem várok Tőled. :-)

2. Szerintem a "régi szép" Grimm mesék is meglehetősen horrorisztikusak, példul a Jancsi és Juliska. Annyi van, hogy a modern technika "szemléletesebbé" tudja mindezt tenni, nem csak a gyerek fantáziája van.

3-4. Egyetértek, nem szabad az előítéletek és a nosztalgia jegyében csinálni ezt a csatornát, de viszont ennek ellenére nem baj ha a régi anyagok "helyükön kezelve" megjelennek a csatornán. Eléggé sok idő van egy évben :-) lesz helyetek a régi dolgokat is módjával elsütni.

5. Igazából az is kérdés, hogy milyen a "gyerekideál" mit kell megélnie manapság egy gyereknek, hogy majdan elmondhassa, hogy szép gyermekkora volt? Én úgy gondolom, hogy ebben a majdani elmondásban a "Tévé rovat" a tiétek... Nem több, nem kevesebb.

6. Ennek örülök, hogy így lesz...

dr. Erika Zangolna 2011.02.09. 10:20:27

@egerészölyv: "különösen az Ószövetség"

Van azért ott zaft az Új Testamentomban is bőven.

vukkarak 2011.02.09. 10:44:55

Kedves Gergő!

Szívemből beszéltél. Gyakorlatilag mindennel egyetértek. Már csak azt remélem, hogy a megrendelő struktúra működni fog. Kicsit olyan érzésem van, mint amikor egy nagyvállalat kiszervez valami munkafolyamatot, azután meg magyarázkodik a kínai vacak miatt, mint a Toyota a gázpedál miatt.

Remélem, lesz lehetőség menet közbeni ellenőrzésre, illetve át nem vételre...

A bejegyzés többi részéhez pedig sok sikert kívánok!

Reman 2011.02.09. 11:47:31

Hajrá Gergő!

Kétgyermekes apuka vagyok. (Meg liberális életszemléletű multi felsővezető)

Szerintem jó úton jársz. Hallgass meg mindenkit, figyelj mindenkire, majd a döntésednél légy kiegyensúlyozott, és főleg ne bigott...
Szerintem.
Sok sikert Neked!

walter77 2011.02.09. 12:06:32

Kedves Gergő!

Egyetértek azzal amit mondtál, csupán azt nem értem - és ezt biztosan máshol és máskor sokan kérdezték, és talán kielégítő válasz is van -, hogy valóban szükség van egy újabb mese csatornára?

Vannak gyerkőceim, nézik is amit lehet de ahogy én látom van választék a kábel tévék kínálatában, annyi mindenképpen van, amennyi időt célszerű a 4-6 éveseknek tv előtt tölteni.

További kérdés, hogy milyen korosztály lesz a célcsoport? Merthogy nagyon mást néz egy 3, egy 6 és egy 8 éves gyerkőc, a nemekből adódó érdeklődési kör különbségeiről nem is szólva.

Ezeket komolyan kérdezem, nem kötekedni akarok.

Üdv

Link Elek 2011.02.09. 13:20:58

ez a cikk, engem sajnos arrol gyozott meg, hogy nagyon rosszul fog elsulni az egesz.
ahhoz, hogy barmi ertelmeset kepes legyel csinalni pl. ertened kene miert sikeresek a BBC gyerekmusorai.
ok a konkurenciatok.

pomme-pomme · http://pommepomme.blog.hu 2011.02.09. 13:42:23

Hajrá! Hajrá! Csak ebben a szellemben tovább!

TulipánPalota 2011.02.09. 13:49:46

Én most kicsit meginogtam (amiképp Gergő is, legalábbis számomra úgy tűnik)!
Nem azért, mert azt gondolnám, ami új, az csak rossz lehet, ami régi, az csak jó.....stb., de valahogy ennek a bejegyzésnek meghátrálás íze van. Sok támadás érte, így nyilvánvaló, hogy elgondolkodik a "másik oldal" véleményén is, de ennek ne megalkuvás, elvek feladása legyen az eredménye! Kérem!
Olyat úgysem lehet csinálni, ami mindenkinek egyformán tetszeni fog. A lényeg az lenne, ha elindulnak egy vonalon, következetesen tartsák magukat az elveikhez, mert csak így maradhatnak hitelesek!
Sok erőt hozzá!

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2011.02.09. 13:55:04

@walter77: Itt a szakirodalom: m2intendans.blog.hu/2011/01/04/ketelyek_14

@TulipánPalota: No, ez meglepő. Eddig is monden oldal véleményén elgondolkodtam, és cseppet sem érzem, hogy meghátráltam volna... Az álmoktól miért hátrálnék meg? Majd ha kiderül, mennyi pénzünk lesz, akkor lehet, hogy hátrálok egy kicsit. :)

TulipánPalota 2011.02.09. 14:13:20

Akkor inkább azt mondom, minden, amit eddig itt Öntől olvastam, maximálisan egybevágott a saját véleményemmel. Ez a mostani post pedig nem teljesen. Ami ugyan persze nem baj, csak egy hajszálnyi csalódottságot érzek. De ez legyen az én problémám, én álmodtam túl nagyot! :-)

walter77 2011.02.09. 14:41:43

@Süveges Gergő:

Átolvastam. Konkrét választ nem kaptam, gondolom mert nincs is, merthogy ez azért nem a fekete-fehér, igen-nem típusú kérdés. Azonban az mindenképpen látszik, hogy ez a kérdés másoknak is kérdés, szülőknek és szakmabelieknek egyaránt.

Az persze önmagában teljesen rendjén van, sőt kifejezetten méltányolandó, hogy ha már adott a feladat, akkor abból a lehető legjobbat kell kihozni.

Sajnos azonban egyszerűen nem tudok megszabadulni azon kételyeimtől, amik nem az m2 miatt támadtak, hanem általában a médiaszabályozás kapcsán. Egyszerűen tartok attól mi számít majd közszolgálatnak és mi lesz majd az irányadó értékrendszer. (Ebben persze az Ön személye nem jelent számomra kockázati tényezőt, de mint mindenki Ön is leváltható, eltávolítható... Remélem ez mindössze paranoia a részemről.)

Mindenesetre bizonyára hasznosabb és szórakoztatóbb lesz, mint a palamenti közvetítés (...habár ott is vannak gyöngyszemek...) :)

Egyéni nosztalgia kívánság: Baltazar - ha esetleg nem rémlene júgó rajzfilm egy kis tudós bácsiról... :)

Akárhogy is sok sikert.

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2011.02.09. 14:48:45

Mivel új információ nem hangzott el, erről a beszélgetésről ( www.otthonsegitunk.hu/aloldal.php?menupont_id=7&almenupont_id=98 )külön bejegyzés nem lesz. Lesz helyette más. :)

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2011.02.09. 16:49:15

Flankerr gyakorlatilag már megfogalmazta az én érzéseimet is.

@bitang rondák a gyerekeket megrontó tanárnők:

Lehet azon a nézettségen javítani is. Hiába nem ez az elsődleges célja a köztévének, de biztos, hogy örülnek majd az esetleges nézettségnövekedésnek. Ehhez persze kell a jó tartalom is, meg a törelem, mert a nézők nem fognak rögötn visszatalálni az m1-re, m2-re.
Habár egyre gyengébb az m1 nézettsége, de azért vannak még műsorok 200e felett is.

Philipet is rá kéne beszélni a blogolásra, mert az m1-es tervekre is kíváncsi lennék.

@Link Elek: Nem hinném, hogy a megújuló m2-nek a BBC lenne a konkurenciája. Folytatva a fent megkezdett sort:
Magyarország nem = az Egyesült Királysággal.

bitang rondák a gyerekeket megrontó tanárnők 2011.02.09. 17:19:36

@desmondwallace:

Dez,

pont te mondod ezt, aki annyi amerikai sorozatot néz/ill. ír azokról beszámolót?

Érdekes.

Flankerr 2011.02.09. 17:48:54

@bitang rondák a gyerekeket megrontó tanárnők: És e mellet még sok másról is, ami simán kapcsolódik..:)
A BBC-s felvetés pedig azért is jó, mert nem egy liga.. Például ők is minőségi és drága sorozatok tömkelegét állítják elő, akár csak amerikai kollégáik. Gergő szerintem már annak örülne, ha a Top Gear éves (kb 2*7 rész) költségvetését megkapná az M2..és ezzel nem Gergőt vagy a magyar tévét bántom.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2011.02.09. 18:45:28

@bitang rondák a gyerekeket megrontó tanárnők: Mi ebben a furcsa? Nem csak amerikai sorozatokat nézek. Legközelebb, hosszabban, pont egy olyan filmről írok majd, ami nagyon nem amerikai. Bár ez nem tartozik a témához.

Egyébként se voltam sose az az ember, aki csőlátással szemlélné a világot. Mindennek megvan a maga helye.

TulipánPalota 2011.02.09. 20:36:39

@Süveges Gergő: Jaj :-)) No mi is a baj...
Az eddig olvasottak alapján bennem egy nagyon konkrét és káprázatos csatorna képe rajzolódik, ami hiánypótló, a maga nemében egyedülálló, ami nem versenytársa vagy alternatívája a jelenlegi gyerekcsatornáknak, hanem valami merőben más, valami sokkal jobb! Ami végre megszólítja és képernyő elé ülteti azokat is, akik eddig nem szívesen kapcsolták be a készüléket, és felemeli egy bizonyos igényszintre azokat, akik eddig megelégedtek a jelenlegi kínálattal, mondván: jobb nincs.

De ezután a post után elkezdtem picit aggódni, félteni a csatornát, nehogy mégis elkóboroljon a könnyebb út felé, nehogy - engedve a tömeg nyomásának - megelégedjen mégis a "langyosvízzel".

Lehet, eddig is ott lebegett már a középút keresés, csak én nem láttam (vagy nem akartam meglátni), de ennél a postnál azt kezdtem érezni, hogy az eddigi sziklaszilárd elvek és elképzelések hajszálnyit meginogtak, egy-egy tyúklépés hátra:

- Nem lesznek erőszakos mesék (egy nagy lépés előre) - de ugye mi is az az erőszak?! (tyúklépés hátra)

- Értékteremtő és értékőrző műsorok lesznek (nagy lépés előre) - de nem feltétlenül jobb a régi és rossz az új (kicsi tyúklépegetés hátra) - ami tulajdonképpen igaz is, de így leírva, kihangsúlyozva ez most inkább egy nagy gesztus azok felé, akik eddig azt harsogták, úgyis csak poros retro TV lesz az új TV. De félő, hogy ez az a réteg, akiknek úgysem lesz semmi elég jó.

Alapozni fogunk a régi értékrendre (nagy lépés előre) - de a gyerek nem tabula rasa, más ingereket kap, mint mi 30 éve (tehát túl nagy változást azért ne várjunk) - ez fájt a legjobban, mert örök szélmalom harcot vívok emiatt a sztereotípia miatt :-))

Nem tabula rasa a gyerek, és sokkal több (és veszélyesebb) inger hat rá, mint ránk anno, de épp ezért kellene nagyon óvatosan, finom kézzel formálni, terelgetni őt azoknak, akik ezt megtehetik, mert lehetőségük van rá. Nem perdíteni az amúgy is pörgőn, hanem épp hogy lassítani rajta.
Aki ezt az első években megteheti, és kellene is, hogy megtegye, az a szülő. Övé a teljes felelősség.

Ami pedig a kezdő, bizonytalan szülőre óriási hatással van, az a média.

Ma már nincsenek mammutcsaládok, ahol több generáció él egy háztartásban, és a tapasztalatlan szülőknek lehetőségük van ellesni a tapasztaltaktól a nevelési fortélyokat. Ellenben van TV, internet, amiből rengeteget hasznosat (is) lehet tanulni, ha rátalál a szülő a hiteles, értékes forrásra.

Nekem az a tapasztalatom, hogy már a babavárás idején óriási tudásszomja van a leendő szülőknek, főleg az anyáknak. Virágzanak a neten a kismamás-kisbabás honlapok, fórumok, mert tanulni akarnak, a legjobbat akarják nyújtani a gyereküknek.
Ez a tendencia kb. az óvodás korig tartja magát (utána elapad a külső segítség is, és elveszőben az önkontroll is, győznek a sztereotípiák, hogy az oviban a többiek majd kiközösítik, ha nem tudja, ki az a Bakugan, stb.). De addig mindenre nagyon figyelnek, mit egyen, hogy aludjon, milyen ruhában játsszon, milyen dalokat, verseket, mondókákat tanuljon, milyen meséket hallgasson, nézzen, mivel mit és hogyan játsszon....stb. Mindenből a legjobbat akarják, a buktató csak az, ha értéktelen forrásból merítenek, mert nem találják meg a jót, vagy mert a jónak nincsa akkora reklámja, hogy elhigyje a szülő, hogy tényleg az a jó, vagy legalábbis a jobb.

Csak hát az elanyagiasodott világban ki meri azt hirdetni, hogy a játékboltok polcain lévő legtöbb játék mit sem érő vacak (különösen a márkás, "fejlesztőnek" kikiáltott játékok, amik épp hogy gátolják a fejlődést, mint segítik).
Hogy játékot nem csak vásárolni, hanem KITALÁLNI is lehetne.
Hogy a DVD-s polcokon a gyerekeknek szánt mesefilmek, rajzfilmek zöme silány, harsány, agymosó, butító, személyiségromboló.
Hogy a mesét nem csak nézni, hanem HALLGATNI és ELJÁTSZANI is lehetne, ha van, aki elmeséli, és aki benne van a közös mesejátszásban.

A kezdő szülők nyitottak lennének rá, ha lenne egy hiteles, stabil, megbízható és erős befolyással bíró forrás, ami erre tanítja őket. Ha 10 (vagy 100?) szülőből ennek hatására akár csak 1 is a legcsúcsszuperebb zenélő fejlesztőjáték helyett egy fakockás készletet veszi le a játékpolcról, az Eperke DVD helyett a Varázsceruzát (vagy legyen mai mese: a Nouky és barátait)....vagy tegyük fel egy Bálint Ágnes meséskönyvet, akkor már nem dolgoztak hiába!
Ha pedig egy ilyen értékek nyomán szülővé váló ember elülteti az igényesség csíráját a gyerekében a legfogékonyabb első években, talán van remény, hogy később a gyerek, amikor már önllóan választ, képes lesz megkülönböztetni a bóvlit az értékestől.
Nem ez lenne a nevelés lényege? Hogy ne alkudjunk meg, ne keressünk kifogásokat, hanem a valódi értéket közvetítsük?
Vagy inkább legyintsünk, hogy bár mi szeretnénk de hát a környezet....hogy az oviban majd úgyis...meg egy fecske úgyse csinál nyarat... meg hát ez a felgyorsult világ, gy íakkor dobjuk csak be a gyereket a "centrifugába"....

Tehát szerintem akiket meg kellene, és még meg lehetne fogni, azok a leendő és kisgyerekes szülők, illetve a legkisebb korosztály. Ha nem is tabula rasa, de azt egyszerűen nem hiszem el, hogy ha 2,5 - 3 évesen életében először Fülesmackót vagy Futrinka utcát lát a gyerek a TV-ben (vagy legyen akkor Bob mester és Postás Pat), akkor azt mondja majd, hogy ez nem elég pörgős, valami harsányabbat kér. Persze ehhez az kellene, hogy ne legyen hozzászoktatva a háttértévézéshez már magzati korától kezdődően. Ha a szülő partner ebben (márpedig, ha elcsíptük és megfogtuk a szülőt még babavárás idején, akkor hitelesnek lát bennünket, és partner lesz), akkor igenis van remény arra, hogy a gyerek ne harsány, idióta mesékkel váljon tévénézővé.

Az iskolás korosztály már problémásabb, ez kétségtelen. De jó lenne felrakni a lécet egy bizonyos magasságba, és nem learaszolgatni a jelenlegi igényszintjükre, hanem felemelni őket oda! Csak így lehet ez a csatorna más, több, jobb, mint az eddigiek.

Maratoni hozzászólásaimból biztosan jól látszik, hogy én vagyok az egyik legnagyobb drukker. Nagyon szeretném, ha lenne egy kiváló gyerekcsatornánk, és tudom, hogy innen kívülről könnyű tanácsokat osztogatni, se gazdája se felelőse nem vagyok a TV-nek, csak egy néző, aki vagy nézi majd, vagy nem....

De itt most az a kérdés, próbálunk-e a biztos túlélésre alapozva lavírozgatni, az eddig is kiszolgált tömegigényt tovább szolgálni, kicsit megszűrve, de azért az eddigi trendet követni, mert ez már bevált, így biztosan lesz néző, nem lesz éles kritika......

Vagy felvállaljuk, hogy nem lesz osztatlan a siker, de az elveinkhez ragaszkodva megteremtünk egy kulturált, igényes, irányt mutató csatornát, és próbáljuk felhúzni a gyerek- és szülőtársadalmat a kijelölt szintre.

Nagyon drukkolok, hogy ez utóbbi legyen a cél, és sikerüljön is megvalósítani!!! :-)

parlamentarista 2011.02.09. 20:42:37

továbbra is azt gondolom, hogy ennek a televíziónak az alap elképzelése téves. a televíziózás elsődlegesen a műsorkészítésről szól, és nem a vásárlásról. tehát igazából a bbc típusú közszolgálati csatornákat kellene földfelszínen beengedni, és állami szinkronstúdiót kellene csak létrehozni.

a másik dolog, hogy egy gyerekcsatornát abszolút tévedés műholdra fellőni.

a harmadik dolog, hogy a közszolgálati műhelyeket regionális jelleggel kell létrehozni azért, hogy ne egyféle ízlés érvényesülhessen a műsorkészítésben.

és a negyedik dolog a kinevezés. erről meg van a külön bejáratú véleményem.

ezzel együtt nyilván nem lesz rosszabb az új kettes, mint volt, és valószínűleg drágább se lesz, ha így vesszük, akkor meg tapsolhatnék is. de az nyilvánvaló, hogy nem így kell televíziózni 21. században európában.

parlamentarista 2011.02.09. 21:07:00

@TulipánPalota:
kisvirág, te az archívumot, a rádiót, a színházat hiányolod. ami mind nagyon fontos, de a televíziózás, a broadcasting alapvető feladata nem ez.

hanem az, hogy koprodukciós műsorok gyártásával egy dologra összpontosítsa a nézők figyelmét, fókuszáljon, és a gyerekeknek, és egyébként a felnőtteknek is generációs élményt biztosítson. és mindezt úgy kell megtenni, hogy közben számos tematikus kereskedelmi adó van a piacon.

tehát a televízióban nem kellene levetíteni a régi filmeket. hanem azokat fel kell tenni az internetre. ott a youtube. nekem a kedvencem volt a tulipános fanfan, és a maga korában nyilván nagy siker volt, de ma valószínűleg 5% alatti közönségaránnyal lehetne vetíteni. tehát a gyerekek másnap nem ezt fogják megbeszélni az oviban, a suliban.

lehetne beszélgetős műsorokat is gyártani. de ahhoz ott a rádió.

a színházi közvetítések, és a különféle magazinműsorokra pedig ott van a ustream, vagy hasonló szolgáltatások. rendszeresen lehetne élőben gyerekdarabokat közvetíteni, de nem broadcasting jelleggel, mert az drága, és erre nincs ekkora igény. de lehetne adni a neten szinte nulla forintból rengeteg gyerekdarabot. aki nem tud elmenni színházba, mert nincs rá módja, ideje, pénze, igénye, azokhoz is elérjenek a kultúra csápjai. de ehhez nem műholdas csatorna kell, hanem internet.

itt a probléma, hogy nincs igazi televíziózás. a magyar televízióban nincsenek hozzáértő műsorkészítők. és valószínűleg nem is egy ilyen nagy országos műhely kellene, hanem minden országrészbe legalább egy, amik aztán közös produkciókat hoznának létre akár úgy, hogy az országhatárokon kívülre lépnek.

szóval ennek a csatornának lehet úgy egyébként szurkolni, és örülni is, de itt a koncepció a hibás.

ha nincs pénz, akkor fel kell adni a televíziózást, és archívumot, rádiót, színházat kell csinálni a neten, ha meg van akár csak 1 forint is, akkor koprodukcióban műsort kell készíteni.

TulipánPalota 2011.02.09. 21:21:23

Kisvirág :-)), jaj, ilyen szépet még a férjemtől is alig...
Szerintem kopogtass be az ajtón, és mutasd meg élesben, hogy kell ezt csinálni! Hajrá!

Law enforcer 2011.02.09. 21:49:15

:(
Hát az én arcom is lefittyent amikor olvastam a hozzászólásokat.
"Valahogy úgy érzem, mint amikor a rendszervátozás után újraindították a cserkészmozgalmat. A nagy öregek szerették volna onnan folytatni, ahol négy-öt-hat évtizeddel korábban abbamaradt.
Nem lehet onnan folytatni."
ezzel azért vitatkoznék. Megette a fene ha te is négy-hat évtizede voltál gyerek. Azért ez nem ugyanaz, nem kell ennyire visszamenni, és akkor talán felvehető az a fonal amit elvesztettünk.

Másodszor ezt sem hiszem: "... az első pillanattól fogva egészen más impulzusok érik, mint egy húsz vagy harminc évvel ezelőtti újszülöttet. Márpedig ehhez alkalmazkodnia kell a televíziónak is."
Miért kell a tv-nek is beállni az impulzusok sorába? miért nem lehet simán egy kiegészítő elem? több embert ismerek akiknek nics tévéjük, noha minden szobába vehetne, mert pénze van.

Na mindegy, de ha a koncepcióból eleve kizárjátok a nosztalgiaműsorokat, asszem én is kidobom az enyémet. Baltazár inkább meghal, de nem alkuszik!

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2011.02.10. 01:52:13

" Megette a fene ha te is négy-hat évtizede voltál gyerek. Azért ez nem ugyanaz, nem kell ennyire visszamenni, és akkor talán felvehető az a fonal amit elvesztettünk."

Nem kell ennyire visszamenni. Elég ha csak visszamegyünk 10 évet. Már az egy másik világ mai szemmel.

"több embert ismerek akiknek nincs tévéjük, noha minden szobába vehetne, mert pénze van."

Nyilvánvaló, hogy az ismerősöidnek nincs szüksége televízióra, de 3 millió háztartásban viszont használják. Nekik is kell valami a tvben.

Yoe. (ahogyavilagotlatom.blog.hu) 2011.02.17. 17:55:19

"Süveges Gergő a jövőben teljes erejével a műsorkészítésre kíván koncentrálni, ezért megválik csatornaigazgatói megbízásától" - áll az MTV szűkszavú közleményében.

:(
süti beállítások módosítása