Mint korábban jeleztem, ma reggel találkoztam Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár asszonnyal.

Az alapállásom az volt, hogy odamegyek, udvariasan meghallgatom, udvariasan reagálok, majd dolgozom tovább.

A terv egyik elemét sem kellett módosítanom. Nyilván lesznek, akik ezt kétkedve fogadják, nyilván lesznek, akik a sorok között próbálnak - egyébként nem létező - rejtett tartalmakat keresni, de őket úgysem tudom meggyőzni; tehát maradok az eddigi gyakorlatnál: tisztességgel és őszintén beszámolok a beszélgetésről.

Hoffmann Rózsa két dologról beszélt részletesebben: egyrészt a közoktatási törvény tervezetéről, másrészt a vele párhuzamosan készülő Nemzeti Alaptantervről. Ez utóbbival kapcsolatban három alapvető szempontot említett: meg fog jelenni bizonyos értékrend (nem vallásosság, mielőtt bárki összekeverné) a NAT-ban, szeretnék erősíteni a tantárgyak, ezek között is hangsúlyosan a természettudományos tárgyak oktatását, valamint szeretnék beemelni az oktatásba azokat a területeket, amelyek eddig kimaradtak, de az életre felkészüléshez fontosak (gazdasági, társadalmi, jogi ismeretek, közlekedés, fogyasztóvédelem stb. stb. stb.).

A ki nem mondott kérdés nyilván az volt, hogy a tervezett csatornának vannak-e közös pontjai ezekkel az elképzelésekkel.

Én pedig elmondtam, hogy sávos koncepciót képzelünk el, az alapján adnánk műsorokat, hogy mikor melyik korosztály van jó eséllyel otthon, mikor ki néz tévét. Valamint hogy felállítottunk öt műsorkategóriát (ismeretterjesztő, felkészítő, ajánló, szórakoztató, családnak szóló), amelyeket minden korosztállyal igyekszünk összekapcsolni.

A ki nem mondott válasz az volt, hogy a kettőnk által elmondottak között találhatóak párhuzamok. Ezek azonban a találkozó előtt, egymástól függetlenül is megvoltak.

Kérés, javaslat, ötlet, kívánság egyikünk részéről sem hangzott el. Nem kaptam kész szinopszisokat, beszállítói névlistát, műsorötleteket, jó barát telefonszámát stb... szóval semmi olyasmi nem történt, amire sokan megelőzően gondoltak (ld. kommentek).

Odamentem, udvariasan meghallgattam, udvariasan reagáltam, majd dolgoztam tovább.

Szerző: Süveges Gergő  2011.01.10. 15:37 28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://m2intendans.blog.hu/api/trackback/id/tr922574352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Őszinte Őrült 2011.01.10. 16:12:56

Azt mondanám a kommenteket belső szűrővel olvasd, nem érdemes meddő politikai vitákra pazarolni az erőidet. Ha látod hogy politizál ugord át és ne válaszolj, meg fogja unni.

Hoffmann Rózsának csak a sajtója rossz, valójában teljesen normális céljai és elgondolásai vannak.

A felkészítő és az ismeretterjesztő valamint a családnak szóló és a szórakoztató között erős átfedést érzek, nálatok hogy válnak ezek el?

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2011.01.10. 16:21:14

@Őszinte Őrült: nem szaladnék előre, még egy kis türelmet kérek. :) Egyébként elválnak, becsszó. :):)

Őszinte Őrült 2011.01.10. 16:56:42

@csakijudit: ha elolvastad a cikket láthattad hogy a megvalósíthatóság felől támadják, a "nem látják a forrását" a kulcsmondat. Nem az a baj hogy rosszat akarna, csak nincs rá pénz és/vagy akarat. A kötelező karitatív munka kötelezőségével lehet vitatkozni, de azzal nem hogy egy diáknak sem esne le az aranygyűrű az ujjáról ha ilyet végezne, és emberileg csak épülne tőle.

De hogy ezt hasznos hozzászólássá építsem - egy ifjúsági m2-n be lehetne mutatni olyan fiatalokat akik saját belső indíttatásból karitatív munkában vesznek részt, és a műsorból kiderülne hogy ez nem valamiféle lúzerség vagy mazochizmus, hanem egy emelkedettebb emberi cselekvés. A tévé adhatna felületet ahhoz is, hogy aki úgy érzi saját maga is kedvet kapott ehhez, az maga is végezhessen ilyet. Persze itt már oda jutunk hogy mi egy televízió racionális feladatköre. Pl amit most bedobtam az már egy olyan kultúra- és társadalomszervező tevékenység lenne ami feszegeti a kereteket.

LErik · http://www.alomfejto.hu/?page_id=192 2011.01.10. 17:45:26

Az értékrend és a vallásosság közötti distinkció fölötte figyelemreméltó. Értsem úgy, hogy értékrendjét tekintve nem semleges, de nem vallásos? Ha tudható, deista, ateista, vagy inkább szkeptikus, avagy ezt is sikerült meghaladni?

Corry 2011.01.10. 18:34:13

@Őszinte Őrült:
Hát, igen az index címlap nem biztos, hogy jót tesz egy blognak. Az biztos, hogy a posztoló céljától jócskán eltérő szövegek és viták töltik meg ilyenkor a blogot.

Reggel ígértem, hogy oda is fogok írni, most már félve teszem, mert a flame kellős közepén már nem biztos, hogy helye lesz az ötleteimnek :-)

Az államtitkár asszonnyal folytatott beszélgetés szerintem szintén egyfajta támogatásnak is felfogható, folytatni kell a párbeszédet, a köztévé és a közoktatás együttműködése egy olyan valami amit már régen láttunk idehaza, csak így tovább.

Ezt a csatornát ismered?
www.br-online.de/br-alpha/

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.10. 19:16:24

@Őszinte Őrült: "egy ifjúsági m2-n be lehetne mutatni olyan fiatalokat akik saját belső indíttatásból karitatív munkában vesznek részt" igen, ez például egy átfedési terület a közoktatás és a közmédia között. ha pl. egy diákok körében indult civil kezdeményezést az új m2 felkapna, akkor több iskolai diákközösség is melléállna. én úgy látom, hogy fiatal korban az ember eleve érzékenyebb mások illetve a közösség problémái iránt, csak sokszor (útmutatás híján) nem tudja, ő mit is tudna segíteni.

eszembe jutott erről egy riport, amit a Kossuth rádióban hallottam: azt hiszem, hogy győri nevelőotthonban élő gyerekekről volt szó. a műsor témája az ő életük volt. ami nagyon megfogott, hogy a nevelőjük elmesélte, amikor a vörösiszap katasztrófa volt, ezeknek a gyerekeknek az első gondolata az volt, ők mit tudnának adni. mindenféle felszólítás, adománygyűjtő akció nélkül, teljesen természetesen jött nekik ez a dolog: baj van, segíteni kell.

szerintem ez a segíteni akarás a legtöbb fiatalban megvan. ha magunkba nézünk, meglátjuk, bennünk is sokkal inkább megvolt középiskolás korunkban mint most.

Ui.: gratulálok a bloghoz, sok sikert kívánok! és csatlakozom ahhoz, hogy a csak önmagukért létező támadásokat nem kell figyelembe venni. (avagy: ne etesd a trollt!)

virág andrás 2011.01.10. 20:36:22

örülök, hogy sor került erre a találkozóra, a kettőjük munkaterületéből kiindulva fontosnak és szükségesnek is tartottam. Az persze külön kérdés - amihez én abszolút nem értek -, hogy a konkrét oktatási programokhoz miként kapcsolható a tv. Azt konkrétan tudom, hogy Norvégiában és Svédországban megy egy olyan program, amit azok a gyerekek használnak, akik nem akarnak kollégiumokba menni a "tanyákból", de a tv-n keresztül megfelelően felkészítik őket az alapfokú iskolai szinteken. Persze itt nyilván más a fő feladat. Az előítéletekkel pedig nem kell törődni, az Ön posztján csak érdemi tapasztalat alapján szabad döntést hozni.

stimmel 2011.01.10. 22:51:24

Nagyon jó, hogy ilyen ki nem mondott összhang alakult ki köztetek.

Már csak az nem világos számomra, hogy ha valaki akar valamit egy tévécsatorna vezetőjétől, miért nem kér tőle időpontot, látogat el hozzá, és "vendégként" elmondja, amit akar. Ez a behívatás rossz időkre és rossz megoldásokra emlékeztet.

Őszinte Őrült 2011.01.10. 23:34:32

@stimmel: van abban igazad, hogy nem a legjobb az optikája, de a leírtak alapján nem történt semmiféle nyomásgyakorlás vagy hatalmi demonstráció. Szerintem a szándék szerint ez egy szakmai kapcsolatfelvétel, amely talán egyben bátorító gesztus is, egyfajta "nyitva áll az ajtóm". Ugye ha van összhang akkor csoroghat onnan pénz is, ami nem lebecsülendő dolog. Nyilván ha minden hétre esni fog egy ilyen behivatás ott már el kell gondolkodni kinek mi a szerepe és a kompetenciája.

altero 2011.01.11. 09:27:00

Gergő, a tévében még mikrofonállvány időszakodban sem tűntél ennyire modorosnak, mint ezen a blogon. "Egy intendáns naplója" - viccnek rossz, komolyan véve meg vicces. Ezt veheted támadásnak is, de semmi értelme. Csak szóltam.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.11. 09:30:22

Gergő, ennek semmi értelme, ugye tudod. Egy államtitkár nem vesztegeti az idejét arra, hogy elmesélje a saját problémáit a saját irodájában, a saját maga által választott és módosított időpontban, ha nem akar semmit. Figyelmes hallgatóságot bármikor tud találni magának, ha akar.

Megszondáztak, hogy mennyire vagy ellenséges vagy együttműködő. Nem vagy brancsbeli, ezért nem bíznak benned. A blogod nyilvánossága miatt nem rontottak neked azonnal, csak fokozatosan fojtanak meg a kis szívességekkel és kompromisszumokkal. Mindig csak annyira kérnek meg, hogy hátrálj, ami még nem elfogadhatatlan - egészen addig, amíg már nem mondhatsz többet nemet.

@Őszinte Őrült: "egy ifjúsági m2-n be lehetne mutatni olyan fiatalokat akik saját belső indíttatásból karitatív munkában vesznek részt, és a műsorból kiderülne hogy ez nem valamiféle lúzerség vagy mazochizmus, hanem egy emelkedettebb emberi cselekvés"

És a növekedésösztönző gazdaságpolitikánkkal mi lesz? Nem kéne bemutatni a tévében becsületes kétkezi munkásokat, ahogy építik a gyárat, öntik az acélt, 150%-kal túlteljesítik a tervet? Az ilyesfajta emelkedettebb emberi cselekvések is megérdemlik a szélesebb nyilvánosságot, nem?

2011.01.11. 09:31:38

1) Gratulálok!:)
2) Ez ám a sajtónyilvánosság!

(P.S.: Ugye nem lesz belőle bajod, hogy ilyen "üzleti" titkokat kibeszélsz?)

Őszinte Őrült 2011.01.11. 11:45:07

@Kettes: ha a cinizmus propagálandónak minősülő érték lesz akkor remélem elvállalod majd a felkérést egy stúdióbeszélgetésre. Szerinted az önkéntes munka nem támogatandóbb viselkedésminta mint pl a plázákban csellengés? A fiataloknak szükségük van pozitív mintákra, hogy ne csak a részeges apjukat meg a túlhajszolt anyjukat lássák.

Van egy korosztály amelyik az utóbbi tízegynéhány évben magára lett hagyva a tévé (és most már az internet) előtt. Szerintem nem egy hülye ötlet ha egy olyan platformot generálunk amin el tudják tölteni az idejüket hasznosan és jól szórakozva. Igen, ez idealizmus és persze, van egy csomó kérdés amire előbb választ kellene kapnunk. Például mennyire gondolja ezt komolyan a hatalom, tényleg hajlandó erre komoly forrást biztosítani vagy csak egy régi műsorokat ismétlő konzervadó lesz. (Egyébként ha kezdetben adnának ilyen műsorokat is, nem lenne a világ vége, Róma sem egy nap alatt épült, nyilván idő mire legyártanak új műsorokat.) Továbbá mennyire erőltetnek világnézetet, vallást, ne adj isten politikát. Nekem ez a két félelmem van, hogy agymosó csatornát akarnak, és hogy szépségtapaszt, amivel mondjuk nyugaton villoghat OV, lám csináltak egy adót a gyerekeknek, nem csak beszélnek róla. Kérdés meddig lehetne ezekhez asszisztálni, de erre a választ minden ott dolgozó magának adja majd meg, ha erre sor kerül.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.11. 12:16:43

@Őszinte Őrült: Bonyolult voltam? Arról beszéltem, hogy az önkéntes munka nem támogatandó? Vagy inkább arról, hogy az erőszakos ideológiai propaganda kontraproduktív? Ki tudja?

Tényleg bornírt és életszerűtlen viselkedésmintákat mutató emberekkel akarod visszahozni a plázákból a tévék elé a gyerekeket? A szó, hogy "érdekes" mond valamit?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.01.11. 12:59:00

@Süveges Gergő: Akkor engem nyugodtan olvashatsz, mert el sem mentem szavazni és nem vagyok oda egyik pártért sem. A közvetlen demokrácia jobban tetszik, mint az, hogy a mai állapotok miatt, akár 4 ember is szavazhatna a parlamentben, mert a többi teljesen felesleges, mert meg van a kezük kötve belső szabályokkal. Szavazási pártfegyelemmel.

"Hoffmann Rózsa két dologról beszélt részletesebben: egyrészt a közoktatási törvény tervezetéről, másrészt a vele párhuzamosan készülő Nemzeti Alaptantervről. Ez utóbbival kapcsolatban három alapvető szempontot említett: meg fog jelenni bizonyos értékrend (nem vallásosság, mielőtt bárki összekeverné)"

Nem akarom én sem keverni, de biztosan te is hallottál már olyasmi trükkös átnevezésekről, hogy

Értelmes Tervezettség

Intelligens Design

Csak egy gondolkodó ember vagyok:

vilagnezet.blog.hu/2007/06/20/intelligens_design_babona_uj_kontosbe_hu

Őszinte Őrült 2011.01.11. 14:33:04

@Kettes: akkor mondd el te hogyan hoznád vissza a gyerekeket a plázából, úgy hogy az "érdekes", nem erőszakos, nem bornírt és nem életszerűtlen. kritizálni rémesen egyszerű, mondj valami építőt is

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.11. 18:56:49

@Őszinte Őrült: Az egész koncepciód rossz. Azért akarnád visszahozni a gyerekeket a plázából, hogy mindenféle felnőttes uncsisággal tömd a fejüket, mint az önkéntes munka, meg a fogyasztóvédelem. Tanácsot kérsz? Rendben, a tanácsom: ne csináld.

Hozd haza őket érdekes, de nem didaktikus műsorokkal, sorozatokkal, zenékkel. Az oktatást meg bízd az iskolára.

un.no.1. 2011.01.12. 18:34:15

sajnálom, hogy ezt kell, hogy mondjam, de sztem az ifjúsági csatorna ötlete, mint olyan, egy önmagában halálraítélt dolog. Mert mik is a lehetőségek? Lehet iskolás szemléletű, sok természettudomány és önkéntes munka - ezt nyilván senki sem fogja nézni (sosem lesz versenyképes a maryar tv a discovery -vel). Vagy lehet olyan, mint a Music TV, tele reality show-val; ezt sokan fogják nézni, de az meg minek? Lehetne a kettő keveréke, de minek, amikor mindkettő elérhető az arra kiváncsiak számára. És ki az, aki komolyan gondolja, hogy egy állami-közszolgálati tévé versenyezhet az internettel?

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2011.01.12. 21:57:28

@un.no.1.: és ki az, aki komolyan gondolja, hogy versenyeznie kell? :)

Corry 2011.01.12. 22:21:56

@un.no.1.:
Az internettel nem versenyeznie kell az M2 -nek, hanem kint kell lennie rajta :-)

török gábor 2011.01.13. 00:48:21

Azon gondolkoztam, hogy vajon egy politikus írhatna-e ilyen naplót. Értem, hogy egy független, kizárólag szakmai szempontokra figyelő intézmény :) munkatársa nem politikai szereplő, neki nem kell alkalmazkodnia a politika logikájához, de vajon mi lenne, ha HR-nek lenne egy ilyen naplója? Mennyire tartanák őt komolyan vehető politikusnak, ki ülne le vele szívesen tárgyalni, ha tudná, hogy este elolvashatja a blogon. A nyilvánosság megvéd, igaz, de talán el is szigetel. Nehéz ügy...

Őszinte Őrült 2011.01.13. 01:32:30

nekem a blognál jobb ötletem is van; a miniszterelnökkel megy egy operatőr és a neten mi követhetjük a live feed-et. és ez nem az ő választása lenne, hanem rá nézve kötelező. vécére kimehetne egyedül :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.13. 10:33:23

@Kettes: Te egy majha vagy, ketteske. Mi a fasznak rontod itt - is - a levegőt a konteóiddal? Ott a blogotok a szartündérrel, okádhatsz eleget...

macskafaraok 2011.01.30. 11:26:07

Mondjuk meg is lepődtem volna, ha a Hoffman Rózsi odacsúsztat ott rögtön kézzel írt listát a beszállítóikról, stb. xD
De mondjuk, ha adott volna, és itt megírta volna a kedves író, az lett volna az igazi meglepetés. xD
Mindenesetre ’ki nem mondott kérdés’, és ’ki nem mondott válasz’ szerepel csak fentebb. Akkor most mondott valaki valamit? Vagy csak ’ki nem mondta’?
süti beállítások módosítása